YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Denizi olmayan Kayseri’den her yıl 30 bin ton balık ihraç ediliyor

Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesindeki Zamantı Irmağı üzerinde kurulan çok sayıda tesiste üretilen alabalıklar, başta Almanya olmak...

Denizi olmayan Kayseri’den her yıl 30 bin ton balık ihraç ediliyor

Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesindeki Zamantı Irmağı üzerinde kurulan çok sayıda tesiste üretilen alabalıklar, başta Almanya olmak üzere 7 ülkeye ihraç ediliyor. Bin 670 metre rakımda üretim yapan tesislerde yılda ortalama 30 bin ton canlı alabalık yetiştirilip ihraç ediliyor.
Göksu Irmağı'yla birleşerek Seyhan Nehri'ni oluşturan Zamantı Irmağı üzerinde kurulan onlarca tesiste her yıl binlerce ton alabalık üretilerek yurt dışına gönderiliyor. Denizi olmayan Kayseri’de özel olarak oluşturulan havuzlarda ve baraj göllerine yerleştirilen kafeslerde üretilen alabalıklara talep da fazla.
Alabalık üreticilerinden su ürünleri mühendisi Ozan Karataş, yıllık 100 milyon yumurta ve 50 milyon yavru üretebilecek kapasitelerinin olduğunu söyledi.
Karataş, tesislerinde yılda 15 bin ton canlı alabalık ürettiklerini de belirterek, “Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesi Yukarı Karagöz köyünde bulunan tesisimizde bin 670 rakımda alabalık yetiştiriyoruz. Yılda 100 milyon yumurta, 50 milyon yavru 15 bin ton canlı alabalık üretmekteyiz. 15 bin tonluk üretimimizin tamamına yakınını yurt dışına ihracat yapmaktayız. İhracat yaptığımız ülkelerin başında da Almanya gelmekte. Almanya’dan da oradaki firma aracılığı ile Polonya, Hollanda, Danimarka gibi AB ülkelerine dağıtılmaktadır.” dedi.
23 yıldır balıkçılıkla uğraşan üretici Ahmet Sermed ise üretim kapasitelerini her yıl arttırdıklarını kaydederek, tesisler sayesinde ilçede işsizliğin de azaldığını ifade etti.
Sermed, “750 ton kapasiteli bir çiftliğimiz var. Burada yavru da üretiyoruz. Burada ürettiğimiz yavruları Sivas’ın Suşehri ilçesindeki Çamlıgözlü Barajı’nda büyütüp hem Türkiye’ye hem de Avrupa’ya ihracat yapan firmalara balık satıyoruz. Bu güne kadar yılda 4 bin ton civarında balık ürettik. Önümüzdeki yıllardaki hedefimiz 6 bin ton civarına çıkarmak.” şeklinde konuştu.
Sermed, tarımda ve istihdamda sıkıntı olduğunu dile getirerek, “Burada biz göçü tersine çevirdik. Bu 40–45 kişilik istihdam bu çevre köylerdeki insanların ekonomilerine, eğitimlerine, geçimlerine çok büyük katkı sağlamıştır. 20 senedir buradayız. Bu yörede, burada çalışan, burada emekli onlarca insanımız var.” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler