Daha çok "erkek işi" kabul edilen denizcilikte "Uzakyol Vardiya Zabiti" olarak görev yapan Samsunlu kaptan Dilay Sinem Özyurt, kimi zaman 8 ay boyunca evine uğramadan uluslararası sularda mesleğini icra ediyor.
25 yaşındaki Sinem Kaptan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık iki yıl önce Türk Deniz Eğitim Vakfı'ndan (TÜDEV) mezun olduktan sonra Uzakyol Vardiya Zabiti rütbesiyle gemi kaptanı olarak göreve başladığını söyledi.
Deniz tutkunu bir ailenin çocuğu olduğunu belirten Özyurt, "Dayımın büyük balıkçı tekneleri var. Annem ise balıkçılık yapıyor. Her zaman denizle iç içe yaşadım. Denizi sevince de denizci olmak istedim. Ailem ilk başta kaptan olmama karşı çıktı ancak benim ısrarımı görünce durumu kabullendiler" dedi.
-Okyanus aşırı seferlere çıkıyor-
Uzakyol kaptanı olarak 18 bin grostonluk konteyner yük gemisinde kaptanlık yaptığını anlatan Özyurt, göreve başladığında ilk seferini İtalya ve Malezya'ya yaptığını açıkladı.
Açık denizlerde yol alırken çoğu zaman bayan olduğunun farkına bile varmadığını, erkek gibi çalıştığını dile getiren Özyurt, şunları söyledi:
"Bir bayan olarak yaşadığım en büyük zorluk, insanların beni bayan olarak değerlendirmeleriydi. Okyanus aşırı seferlere çıkıyoruz. Uzun yolda kaptan köşkü hem evim hem de iş yerim oluyor. Bazen 8 ay evime gelemediğim zamanlar oldu. Bazen dev dalgalarla boğuşuyor, günlerce başka hiçbir gemiye rastlamadan denizde seyrediyoruz. Bazen fırtınalarda, dev dalgalarda sallandığımız oluyor. İlk başlarda korkuyordum, zamanla alıştım. Gemide 21 mürettebat bulunuyor, tek bayan benim. Erkekler, ben emir verince şaşırdılar ama daha sonra dediklerimi yapmaya başladılar."
-"Kadınsal her şeyi unuttum"-
Kadınsal her şeyi unuttuğunu vurgulayan Özyurt, "Makyaj yapmıyorum, kuaför zaten yok. Gemide sohbet edecek bir başka bayan yok. Denizin ötesine ulaşabilme, öteki dünyaları görebilmek arzusunu seviyorum. Kaptanlığa ilk başladığımda en büyük üzüntüm sevdiklerimden ayrı kalmak oldu. Sevdiklerinizin önemli günlerinde yanlarında olamamak ağır geliyor ancak zamanla alışıyorsunuz. Cebinizde paranız var, her şeyi alabilecek konumdasınız. Denizin ortasında olduğunuz için paranızı harcayamıyorsunuz. Bir çikolataya ya da bir sakıza hasret kalıyorsunuz" diye konuştu.
-"Dünyanın her yerinde bayan kaptan olmak zor"-
Gittiği limanlarda görev yapan yetkililerin kadın bir kaptanla karşılaşınca şaşırdıklarını dile getiren Özyurt, şunları kaydetti:
"Yabancı ülke limanlarındaki kaptanlar ve denizciler algılamakta zorluk çekiyor. Malezya, Endonezya, Singapur, Çin, Japonya, Rusya, Filipinler, Tunus, Mısır, İspanya, İtalya gibi gittiğim her yerde mutlaka bir şaşkınlıkla karşılandım. Birçoğu yanıma gelip kaptanla görüşmek istediğini söyledi ama benim kaptan olabileceğimi akıllarına bile getirmediler. Sadece Türkiye'de değil dünyanın her yerinde bayan kaptan olmak zor. Hele benim yaşımda biri olunca daha da zor. Bütün zorluklara rağmen mesleğimi çok seviyorum."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz