YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Denizli Ticaret Borsası Başkanı: Tarım gen kaynaklarımızın yarısı kayboldu

Denizli Ticaret Borsası (DTB) Başkanı İbrahim Tefenlili, Türkiye tarımında gen kaynaklarının yüzde 50’sinin kaybolduğunu söyledi....

Denizli Ticaret Borsası Başkanı: Tarım gen kaynaklarımızın yarısı kayboldu

Denizli Ticaret Borsası (DTB) Başkanı İbrahim Tefenlili, Türkiye tarımında gen kaynaklarının yüzde 50’sinin kaybolduğunu söyledi. Basın İlan Kurumu (BİK) Denizli Şube Müdürlüğü'nün düzenlediği "Cumartesi Buluşmaları" DTB’de yapıldı. Buluşmaya BİK Denizli Şube Müdürü Halit Peltek, DTB Başkanı Tefenlili ve gazeteciler katıldı.

Denizli’de son yıllarda tarım, hayvancılık ve gıda sektöründe önemli gelişmeler olduğunu ifade eden Tefenlili, “2000’li yıllarda 50-60 bin olan büyükbaş hayvan sayısı, bugün 210 bini aştı İklimimiz, süt sığırcılığı yapmaya çok elverişli. Büyükbaş hayvancılığa yönelik çalışmalar, 2005 yılından sonra hızlandı. Desteklemeler de bunu etkiledi. Denizli, iklimi ve altyapısıyla büyükbaş yetiştiriciliğine çok uygun bir konumda. Süt üretiminin yapıldığı tüm bölgelerde soğuk zincir kuruldu. Sütü alan firmalar, bu yerleşmiş altyapı sayesinde kaliteli sütü sabah ve akşam diye ikiye ayırarak üreticiden satın alıyor. Denizli’de üretilen kaliteli sütü almak için firmalar adeta yarışıyor. Büyükbaş hayvan sayımızın daha da artacağından eminim. Bilinçli üreticilerimiz sayesinde Denizli, çevresine damızlık büyükbaş satan bir üs bile olabilir.” dedi.

LEBLEBİNİN YÜZDE 70 DENİZLİ’DE ÜRETİLİYOR

Denizli’de yılda 30 bin ton leblebi üretildiğini de kaydeden İbrahim Tefenlili, “Çorum’da satılan leblebi ise 2 bin tonu bile bulmaz ama leblebi denince orası akla geliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da bu konuda yanlış bilgi verilmişti. Bir toplantıda doğrusunu notla kendisine ilettim. Okul kantinlerinde kola ve benzer ürünler yasaklansın şeklinde kampanyalar oluyor ancak serbest ticarette yasaklamayla bir yere varılamaz. Önce çocuklarımızın yiyeceği şeyler üretmeliyiz. Bundan dolayı 50-60 gr.'lık paketlerde üzüm, leblebi ve kesilmiş incir hazırlıyoruz. Okul kantinlerinde öğrencilerimize sunacağız.” şeklinde konuştu.

Denizli’nin 250 ile bin 440 metre yüksekliklerde toprakları olduğunu anlatan DTB Başkanı Tefenlili, “Topraklarımız çok verimli ancak gen kaynaklarımızı korumamız, ırklarımızı ıslah etmemiz gerekiyor. Son yıllarda ceviz ve badem yetiştirilmesi için bahçeler kuruluyor. Bize ceviz olarak chandler cinsi öneriliyor. Çok kötü olmamakla birlikte içi, ABD’deki gibi dolmuyor. Borsa olarak Çal ilçesinde büyük bir arazinin, tohum ve gen araştırmaları için Pamukkale Üniversitesi'ne devredilmesini sağladık. Kendi genlerimizle kendi ürünlerimizi yetiştireceğiz. Tarım ürünlerinin yetiştirilmesinde ithal hiçbir ara madde kullanılmadığı için ülkemizin ekonomisine de büyük katkısı var.” dedi.

Denizli’nin giriş çıkışlarında kurulacak alışveriş merkezlerinde yine şehrin ürünlerin satılmasını istediklerini, bununla ilgili olarak belediyelere çağrı yaptıklarını hatırlatan Tefenlili, “Denizli, birçok ile ulaşım sağlayan bağlantı yolları üzerinde. Kendine has birçok ürünü de var. Ana yollar üzerinde, bunların satılabileceği alışveriş merkezleri kurulmalı. Serinhisar leblebisinden Kızılcabölük tekstil ürünlerine, Yatağan bıçağından Tavas kotuna kadar birçok ürün buralarda satılmalı.” ifadelerini kullandı.

Toplantıda daha sonra gazeteciler, kendi aralarında mesleki problemlerini görüştü.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler