DENİZLİ (İHA) - Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil Kumsar, Denizli'de fayların 6.3 şiddetinde deprem üretebileceğini tespit ettiklerini belirterek, "Ancak zamanı ve yeri her zaman olduğu gibi soru işareti" dedi.
Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci'nin bir süre önce deprem konusunda yaptığı açıklamalar büyük yankı uyandırırken, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) ve Denizli Belediyesi tarafından deprem konusunda ortak bir basın toplantısı düzenlendi. Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kazdağlı, PAÜ öğretim üyeleri ve Japonya'da yaşayan deprem uzmanı Prof. Dr. Ömer Aydan'ın katıldığı toplantıda, Denizli'nin deprem haritası açıklandı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Denizli'nin deprem riski yüksek olan bölgelerden biri olduğunu; ancak gerekli önlemlerin alındığını belirterek, "Son 4-5 yıldır yapılan binalar hariç diğer binaların gözden geçirilmesi gerekir. Bu caddelerde, bu yollarda yürümek, bu binaların içinde yaşamak cesaret ister" dedi. Zeybekci, "Belediye başkanı ve vatandaş olarak söylüyorum, hassasiyetlerimiz var. Yapılan araştırmalar bilimsel şekilde açıklanmalı, bu şartlarda nasıl belediyecilik yapılması ve depremle nasıl yaşanacağı anlatılmalı" dedi. PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kazdağlı ise, Denizli'nin 1. derece deprem bölgesinde ve risk altında olduğunu kaydederek,
"Önlemler alınması gereği ortaya çıkmıştır. Hiç risk yokmuş gibi davranılmamalı" diye konuştu.
Denizli ve çevresinde fay hatlarıyla ilgili bir süredir çalışmalar yapan PAÜ Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil Kumsar, yapılan çalışmalarda bölgede deprem riskinin arttığını gözlediklerini belirterek, "17.6 kilometre derinlikte 6.3 şiddetinde deprem olması söz konusu. Ancak zamanı ve yeri her zaman olduğu gibi soru işareti" dedi.
Japonya'da yaşayan deprem uzmanı Prof. Dr. Ömer Aydan ise, Türkiye'de yapılan çalışmalar ve çıkan sonuçlar hakkında bilgi verdi. Türkiye'de şu anda kuzey ve güneyde alt kabukta sıkışma, üst kabukta da genişlemenin söz konusu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Aydan, "Denizli'deki faylanmanın sebebi budur. Çalışmalardan sonra ortaya çıkan şekillerde Denizli bölgesinde ne yazık ki çekme söz konusudur. Bu bölgede normal bir faylanmanın olma olasılığı yüksek" şeklinde konuştu. Son yıllarda yapılan çalışmalarda Denizli ile birlikte diğer bir sıkışma noktasının da İzmir Foça olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ömer Aydan, "İki bölgede de fayları inceliyoruz. Bu fayların her şeyini tespit ettik. Deprem senaryolarında her zaman en büyüğü düşünmek zorundayız. Veriler ve veri tabanı düşünülürse Denizli bölgesi için bu fayların 6.3 şiddetinde deprem üretme olasılığı var. Bu deprem normal fayların oluşumundan kaynaklanıyor" dedi.
Denizli ve çevresinde yapılan çalışmalar neticesinde Uçancıbaşı, Sümer, Kirişhane, Topraklık, Saraylar, İncilipınar ve bu bölgelere yakın semtlerdeki riskin daha fazla olduğu kaydedildi.