YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Denizli'de Kaledavaz Sempozyumu-Tabae Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Ersoy: "5 yıllık kazılar sonunda 84 müze değeri olanenvanterlik eseri müzeye teslim ettik"

Tabae Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bozkurt Ersoy, "5 yıllık kazılar sonunda 84 müze değeri olan envanterlik eseri

Tabae Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bozkurt Ersoy, "5 yıllık kazılar sonunda 84 müze değeri olan envanterlik eseri müzeye teslim ettik" dedi.

Kale ilçesinin sosyo-kültürel yapı, eğitim, sanat tarihi, arkeoloji, tarih, halkbilim, çevre, turizm, ekonomi, tarım ve hayvancılık, mühendislik gibi özelliklerinin ve değerlerinin incelenmesi ve araştırılması amacıyla Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) ve Kale Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği Kaledavaz Sempozyumu PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde başladı.

Sempozyumun açılışında konuşan, Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Tabae Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bozkurt, Tabae'de 2007 yılında başlayan kazıların geçen sene 5. yılını doldurduğunu ifade ederek, sempozyumda "2007-2011 Kale-i Tavas (Tabae) Kazı Çalışmaları Hakkında Düşünceler" adıyla bildiri sundu.

Ersoy, Tabae'nin, yüksek kaya anlamına geldiğini belirterek, 1965 yılına kadar yaşayanların bulunduğu antik kentte bir emaye kapağı yanında bir Osmanlı sikkesini, Roma döneminden kalma bir tarihi objeyi bulmanın mümkün olduğuna dikkati çekti.

Evliya Çelebi'nin 1670'li yıllarda geldiğinde iç kaleden bahsettiğinin altını çizen Ersoy, "Ancak günümüzde bunları tespit etmek mümkün değil. İç kale duvarının nerede olduğunu tespit etmeye çalışıyoruz. Maalesef iç kaledeki düzgün kesme sur duvarlarının taşları daha sonra ahali tarafından evlerin duvarlarında kullanılmış. Onun için bu düzgün taşların hiçbiri yok. Ama bunların yanında bir Cevherpaşa Camisi günümüze gelebilmiş önemli bir yapıt. Bunun dışında Pazaryeri Camisi var, sadece minaresi ayakta duruyor. Temizlik çalışmaları sonrasında son cemaat yeri ortaya çıkartıldı. Daha sonra yapılacak işlemlere bir hazırlık kazandırdık. Bu yıl bu eserlerin rölöve ve restorasyon projeleri hazırlanıyor, Özel İdare'den çıkacak para ile bunların tamamlanmasına çalışacağız" diye konuştu.

Beş yıl sonunda Tabae'ye gelenlere, ortaya çıkartılan eserleri göstermek istediklerini vurgulayan Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir sürü mağara var, bu mağaraları kazmaya devam ediyoruz. Oldukça önemli veriler elde ettik. Sarnıcı temizledik, hamamda temizlik çalışmaları yapacağız. Elimizde bir yığın buluntu var. Bunların tek tek temizlenmesi, yapıştırılması, envanterinin çıkarılması bizim en büyük görevimiz. Roma döneminden kalma yağ kandilleri, bronz heykeller, mermer heykel başları, Afrodit heykeli, altın yüzük, çok sayıda para. Elde ettiğimiz buluntuların üzerine en ufak bir halel gelmemesi için elimizden gelen bütün çabayı gösteriyoruz. Sünger kalıpları oyarak içerisine yerleştiriyoruz. Kazılar sonunda 84 adet envanterlik eser, yani müze değeri olan envanterlik eseri müzeye teslim ettik. Bizim derdimiz, buradaki buluntuları müzeye teslim etmek değildir, bizim derdimiz bunları kazı evinde saklamak ve her sene biraz daha üzerine yoğunlaşarak daha fazla envanter elde etmek. Ancak ne yazık ki elimizdeki olanaklar bunların burada saklanmasına imkan vermemektedir. Aslında bir depomuz olsaydı, bunları burada tutardık."

Sempozyuma, 40'tan fazla üniversiteden 221 bilim insanı katkı sağladı.

PAÜ Kale Meslek Yüksek Okulu'nda yapılacak bölüm ile yarın sona erecek sempozyumda sunulan bildiriler, kitap halini getirilecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler