YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Denizli'nin 3 Aylık İhracatı 404 Milyon Doları Aştı

Denizli'den bu yılın ilk 3 aylık döneminde yapılan ihracatın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde...

Denizli'den bu yılın ilk 3 aylık döneminde yapılan ihracatın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.5'lik artışla 404 milyon 241 bin 495 dolara yükseldi.

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) tarafından yapılan açıklamada, DENİB tarafından kayda alınan ilk 3 aylık ihracat rakamının 404 milyon doları aştığı, Mart 2012 içerisinde kayda alınan ihracat rakamının ise 158 milyon 494 bin dolar olarak gerçekleştiği kaydedildi. Denizli'den 26 Avrupa Birliği ülkesine ilk 3 ayda yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.19'luk bir düşüşle 275 milyon 662 bin 978 dolar olarak gerçekleştiği ve bu rakamın toplam ihracatın yaklaşık yüzde 68.19'unu oluşturduğu kaydedilen açıklamada, en fazla ihracat yapılan ülkelerde Almanya, İngiltere ve İtalya'nın ilk 3 sırayı paylaştığı açıklandı.

DENİB Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kocasert ihracat rakamları ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, 2011 yılı dördüncü çeyrek rakamlarının TÜİK tarafından açıklandığını, dördüncü çeyrekte Türkiye ekonomisinin yüzde 5,2 oranında büyüme kaydederken, yıllık bazda ise yüzde 8,5'lik büyüme oranını yakaladığını kaydetti. 2011 yılında Türkiye'nin yüzde 9,2 oranında büyüyen Çin'den sonra en hızlı büyüyen ikinci ülke olduğunu belirten Kocasert açıklamasında, "Şüphesiz bu ülkemiz adına sevindirici bir gelişme. Diğer taraftan 2012 yılında hükümetin büyüme hedefi yüzde 4. Güncel tabirle, 2012 yılında 2011 yılındaki hızlı büyümenin ardından bir yumuşak iniş hedefleniyor. Şu ana kadar ki göstergeler de bunu doğruluyor. İlk çeyrekte enflasyonu, cari açığı ve ithalatı önlemeyi amaçlayan politikalar, ülkemizde hedeflendiği gibi kontrollü bir büyümeyi beraberinde getirecek" ifadelerine yer verdi.

Dış ticaret açığında gerileme trendinin devam ettiğini kaydeden Süleyman Kocasert açıklamasında şu sözlere yer verdi:

"İhracatın ithalatı karşılama oranı geçen yıl Şubat ayında yüzde 57 iken, bu sene yüzde 67 olarak açıklandı. Bu sevindirici bir gelişme. Sağlıklı ekonomik büyüme için ihracatı artıracak politikaların uygulanması hayati önem taşıyor. İhracatın Türkiye için önemi dış otoriteler tarafından da teyit edilmekte. Standart Poors derecelendirme kuruluşunun ülkemize ilişkin yaptığı açıklamada, kaynak dağılımdan ihracata odaklı politikalara öncelik verilmesi halinde Türkiye'nin kredi notunun yükseltilebileceğinin altı çizildi. Bu anlamda dört gözle açıklanmasını beklediğimiz yeni teşvik yasasını çok önemsiyoruz. Diğer taraftan tasarı halinde olan Toplu İş İlişkileri Kanunu'nun ülkemizin rekabetçiliğini riske sokmayacak ve iş barışını olumsuz etkilemeyecek bir şekilde yürürlüğe girmesini arzu ediyoruz."

TİM verilerine göre Denizli ihracatına bakıldığında ise, yüzde 0,2 oranında bir artış gerçekleştiğini ve Denizli ihracatının 652 milyon dolara ulaştığını belirten DENİB Başkanı Kocasert, Denizli ihracatındaki artış oranının nispeten az olmasının iki önemli sebebi olduğunu kaydetti. Bunlardan birincisinin geçen yıl zirve yapan pamuk ve iplik fiyatlarının bu sene geri gelmesi ile beraber nihai ürün fiyatlarının da geri gelmesi ve dolayısıyla ihracat cirolarında görece bir gerilemenin kendini göstermesi olduğunu ifade eden Kocasert, ikincisinin ise mevsimsel olarak senenin ilk aylarında yaşanan ihracat yavaşlaması olduğunu bildirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler