HABER

Denktaş'a muhalefet artıyor

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a dün sert bir kınama bildirisi yayımlayan Kıbrıs Türk Ticaret Odası, bugün kamuoyuna Başkan Ali Erel imzalı yeni bir duyuruda bulundu.

Denktaş'a muhalefet artıyor

Genişletilmiş Yönetim Kurulu adına çağrıyı imzalayan Ali Erel, "AB görüşmeleri için Tam Yetkili Parlemento Konseyi'nin" hemen oluşturulmasını istedi. 9 maddelik bir öneri paketi de sunan Ticaret Odası, bildiride şunları belirtti:

"Meclisin görevlendirdiği görüşmeci Cumhurbaşkanı Denktaş, halkımızın ezici çoğunluğunun çözüm ve AB konusundaki beklentilerini 12-13 Aralık'ta boşa çıkarmıştır. Halkımız Cumhurbaşkanı Denktaş'ın tek yetkili görüşmeci fırsatının devam etmesi halinde 28 Şubat'a kadar çözümün ve AB üyeliğinin gerçekleşmesini mümkün görmemektedir. Cumhurbaşkanı'nın gerçekte anlaşma ve AB üyeliğini istemediği açıkça ortaya çıkmıştır. Cumhurbaşkanı'nın imkansız olan istekler ileri sürmesi veya bilinçli olarak zamanı boşa harcama düşüncesi ile 28 Şubat tarihini de atlatma düşüncesi kuvvetle muhtemeldir. 28 Şubat'a kadar çözüm olmaması halinde Kıbrıslı Türk halkı siyasi eşitliğe dayalı bir anlaşma yapma imkanını yitirmiş olacaktır. 28 Şubat'a kadar çözümün gerçekleşmesi konusunda Kıbrıs Türk halkı kararını vermiştir. Kıbrıs'ta çözüm, Türkiye'nin AB üyeliğini de kolaylaştıracaktır. Türkiye hükümet yetkililerinin ve AK Parti Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kıbrıs'ta çözümün 28 Şubat'a kadar sağlanması konusunda gösterdiği kararlılık Kıbrıs Türk halkı tarafından takdirle ve saygıyla izlenmektedir. Cumhurbaşkanı şahıs olarak beğenmediği bir anlaşmayı Kıbrıs Türk halkı ve/veya Türkiye hükümeti istese bile imzalamayacağını açıkça ifade etmektedir. Halkından ve Türkiye hükümetinden baskıların artması halinde istifa edebileceğini vurgulamaktadır.

Cumhurbaşkanı'nın gerek sağlık durumunun müsaade etmemesi ihtimali, gerekse sonuca ulaşmak üzere çözümü sağlayıp imzayı koymak istememesi halinde, Cumhuriyet Meclisi'nin etkin bir şekilde devreye girmesi gerekmektedir."

KKTC'nin 9 maddelik önerisinde, Cumhuriyet Meclisi, görüşmecilik yetkisini Cumhurbaşkanı Denktaş'tan alıp Cumhurbaşkanı'nın da içinde bulunacağı bir Konseye devretmesi, Konseyin, Meclis'te grubu bulunan 4 siyasi parti başkanı ve Cumhurbaşkanı'ndan oluşması da yer aldı.
Açıklamanın sonunda şu görüşlere yer verildi:

"Cumhurbaşkanı'nın Kıbrıs'a çözümü getirecek vizyona sahip olmadığı konusunda endişelerimiz çözümü doğal yetki sahibi Meclisimizde aramaya itmiştir. Meclisimiz ve milletvekilimiz, Kıbrıs Türk halkının ve Türkiye halkının geleceği için hayati önem taşıyan Kıbrıs'ta çözüm ve AB üyeliğinin gerçekleşmesi için iradelerini kullanmalıdırlar. Milletvekillerimizin halka rağmen politika yapmanın mümkün olmadığının bilincinde hareket edeceklerini ümit ediyoruz. Değerli milletvekillerimiz politik intihar yolunu değil, çözüm ve AB yolunu açacak kararlılığı göstermesi dileğimizdir."

En Çok Aranan Haberler