HABER

Denktaş'tan hükümete çağrı

LEFKOŞA (İHA) - Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, BM Güvenlik Konseyi'nde bugün onaylanması beklenen Kıbrıs'la ilgili kararda, konseyin Kıbrıs'la ilgili eski kararlarına atıf yapıldığını ve BM'ye silahlı müdahale hakkı öngörüldüğünü belirterek, hükümeti bu karara karşı girişim başlatmaya çağırdı.

Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, bugün düzenlediği basın toplantısında, Rumların talepleri doğrultusunda bugün onaylanması beklenen karar tasarısında, Güvenlik Konseyi'nin Kıbrıs'la ilgili tüm kararlarına atıf yapıldığını belirterek, "Yeni bir devletle yeni bir doğum varsa; Kıbrıs Rumlarını meşru, Türkleri yasa dışı olarak kabul eden eski kararlara neden atıf yapılıyor? Geçmiş tüm kararlar geçerliyse, Annan Planı'nın hikmeti nedir? Bu kesinlikle kabul edilemez" dedi.

Aynı kararın garantilerle ilgili bölümünde ise, BM'ye silahlı müdahale hakkı veren 7'inci maddeye atıf yapıldığını söyleyen Denktaş, "Bu, Türkiye'nin müdahale hakkını ortadan kaldırmak ve Rumları memnun etmek için yapılıyor. Demek ki bu anlaşmayla, Kıbrıs'ta barış değil savaş bekliyorlar" diye konuştu.

Başbakan Mehmet Ali Talat ile Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş'ın bu karara şiddetle karşı çıkması gerektiğini söyleyen Denktaş, Serdar Denktaş'ın bugün konuyla ilgili temaslarda bulunacağını söyledi ancak ayrıntıya girmedi.

Rumların AB'ye üyelik sürecinde etkin rol oynayan garantör İngiltere'nin bu kararın çıkmasında etkili olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Denktaş, Türkiye hükümetinin de kararın çıkmasını engellemek için harekete geçtiğini kaydetti.

Annan Planı'na karşı çıkması ve referanduma yönelik hayır kampanyası yürütmesiyle birlikte "Türkiye'yi dinlemiyor" şeklinde eleştiriler aldığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Denktaş, "Hala Türkiye diyorum. Millet, devlet olarak; yumruk gibi verilen partilerüstü kararlara bakıyorum. İlk defa bir Türkiye hükümeti, bu yumruk gibi oluşu ikiye böldü" ifadelerini kullandı.

Müzakere sürecinde Türkiye ile işbirliği içinde çalışmaya gayret ettiğini ve "olmazsa olmazlar kabul edilmeden olmaz" diyen Türkiye hükümetine inanarak New York'a gittiğini anlatan Denktaş, "ancak daha sonra bu temel konular kabul edilmemesine karşın Türkiye hükümetinin görüşmelere devam kararı aldığı" şeklinde görüş kaydetti.

Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Özkök'ün son konuşmasından alıntılar yapan ve Türkiye hükümetinin Davos zirvesinde BM Genel Sekreteri ile anlaşmaya vardığını sonradan öğrendiğini söyleyen Denktaş, "Bu bana söylenseydi, New York'a gitmezdim" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin eski başbakanlarından DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit'in 1 günlük KKTC ziyaretinin anlamlı olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Denktaş, "Ecevit'in gelmesi müdahale değil, ikazdır. Sevdiği Kıbrıs Türk halkına ikazıdır" dedi.
Cumhurbaşkanı Denktaş, basın toplantısında, Annan Planı'na karşı çıkma nedenlerini ve referanduma yönelik hayır kampanyasının gerekçelerini tekrarladı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Genel Kurmay Başkanı Orgenaral Hilmi Özkök ve DP Genel Başkanı Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş'ın açıklamalarından alıntılar yapan Cumhurbaşkanı Denktaş, halkı "hayır" demeye çağırdı.
Türkiye Genel Kurmay Başkanı Orgerenal Özkök'ün açıklamalarını "referanduma evet" olarak yorumlayanların "yalan" söyledikleri görüşünü savunan Cumhurbaşkanı Denktaş, DP Genel Başkanı Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş'ın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin Ankara'da düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmanın basına yansımadığını kaydetti.
Serdar Denktaş'ın, "Referanduma götürülecek metin üzerinde tarafların mutabakatı yok, ekonomik dengesizlik var. Kuzey, sistem ve alt yapısıyla AB'ye hazır değil. İlk 1 yılda inşaat sektörü duracak. Yeni yerleşim yerleri Ağustos ayında belirlenecek" şeklindeki sözlerinden alıntılar yapan Denktaş, bu sözlerin kendi söylemlerini teyid eder nitelikte olduğunu vurguladı.
Denktaş, "Referanduma anlaşmazlık sunuluyor ve anlaşmazlığın kavgası, Türk askeri Ada'dan çıktıktan sonra yapılacak. Göç edecek 100 bin insanın nereye gideceğini kimse bilmiyor. Para-pul yok, yer yok. Kalıcı derogasyonlar da yok ve verilmiş gibi görünen haklar da bir bir ortadan kalkacak. Zamana, müzakereye ihtiyaç var. Bu nedenle hayır demeli ve kalıcı bir anlaşma için müzakere yapmalıyız" diye konuştu.

Annan Planı lehinde evet kampanyası yürütenlerin halkı kandırdığı görüşünü savunan Denktaş, "Barış için, her iki tarafın da soğukkanlı ve gerçekçi bir şekilde görüşmesine olanak verilmeli. Bu mesele, kimsenin okumadığı 9 bin sayfalık belgeyle halledilemez. Referandumda evet diyerek artık geri dönemezsiniz ama hayırla pazarlığı sürdürme kabiliyetiniz artar" diyerek halka çağrıda bulundu.

En Çok Aranan Haberler