ANKARA (İHA) - Kapatılan DEP'in eski milletvekilleri Leyla Zana, Orhan Doğan, Selim Sadak ve Hatip Dicle'nin 3. kez yargılanmalarına bugün devam edildi.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına Zana ve arkadaşları katılmazken, avukatları Yusuf Alataş ve Nuri Özmen katıldı. Mahkeme başkanı Orhan Karadeniz, hükümlü eski milletvekillerinin uzun zamandan beri iddianameye karşı savunma yapmadıklarını ve dosyanın sürüncemede kaldığını söyledi. Karadeniz'in bu sözleri üzerine avukat Yusuf Alataş ise, "Biz davanın sürüncemede kalmasına sebebiyet vermedik. İddianame Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 125. maddesinde yer alan 'devlete karşı işlenen suçlar'ı içermektedir. Ancak müvekkillerim TCK'nın 168. maddesinde yer alan 'terör örgütü üyesi olmak' suçundan ceza almışlardır" dedi.
Duruşmada mahkeme başkanı Karadeniz ile Alataş arasında iddianame tartışması yaşandı. Suçlamaların ne olduğunun kendilerine bildirilmediğini savunan Alataş, "Biz derdimizi anlatamıyoruz. Mahkeme 'dediğim dedik' diyor. Adil yargılama ilkesini görmek istemiyor. Özellikle mahkeme başkanının böyle bir tavrı var" diye konuştu. Bunun üzerine mahkeme başkanı Karadeniz, hükümlü eski milletvekillerinin üzerine atılan suçların iddianamede açıkça anlatıldığını söyledi. Karadeniz, avukat Alataş'a davanın TCK'nın 125. maddesinden açıldığını, kararın ise TCK'nın 168-2'den verildiğini hatırlattı. Bu arada tartışmaya savcı Dilaver Kahveci de katıldı. Savcı Kahveci, suçlamaların iddianamenin içeriğinde yer aldığını belirterek, "Siz bunu nasıl değerlendiriyorsanız değerlendirin" dedi.
SANIK AVUKATI, DELİLLERİN HUKUKA AYKIRI OLDUĞUNU İDDİA ETTİ Duruşmada Alataş, mahkemeye taleplerini içeren bir dilekçe sundu. Alataş dilekçesinde, yeniden iddianame yazılarak müvekkilleriyle ilgili suçlamaların ve delillerin kendilerine verilmesini talep etti. Zana ve arkadaşlarıyla ilgili dava dosyasında yer alan ses ve görüntü kasetlerinin hukuka uygun olmadığını savunun Alataş, kasetlerin orijinal olup olmadığının araştırılmasını istedi. Alataş, adil yargılama ilkelerinden olan 'tanıklara çapraz soru sorulması'nı talep etti. Cumhuriyet Savcısı Kahveci, bu talepler için süre isterken, mahkeme kısa bir ara verdi.
Mahkeme başkanı Karadeniz, iddianamenin daha önce hükümlü milletvekillerine ve avukatlarına tebliğ edildiğinden, bu hususta işleme yer olmadığına karar verdi. Karadeniz, Alataş'ın değer talepleri için cumhuriyet savcısının mütalaasından sonra karar verileceğini bildirdi. Mahkeme başkanı ayrıca, daha önce dinlenmeyen savunma tanıkları Burhan Kaya, Hülya Sarsam, Ali Gün, Kadriye Mutlu, Gülender Geçer, Abdüllatif Sönmez, Funda Kaya, Hikmet Özdemir ile kamu tanıklarının, Eski DYP Milletvekili Sedat Edip Bucak ve Halit Aslan'ın adreslerinin tespiti için müzekkere yazılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.
DAVANIN SÜRECİ Ankara 1 No'lu DGM, kapatılan DEP'in eski Diyarbakır milletvekilleri Dicle ve Zana, eski Şırnak milletvekilleri Doğan ve Sadak'ı, terör örgütü PKK'nın liderlerinden aldığı talimat doğrultusunda ülke içinde ve dışında yoğun bölücü faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle TCK'nın "yasadışı örgüt üyeliği" fiilini düzenleyen 168-2 ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun "ceza artırımını" öngören 5. maddesi uyarınca, 15'er yıl ağır hapis cezalarına mahkum etmişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi de bu kararı onadı.
Kapatılan DEP'in eski milletvekilleri Zana, Doğan ve Dicle, 4 Mart 1994 tarihinde gözaltına alındı, 17 Mart 1994 tarihinde tutuklanarak Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi'ne konuldu. Sadak ise, 1 Temmuz 1994 tarihinde gözaltına alındı ve 12 Temmuz 1994'te tutuklandı. Eski DEP milletvekilleri 1996 yılında AİHM'ye başvurdu. AİHM, 2001 yılının Temmuz ayında başvuruyu sonuçlandırarak DGM'lerin tarafsız ve bağımsız olmadığı gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 6. maddesinin ihlal edildiğini gerekçe göstererek, Türkiye'nin sanıklara 25 bin ABD Doları, mahkeme masrafı için ise toplam 10 bin ABD Doları ödemesine karar verdi.
AB'ye uyum yasaları çerçevesinde çıkarılan uyum paketiyle AİHM'nin verdiği kararlar yeniden yargılama sebebi sayılmıştı. Bunun üzerine eski DEP milletvekilleri avukatları aracılığıyla yeniden yargılanma istemiyle Ankara 1 No'lu DGM'ye başvuruda bulundu. Ankara DGM de talebi yerinde bularak eski DEP milletvekillerinin yeniden yargılanmasına karar verdi. 13 duruşma süren davada Ankara DGM, kapatılan DEP'in eski milletvekilleri hakkında eski kararın tasdiki yönünde karar verdi. Yargıtay'a temyize giden dava sürecinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, eski DEP milletvekilleriyle ilgili kararın usulden bozulmasını istedi. Kapatılan DEP'in eski milletvekilleri avukatları aracılığıyla Yargıtay'a başvurarak tahliyelerini istedi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi de, eski DEP milletvekillerinin talebini değerlendirerek, 9 Haziran'da serbest bırakılmalarına karar vermişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi kararı usul yönünden bozarak dosyayı yerel mahkemeye geri gönderdi.
Zana ve arkadaşlarının daha önceki 2 yargılamaları DGM'de yapılırken, 3. yargılama DGM'lerin kapatılmasının ardından yeni kurulan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılıyor.