HABER

Deprem İstanbul'dan da hissedildi

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

Marmara bölgesinde saat 08:33'de merkez üssü Kaleköy Gökçeada olan 5.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, merkez üssünün Gökçeada'nın Kaleköy köyü olarak saptadığı 5.3'lük deprem saat 08.33'te yerin 9.8 kilometre derinliğinde meydana geldi. Bu depremin öncesinde saat 07.10'da 2.3, saat 07.38'de 2.2, saat 08.32'de 3.3 büyüklüğünde depremler kaydedildi.

Ardından gelen 5.3'lük deprem, Çanakkale ve çevresinde şiddetli olmak üzere Kocaeli'den İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedildi. Gökçeada ve Çanakkale'de halk paniğe kapılıp korkuyla sokaklara fırlarken, İstanbul ve Tekirdağ'da da kısa süreli panik yaşandı. Yine merkez üssü Kaleköy olan saat 08.42'de 3.6, saat 08.53'te 3.1, saat 08.57'de 2.2'lik artçı şoklar kaydedildi.

İlk belirlemelere göre can kaybı ve yaralanan olmadığı depremde, Kaleköy ve Gökçeada'da bazı binaların duvarlarında çatlaklar oluştu, evlerdeki eşya devrildi.

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu: Deprem 4.5

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS) Gökçeada'da sabah 08.33'te meydana gelen depremin büyüklüğünü 4.5 olarak açıkladı.

USGS'nin sitesinde yer alan bilgilere göre deprem Gökçeada'nın 14 kilometre kuzey-kuzeybatısında 9,9 kilometre derinlikte meydana geldi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünün 5.3 olduğunu bildirmişti.

Daha önce de Türkiye'de meydana gelen depremlerde Kandilli ile USGS verileri arasında farklılıklar görülmüştü.

Örneğin 2011 yılında yaşanan Van Depremi'nin büyüklüğünü Kandilli 6.6, USGS ise 7.3 olarak bildirmişti. Daha sonra depremin büyüklüğü 7.2 olarak ilan edilmişti.

BELEDİYE BAŞKANI: ÇOK ŞİDDETLİ HİSSETTİK

Gökçeada Belediye Başkanı Yücel Atalay "Yüzeysel olması nedeniyle depremi şiddetli hissettik. Ancak ilçe genelinde yaptığımız ilk kontrollerde herhangi bir hasara rastlamadık. Panik havası yavaş yavaş dağılıyor" dedi.

UZMANLARDAN AÇIKLAMA

Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu depremi değerlendirdi ve, "Gökçeada açıklarında meydana gelen 5,3 büyüklüğünde meydana gelen deprem o bölge için normal. Yeri ve özellikleri hakkında henüz bilgim yok. Şaşırtıcı olmayan beklenen bir depremdi. Ama kırılmanın hangi mekanizmada olduğunu söylemek için bilgiye ihtiyacımız var" dedi.

'ANORMAL BİR ŞEY DEĞİLDİR'

Çanakkale Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, Gökçeada'da meydana gelen 5.3 şiddetindeki depremle ilgili, "Deprem, Kuzey Anadolu Fayı'nın Semadirek Adası ile Gökçeada arasındaki fay aktivitesidir. Anormal bir şey değildir" dedi.

Perinçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremin sürpriz olmadığını, bölgede insanlarca hissedilmeyen yüzlerce sarsıntı olduğunu bildirdi.Son depremle bunun net bir şekilde duyulduğunu belirten Perinçek, "Deprem, Kuzey Anadolu Fayı'nın Semadirek Adası ile Gökçeada arasındaki fay aktivitesidir. Anormal bir şey değildir" diye konuştu.Perinçek, Kuzey Anadolu Fay hattının Saros Körfezi'nden Gökçeada'nın kuzeyine uzandığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Keşke böyle onlarca deprem olsa da beklenen büyük Marmara depremi için enerji birikmese. Çünkü enerji birikmesi çok daha kötü sonuçlar veriyor. Keşke her 10-15 günde bir böyle deprem olsa. Kuzey Anadolu Fayı Tekirdağ dolaylarında karaya çıkıyor ve Saros'da denize giriyor. Burada iki fay var, biri Gökçeada'nın yakınında denizin biraz açığında, diğeri Semadirek açıklarında. Bu fay sürekli hareket halinde. Deprem kesinlikle sürpriz değil. Derinlik bu depremde çok önemli değil." Bu arada, deprem Bursa ve Balıkesir'de de hissedildi.

Tüm haberler

En Çok Aranan Haberler