ANKARA (İHA) - Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, dünya ülkelerinin deprem konusunda çok birikime sahip olduğunu belirterek, "Konuşmalarımızda mangalda kül bırakmıyoruz. Bizi dinleyenler 'bunlar gökten mi geldi' diyor. Ama icraatlarımız öyle değil. Dilimizle haktan yana, icraatlarımızla insanlara zarar veren bireyler olduk. Bunlar içinde, Bakan, bürokrat, siyasetçi, ağa, paşa herkes var" dedi.
Yedi ayrı komisyondan oluşan ve 90 gün sürecek olan Deprem Şurası Komisyon Toplantıları, bugün İller Bankası Genel Müdürlüğü Macunköy Eğitim ve Sosyal Tesisleri'nde başladı. Toplantıların açılış konuşmasını yapan Ergezen, bu toplantıların daha az insan ölsün, daha az kaygılar olsun diye yapıldığını belirterek, "Dünya bu konuda çok birikime sahip. Konuşmalarımızda mangalda kül bırakmıyoruz. Bizi dinleyenler 'bunlar gökten mi geldi' diyor. Ama icraatlarımız öyle değil. Dilimizle haktan yana, icraatlarımızla insanlara zarar veren bireyler olduk. Bunlar içinde, Bakan, bürokrat, siyasetçi, ağa, paşa herkes var"şeklinde konuştu. Türkiye'de her 8 ayda bir, az ya da çok zarar veren depremler gerçekleştiğini kaydeden Ergezen, "İlkbaharda yazı, sonbaharda kışı bekler gibi deprem bekler olduk. Bunun için hep hazır olmalıyız. Amacımız zararı en aza indirmektir" dedi. Ergezen yerel seçimler ve kaçak yapılaşma ile ilgili olarak da, "Popülist yaklaşımlardan uzak durmak gerekiyor. Üç beş oy alacağız diye insanları incitmemek, paraları israf etmemek lazım" dedi. Yapı denetim Yasası'nın uygulanmadığını belirten Ergezen, "Mühendislerimiz bina başına gitmeden hasar raporu verdiler" dedi. Ergezen, bu arada Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi eski Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'ya bakarak, "Hocalarımız da bizi iyi yetiştirmedi. Bunu da söyleyeyim yani" dedi. Ergezen, Türkiye'deki tüm resmi binaları denetlediklerini, gezdiği yatılı okullardan bazılarının acilen yıkılması gerektiğini belirterek, "Bunları da hocaların yetiştirdiği mühendisler yaptı. Biz yönetmelikler çıkarıyoruz ama bizim elemanımız uygulamıyor" dedi. Işıkara'nın bunun nedeninin İhale yasası olduğunu ifade etmesi üzerine Ergezen, "İhale değil, insan yapısı. Yürekler bozulmuş" şeklinde konuştu.
Ergezen, ayrıca 'Kentsel Dönüşüm Yasası'nda da son aşamaya geldiklerini bildirdi. İnsanlara Bingöl'de İzmir'de kendi evlerini yapma imkanı verildiğini belirten Ergezen, insanların Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) aracılığıyla evlerini sigortalamadıklarını söyledi. Ergezen, Bingöl'de deprem konutları yapılmasını popülist bir yaklaşım olarak değerlendirenlere seslendiğini belirterek, "Biz orada doğru olanı yaptık. Ayrıca dışarıdan Türkiye'nin aleyhine yapılacak propagandaları da önlemiş olduk" dedi. Eğitimin çok önemli olduğuna da dikket çeken Ergezen, "Irak'ta günde 10 kişi ölüyor. Konya Zümrüt Apartmanı'nda bir gecede 100 kişi öldü. Toplu katliamlara neden oluyoruz" diye konuştu.
Toplantıda bir konuşma yapan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi eski Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, 5 ya da 3 virgül büyüklüğündeki depremlerde can kaybı olmasının düşünülmesi gereken durumlar olduğunu belirterek, "California ve Japonya'da da aynı depremler oluyor ama can kaybı olmuyor. Biz İstanbul'da yaşayanlar 17 Ağustos depremini yaşadıktan sonra Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu anladık. Biz İstanbullular Erzincan, Dinar gibi depremlere uzaktan baktık. Orada canını kaybedenler bizim vatandaşımız değil miydi?" dedi. Bu şurayı depremle yaşamayı öğrenmeyi sağlayacak bir şura olarak gördüğünü belirten Işıkara, afet konusunda bir çok farklı kurum olduğunu, çok başlı bir yapının mevcut olduğunu belirterek, sırf Dünya Bankası'ndan çok para almak için Türkiye Acil Durum Yönetim Kurulu'nun kurulduğunu kaydetti. Işıkara Bakan Ergezen'e seslenerek, bu çok başlı yapının tek bir şemsiye altında toplanmasını istedi.
Işıkara, kaçak yapılaşmanın da önlenmesi gerektiğine değinerek, insanların 'nasıl olsa yıkmazlar' diye ev yapmaya devam ettiklerini söyledi. Işıkara 17 Ağustos depreminde devletin işin altından kalkamadığını vurgulayarak, buna rağmen doğru bir iş olarak, Doğal Afet Sigorta Kurulu'nun kurulduğunu söyledi. Eğitimin önemine de dikkat çeken Işıkara, "Oy kaybedin ama can kaybetmeyin. Bunun için eğitim çok önemli" dedi. Toplantıda şura ile ilgili bilgi veren Müsteşar Yardımcısı Mahmut Küçük, komisyonlarca hazırlanacak olan raporların 5 Temmuz'a kadar Genel Sekreter'e verileceğini, ayrıca bu süre içinde ara raporların da hazırlanacağını ifade etti. Açılış konuşmalarının ardından komisyon çalışmaları başladı.