HABER

Deprem üretecek 485 diri fay tespit edildi

Tatar, 17 Ağustos Marmara depreminin 13. yılına da yerleşim birimlerini tehdit etmeye devam eden afet riskleri ile girildiğini söyledi.

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, 17 Ağustos Marmara depreminin 13. yılına da yerleşim birimlerini tehdit etmeye devam eden afet riskleri ile girildiğini söyledi. Tatar, yaptığı yazılı açıklamada “Geçen 13 yılda da afet yönetim sistemimiz hala çözümün değil sorunun bir parçası olmayı sürdürüyor.” dedi.

Başta deprem olmak üzere her türlü doğa olayının bilinçsizce verilmiş yer seçimi kararları, mühendislik verilerinden yoksun imar planları ve uygulanan rant politikalarıyla yıkımlara dönüştüğünü vurgulayan Tatar, yaşanmış onca acı tecrübeye, emek verilmiş çözüm üreten bir dizi çalışmaya rağmen Türkiye’nin hala bir afet ülkesi olmaktan kurtulamadığını belirtti.

Yürürlüğe giren 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un ileri sürüldüğü gibi Anayasa'da öngörülen “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir” hakkının geliştirilmesi ve korunması ilkesini karşılamaktan çok uzak olduğunu savunan Dr. Mehmet Tatar, “Ülkemizde dün yaklaşık 150 deprem üretecek diri fay olduğu biliniyordu. Bugün MTA tarafından yapılan çalışmalarla güncellenen Türkiye Diri Fay Haritası'na göre büyüklüğü 5.5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay veya fay segmenti olduğunun saptanmıştır. Bu veriler neredeyse tüm ülke coğrafyasının ne derecede büyük bir deprem tehdidi altında olduğu jeolojik gerçekliğini ortaya koymuştur.” diye konuştu.

17 Ağustos depreminin 13’üncü yıldönümü nedeniyle JMO’nun önerilerini kamuoyu ve karar vericilerle bir kez daha paylaşmayı görev bildiklerini anlatan Tatar, üniversite, kamu kurum ve kuruluşları ile meslek örgütlerinin katılımıyla ‘Stratejik Afet Eylem Planı’nın hazırlanmasını istedi. Güvenli bir çevrede yaşam hakkını gerçekten sağlayan yeni yasal düzenlemelerin yapılmasını gündeme getiren Tatar, şunları söyledi: “3194 Sayılı İmar Kanunu, 7269 Sayılı Afetler Kanunu ve 4709 sayılı Yapı Denetimi Kanunu değiştirilmelidir. 5543 Sayılı İskân Kanunu değiştirilerek kırsal yerleşim birimlerinin altyapısı ve üst yapısı yenilenmeli. Türkiye Jeolojik Araştırmalar Kurumu kurulmalı. Verilere dayalı farklı ölçeklerde sismotektonik haritalar hazırlanmalı. Ülkenin mevcut tektonik yapısı göz önüne alınarak yeni hazırlanan ‘diri fay haritası’ baz alınarak Türkiye deprem bölgeleri haritası yenilenmeli. Fay Yasası çıkartılmalı. Heyelan ve kaya düşmesi tehlike haritaları en kısa sürede tamamlanmalı. Jeolojik-jeoteknik çalışmalara uygun afet duyarlı planlama yapılmalıdır.

(CHA)

En Çok Aranan Haberler