Yunanistan'da deprem fırtınası
Merkez üssü Mora yarımadasının güneyindeki Methoni olan 6.5 büyüklüğündeki sarsıntının ardından Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, İHA muhabirinin depreme ilişkin sorularını yanıtladı. Kaşkolunun da yardımıyla deprem hattını uygulamalı olarak gösteren Prof. Dr. Ercan, "Bunun bir ucu Rodos, burası Fethiye. Fethiye'ye yakın uçlarda Çameli ve Burdur var. Buna Girit-Rodos-Fethiye yayı diyoruz. Deprem bunun üzerinde geziniyor. Ama en etkili olduğu yer Mora kesimi ve diğer taraftaki Fethiye-Burdur-Çameli kesimi. Buralar sallanıyor" dedi.
Bu bölgelerde 4-5 aydır öncü depremler yaşandığını ve bunun da bir gerginlik birikimi olduğunu gösterdiğini belirten Ercan, "Dolayısıyla yay boyunca Ege ve Anadolu'nun altına yaklaşık 17 derece ile yaklaşık 700 kilometreye kadar dalmış durumda. Burada bir gerginlik boşalması oldu. Orada da bir gerginlik boşalması bekliyorum. 40 gün önce Mora'da bir deprem olacağını söylemiştim. Diğer kesim de bana göre duyarlı.
Yunanistan'da deprem fırtınası
Fethiye-Burdur kesiminde de büyük bir gerginlik bekliyorum. Bu da büyük bir sürpriz olmaz" diye konuştu.
Bu depremin zamanın belirleyebilmek için bölgede ayrıntılı inceleme yapılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Bana göre Rodos-Fethiye-Çameli-Burdur kolu, buralar bir depreme gebe. Yapacağımız olay bundan sonra yerleşim alanlarının sınıflandırılmasıdır. Benim en çok korktuğum yer Fethiye. Fethiye daha önce büyük bir deprem gördü. Ama ne yazık ki aynı çatal ağza yapılaşmaya devam ettiler. Fethiye'de bu konu ile ilgili konuşma yaptım, onları uyardım. Likyalılar Fethiye'nin tepelerin yapı yapmıştır. Bu yüzden birçok depremde zarar görmemişlerdir. Ama ne yazık ki cumhuriyet döneminden sonra Fethiye'deki çatal ağza, yani o gevşek jöle gibi olan yere yapılaşma devam etmiştir. Dolayısıyla yapmamız gereken o yapıları güçlendirmek değil, yıkmaktır. Tam Fethiye'de olacak diyemesem de ama bu kuşakta deprem olacak" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Ercan, bu bölgede deprem etkinliklerinin yaklaşık 1-2 yıldır oldukça gergin olduğunu belirterek şu açıklamalarda bulundu:
Yunanistan'da deprem fırtınası
"Bu dalma batma kuşağının Türkiye kolu Fethiye Burdur Çameli'dir. Dolayısıyla bu bölge deprem etkinlikleriyle yaklaşık 1-2 yıldır oldukça gergin olduğunu söylüyor. Burada beklenen deprem büyüklüğü 6 ila 7.2 arasında olacaktır. Çünkü bu büyüklükteki bir deprem buradaki gerginliği boşaltır. Fethiye-Burdur-Çameli tarafında 48-50 yıldır deprem olmuyor. Bu bölgede olacak bir deprem benim için sürpriz olmaz. Önemli olan deprem olduktan sonra 'ah vah' demek değil, deprem olmadan önce uyarmak. Ben de bu uyarıyı şimdi yapıyorum ve gereğinin yapılmasını istiyorum."
İHA