KOCAELİ (İHA) - Türkiye'nin ilk kez izolatör kullanılarak yapılan en modern hastanesi 1 ay sonra hizmete giriyor.
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Umuttepe Kampusü'nde yapımı süren Tıp Merkezi inşaatında artık sona yaklaşıldı. KOÜ Rektörü Prof. Dr. Baki Komsuoğlu, aralarında Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaaydın, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Özcan, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H.Reyhan Eğilmez, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ülkü Bayındır, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cengiz Utaş, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Duran, Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necat Akgün ve 50 fakültenin dekanına kampusü gezdirerek yapımı biten bölümleri ve bitme aşamasında olan Tıp Fakültesi Hastanesi hakkında bilgi verdi.
KOÜ Rektörü Prof. Dr. Komsuoğlu ve Bilim Heyeti'ne Türkiye'de bir örneği daha olmayan hastane hakkında bilgi veren inşaatın yapımını üstlenen GÜRİŞ İnşaat Tıp Merkezi Şantiye Şefi Adem Hınçal, 26 Nisan 2002 tarihinde başlanan inşaatın Nisan ayı içinde bitireceğini söyledi. Hınçal, "İnşaatta Türkiye'de ilk kez sismik izolatör kullanıldı. Bina 256 adet bilye üzerinde çelik bir kapağın üzerinde duruyor. Deprem olduğunda bu izolatör sayesinde bina 27 santim sağa ya da sola hareket ediyor. Yani depremin hareketi ile birlikte bina da hareket ediyor. Bu yöntem Amerika ve Japonya'da kullanılıyor. Ancak Türkiye'de ilk kez biz uyguladık. Ameliyathanede doktorlarımız deprem anında bile işlerini yapabilecekler" dedi.
24 milyon 556 bin dolara mal olan Tıp Fakültesi'nin finansmanını Suudi Kalkınma Fonu sağladı. 570 yataklı hastane odaları tek ve iki kişilik olarak dizayn edildi. Tıp Fakültesi'ne gelenleri hastane ortamından kurtarmak için bina içinde 27 renk kullanıldı. 5 katlı olarak yapılan ve 2 bin 700 ton çeliğin kullanıldığı inşaatın son derece modern ve dayanıklı olduğunu belirten Adem Hınçal, "Binada camların hiçbiri açılmıyor. Isıtma ve soğutma tamamen klimalar ile yapılıyor. Yoğun bakım ve ameliyathanelere özel hijyenik klimalar döşendi. Isıtma ve tıbbi cihazlar için 150 kilometre boru, 260 kilometre de kablo döşendi. 16 ameliyathanede her türlü tıbbi cihaz için gerekli olan altyapı hazırlandı. Binada 30 milyon dolarlık tıbbi cihaz olacak. İzolatörler sayesinde 8 şiddetindeki depremde bu cihazlar yerlerinden bile oynamayacak. Deprem sırasında ve sonrasında hizmetlerin hiç birinin aksamaması için her şey düşünüldü. 570 yataklı olarak yapılan hastanede her odada duş ve tuvalet bulunuyor. Ayrıca yine olası İstanbul depreminde gelebilecek hasta sayısına göre odalara konulacak sedyeler ile yatak sayısı bir anda ikiye, hatta üçe çıkarılabilir. Bunun için gerekli alt yapı da oluşturuldu. Akıllı bina olarak yapılan Tıp Fakültesi'nde tüm bina otomasyon sistemi ile kontrol edilecek" diye konuştu.
Tıp Fakültesi'ni gezen rektör ve dekanlar, inşaat tekniği ve sistemlerine hayran kaldıklarını belirtti.