YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

“depreme Hazırlık Ve Temel Afet Bilinci” Konferansı

Karabük Üniversitesi (KBÜ) ev sahipliğinde, Kalkınma Bakanlığı, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ve Afet ve...

“depreme Hazırlık Ve Temel Afet Bilinci” Konferansı

Karabük Üniversitesi (KBÜ) ev sahipliğinde, Kalkınma Bakanlığı, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından desteklenen “Depreme Hazırlık ve Temel Afet Bilinci” konulu konferans verildi.

KBÜ Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa; Karabük Vali Yardımcısı Ali Uysal, İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Gürpınar, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Dr. Gazanfer Erbay, Akademik ve İdari personel, öğrenciler ile il müdürleri katıldı. Konferans, İl Afet Acil Durum Müdürü Dr. Gazanfer Erbay konuşması ile başladı. Dr. Gazanfer Erbay, 2011 yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında ve BAKKA tarafından desteklenen “Olası Bir Karabük Depremine Karşı Halkın Bilinçlendirilmesi Projesi”nin altı aşamadan oluştuğunu, ilk aşmasının Yenice ilçesinde ikinci aşamasının ise Karabük’te, Karabük Üniversitesi’nde gerçekleştiğini ve diğer aşamalarının da dört farklı şehirde yapılacağını belirtti. Erbay, projenin prodüktörlüğünün Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından yürütüldüğünü bu kapsamda kendilerine büyük ölçüde destek verdiklerini söyledi. Ankara’da simülasyon merkezinde yapılmış olan tatbikata katıldıklarını ve olası bir afet durumunda nasıl tedbir alınması gerektiğini vurgulayan Erbay konuşmasını Ulu Önder Atatürk’ün; “Felaket başa gelmeden önleyici ve koruyucu tedbirleri düşünmek lazım” sözüyle sonlandırdı.

Küçük tedbirler, büyük tehlikeleri yok eder diyerek sunumuna başlayan İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı ve İTÜ Afet Yönetim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, “Herkes her şeyi bildiğini sanır ama herhangi bir afette insanlar daha önce duyduklarını, okuduklarını yapamazlar. Afet esnasında insanlar bildikleri her şeyi unuturlar. Ne olursanız olun afetler kartvizitinize bakmıyor. Deprem anında herkes yalnızıdır. Bu yüzden afet esnasında hayat kurtarmak için en kritik saatler ‘Altın Saatler’ olarak adlandırılır. Bu altın saat dilimi ise 72 saattir. Altın saat içerisinde ilk 3 dakika insanlar kendi başınadır ve yardıma yalnızca yanındaki aile bireyleri gelir. 30 dakika sonra çevrenizdeki komşularınız yardımınıza gelir, 3 saat sonra yerel afet gönüllüleri ve 3 gün sonra yani 72 saat sonra yardımınıza profesyonel afet müdahale ekipleri gelir. Afetlerde insanları en çok koruyan şey kendi bildiği ve kendi hazırlığıdır” dedi.

Prof. Dr. Müktad Kadıoğlu, sunumlarında Afet Yönetim Sisteminin ne olduğu ve nasıl hazırlandığı, tehlike ve risk kavramlarının ne olduğu, afet ile acil durum atasındaki farkın neler olduğu, afetin ilk 72 saatinde yapılması gereken hazırlıkların neler olduğu ile deprem öncesi yapılması gereken hazırlıklar, sıfırıncı saniye ve üçüncü saniye içerisinde neler yapılması gerektiğini örnekler vererek ayrıntılı bir şekilde anlattı. Aynı zamanda Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, afetlerde ilk yardım, tahliyenin nasıl olması gerektiğini, çök-kapan- tutun, yerinde sığınak, kilitlen yat ve tahliye gibi afet durumlarında yapılması gereken dört temel hareketten bahsetti. Son olarak “Güvenli Yaşam Kültürü” hakkında katılımcılara bilgi veren Kadıoğlu, “Aslında deprem inşaları öldürmez, insanları çürük binalar, montelenmemiş eşyalar ve afet anında yapılan bilinçsiz davranışlar öldürür. Bunun için deprem ve afet bilincini oluşturalım” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler