HABER

Depremin ruhsal etkileri araştırılıyor

BOLU (İHA) - 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerini yaşamış olan ve şu an Bolu'da yaşayan kişilerde, depremin yol açtığı ruhsal sorunların düzeyini saptamak amacıyla Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı tarafından "Bolu Deprem Taraması" çalışması başlatıldı.

Depremden 2 yıl sonra Bolu ve Düzce şehir merkezlerinde yapılan araştırmalarda, depremin etkisiyle başta deprem korkusu olmak üzere tedavi gerektirecek düzeyde ruhsal sorun yaşayan kişilerin oranının Bolu'da yüzde 17, Düzce'de yüzde 37 olarak saptandığını belirten yetkililer, en sık görülen belirtiler arasında ani irkilme tepkileri, her an deprem olacak korkusu, depremi hatırlatan durumların huzursuzluk vermesi ve bu durumlardan kaçma ile sinirlilik bulunduğunu kaydettiler. Uzmanlar, o çalışmada varılan önemli bir sonucun da depremin üzerinden uzun süre geçse bile ruhsal sorunların ciddi oranda varlığını sürdürdüğü olduğunu ifade ettiler.
Şimdi önceki araştırmanın üzerinden 3, depremin üzerinden ise 5 yıl geçtiğini belirten uzmanlar, "Yapacağımız yeni çalışma ile aradan geçen zamanın, depremin bıraktığı ruhsal izleri silip silmemek konusunda etkili olup olmadığını tespit edeceğiz" dediler.

AİBÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Cengiz Kılıç, Psikolog Didem Yağcı ve Psikolog Özlem Şeyda Uluğ tarafından yürütülecek araştırmanın bir başka boyutunun ise depreme bağlı ruhsal sorunlar nedeniyle Bolu halkının ne oranda ruh sağlığı hizmeti kullandığı, yardıma ihtiyacı olanların ne derece yardım aldığı ve hangi basamaklardan geçerek ruh sağlığı hizmetine ulaştıkları olduğu belirtildi.

Ruhsal travma yaşamış olan ve ciddi ruhsal sorunu olduğu halde yardım aramayan çok sayıda insan bulunduğunu kaydeden yetkililer, bu kişilerin neden yardım aramadığının bilinmesinin önem taşıdığını söyleyerek, bunun yanında yardım arayanların yeterli ve zamanında yardım alıp almadığının da tespit edileceğini kaydettiler.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler