YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Depremzede Keklik ailesi, çocuklarının okuması için gurbeti göze aldı

Van’da meydana gelen depremden sonra ilde eğitim gören 55 bin öğrencinin başka illerde misafir ve...

Depremzede Keklik ailesi, çocuklarının okuması için gurbeti göze aldı

Van’da meydana gelen depremden sonra ilde eğitim gören 55 bin öğrencinin başka illerde misafir ve kalıcı öğrenci olarak kayıt yaptırdığı öğrenildi. Bu öğrenciler dışında maddi imkanları yeterli olmayan çok sayıda öğrenci ailesi okullarının biran önce açılmasını veya yeterli maddi imkanların sağlanarak çocuklarının başka ilde okumasını istiyor. Bu ailelerden biri olan Keklik ailesi 4 çocuğunun başka ilde yatılı olarak okuması istiyor. Depremde evleri yıkılan ve kendi imkanları ile kurdukları barakada çocuklarına sahip çıkan anne Pehlivan Keklik, "Ben okuyamadım. Çocuklarım okusun. Hayatını kurtarsın." diyor.
Van’da meydana gelen deprem, ilde eğitimi de olumsuz etkiledi. Depremden dolayı birçok okul ağır hasar görürken, onlarca okul hakkında da yıkılma kararı çıktı. Yaşanan depremlerde toplam 75 öğretmen hayatını kaybetti. Bunun üzerine yetkililer okulların 5 Aralık’ta açılacağını açıkladı. Öğrenci velileri çocuklarının eğitimlerinden geri kalmaması için başka illerdeki okullara kalıcı ve misafir öğrenci olarak kaydını yaptı. Bugüne kadar 55 bin öğrenci başka ilde eğitime başladı. Maddi imkanı olmayan öğrenciler ise yetkililerden gelecek yardım elini bekliyor. Bu ailelerden biri olan Keklik ailesi, okula giden 4 çocuklarının başka ilde yatılı olarak gönderilmesini istiyor. Çocuklarının okuduğu İnönü ilköğretim okulunun ağır hasar gördüğünü ve bundan dolayı hakkında yıkılma kararını çıktığını söyleyen Anne Perihan Keklik, "Biz okuyamadık onlar okusun. Okuyup hayatlarını kurtarsınlar. Doktor, öğretmen ve polis olsunlar istiyorum." diye konuştu.
Çocuklarının başka bir ilde yatılı olarak okumalarını istediklerini dile getiren Perihan Keklik, "Evim tamamen yıkıldı, biz zor altından kurtulduk. Çocukların okulu da yıkılacakmış. Bizim maddi durumumuz iyi değil, o yüzden çocuklarımın başka bir ilde okutulmasını istiyorum." ifadelerini kullandı.
Depremden birkaç gün sonra doğum yaptığını söyleyen Perihan, kendi imkanlarıyla yaptıkları branda çadırının altında donduklarını ifade etti. Perihan, "İki üç sefer kömür için gittim ‘git biz getireceğiz’ dediler. Daha da getirmediler. Birkaç seferde çadır için başvurdum ancak çadır da alamadık. Kendi imkanlarımızla yaptığımız çadırda kalıyoruz. Eşim inşaatta çalışıyordu. Depremden sonra o da işsiz kaldı. Kısacası yetkililerin öncelikle çocuklarımızın eğitimi için bize bir yardım eli uzatmasını istiyoruz. Ben astım hastasıyım. Tek böbrekle yaşıyorum. Bu böbreğim de hasarlı. Değiştirilmesi gerekiyor. Ancak uygun bir böbrek olmadığı için değiştiremedim. Şimdi çadırda soğuk daha çok üşüyorum ve böbreklerim beni daha çok rahatsız ediyor." diye konuştu.
İnönü İlköğretim Okulu’nda 5. sınıf öğrencisi olan Baran Keklik, depremden sonraki gün okula gelerek öğretmenini görmek istediğini ancak göremediğini belirtti. Okula gitmeyi özlediğini ancak okulların kapalı olmasından dolayı derslerinden geri kaldığını söyleyen Baran Keklik, "Başka bir ile giderek orada okumak istiyorum. Ancak ailemin beni başka ile gönderecek durumu yok. Büyüyüp öğretmen olmak istiyorum. Yetkililerden bana bu konuda destek olmalarını bekliyorum." dedi.
Okulu depremde ağır hasar gören ve ailenin en büyük çocuğu olan Recep Keklik ise, "Okuyup doktor olmak istiyorum. Doktor olup insanların hayatlarını kurtarmak istiyorum. Depremde eğer doktor olsam insanların hayatını kurtarmak için elimden geleni yapardım. Okulumuz depremde zarar gördü. Okullar tatil olduğu için derslerimizden de geri kaldık. Başka illere giderek okumak istiyorum ancak maddi imkanlarımız yetmiyor." dedi.
Ağabeyi ile aynı sınıfta okuyan Meryem Keklik ise depremde çok korktuğunu ve evlerinin yıkılmasına çok üzüldüğünü belirterek, "Evimiz ve okulumuz depremden etkilendi. Çok üzüldük. Şimdi çadırda yaşıyoruz ve üşüyoruz. Okula da gidemiyoruz. Öğretmenlerimi ve arkadaşlarımı çok özledim. Hemen okula gitmek istiyorum. Ders çalışmayı seviyorum." diye konuştu.

MİLLİ EĞİTİMDEN SINAVA GİRECEK ÖĞRENCİLERE KOLAYLIK
Van Milli Eğitim Müdürlüğü kentte yaşayan ve sınava girecek öğrencilerin başka illere nakillerinin kolaylıkla yapılması için çalışma başlattı. 8 ve 12. Sınıfta okuyan öğrencilerin bu yıl sınava gireceklerinden dolayı tüm masraflarının karşılanarak başka illere gönderileceklerini duyuran Van Milli Eğitim Müdürlüğü, “İlimizde yaşanan deprem nedeni ile ilköğretim 8. Sınıf ve orta öğretim 12. Sınıfta okuyan öğrencilerimiz bu yıl sınava gireceklerinden dolayı mağduriyetlerinin giderilmesi amaçlanmaktadır. Gitmek isteyen öğrencilerimizin tüm masrafları karşılanarak diğer illerde bulunan pansiyonlu ve yatılı okullara yerleştirileceklerdir. Gitmek isteyen öğrencilerin velilerinin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne müracaat etmeleri gerekmektedir.” Açıklamasını yaptı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler