HABER

Depresyonda mısınız?

Depresyon, toplumda görülme sıklığı en çok olan bozukluklar arasında yer alıyor. Bir kişinin hayatı boyunca depresyonla yüzleşme olasılığı, kadınlarda %10-25, erkeklerde ise %5-12 arasında.

Depresyonda mısınız?

Acıbadem Sağlık Grubu'ndan Klinik Psikolog Reyan Kanyas, "Depresyondaki kişiye faturalarını ödemek, derse girmek, basit kararlar vermek, kendisini arayanları geri aramak gibi gündelik işler bile ağır geliyor" diyor.

İşteki zorluklar, bir yakının kaybı, ayrılıklar depresif duygular yaşanmasına neden olabiliyor. Klinik depresyon herkesin yaşadığı üzüntü, hayal kırıklığı ve yas deneyimlerinden, duygunun hem yoğunluğu hem de süresi açısından farklılık gösteriyor. Klinik depresyon yaşayan bir insanın duygularında, düşüncelerinde, davranışlarında ve kendisiyle ilgili görüşlerinde büyük değişimler oluyor. Örneğin, basit kararlar vermek, fatura ödemek, derse gitmek ve arayanları geri aramak gibi gündelik işler ağır gelmeye başlıyor.

Depresyondaki bir insan genelde olumsuz düşüncelere takılır, kötü deneyimlerine odaklanır, kendini başarısız olarak tanımlar, her şeyin umutsuz olduğu izlenimine kapılabilir ve başkalarına yük olduğunu düşünür. Ağır veya uzun süreli depresyon kişinin kendine güvenini zedeleyebilir ve ölüm, intihar düşüncelerine neden olabilir.

Reyan Kanyas, DEPRESYONUN BELİRTİLERİ'ni şöyle sıraladı:

- Depresif duygular ya da duygusuzluk
- Hayattan tat alamama ya da ilgi duymama
- Ağlama krizleri, üzüntü, ve sinirlilik
- Hiç uyuyamama ya da çok fazla uyuma
- İştah ve kiloda belirgin değişiklikler
- Yorgunluk ve enerji kaybı
- Konsantre olmada ve karar vermede zorlanma
- Umutsuzluk, değersizlik ve güçsüzlük duyguları
- Suçluluk duygusu ve kendini eleştirme
- Cinsel isteksizlik
- İntihar düşünceleri ya da denemeleri

BÜYÜK DEĞİŞİKLİKLER DEPRESYON NEDENİ

Depresyondaki bir kişinin yaşadığı deneyimle ilgili "neden ben?"sorusunun basit bir yanıtı yoktur. Klinik depresyonun nedeni biyolojik, genetik, psikolojik ve toplumsal faktörlerin toplamıdır. Büyük yaşam değişiklikleri, stresli olaylar, hormonal değişiklikler, alkol ve uyuşturucu kullanımı, depresyonun oluşmasına ya da ağırlaşmasına neden olabilir.

Reyan Kanyas, depresyonun nedenlerini şöyle sıraladı:

-Stres ve yaşam değişikliklerine adapte olma güçlükleri
-Doğruluğu olmayan negatif düşünceler
-Beyin aktiviyelerinin azalması
-Beyinde yapısal bozukluklar
-Genetik ve hormonal faktörler

Depresyondan kurtulmak için en çok önerilen tedavi yönteminin, "kişisel psikoterapi" olduğunu belirten Reyan Kanyas; ayrıca olumsuz düşüncelerin geçerliliğini sorgulayıp bunların olumluları ile değiştirmenin, psikoterapinin amaçlarından biri olduğunu vurguladı. Kanyas, ilaç tedavisi ve ışık terapisinin de depresyon tedavisinde kullanılan yöntemlerden olduğuna değindi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler