SİNOP (İHA) - Son olarak İstanbul'da yaşanan sel felaketinin ardından Sinop'un Ayancık İlçesi'nde, ıslah edilmeksizin Ayancık Çayı yatağına yapılan afet konutları, bir kez daha gündeme geldi.
Her 50 yılda bir can ve mal kayıpları ile sonuçlanan büyük sel felaketlerinin yaşandığı ilçenin tam ortasından geçen ve yaşanan felaketlere rağmen taşkınlar için yeterli önlemin alınmadığı çay yatağında, yapımı sona eren afet konutları dışında, henüz inşaat çalışmaları süren kooperatif evleri, sanayi sitesi ve bir de okul bulunuyor. Islah çalışması yapılmadan ve en kötüsü devlet eliyle çay yatağında gerçekleştirilen yapılaşma, olası bir felakete de adeta davetiye çıkartıyor.
İlçenin çeşitli noktalarında önceki yıllarda meydana gelen heyelanlar sonucu vatandaşların konut ihtiyacını sağlamak amacıyla Cevizli Mahallesi'nde Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından 1998 yılında yapımına başlanan 13 blok ve 208 daireden oluşan afet konutları ile çay boyundaki diğer yerleşim alanlarının güvenliği için henüz somut bir çalışma yapılmış değil. Oysa bölgede yapımı bitirilen afet konutlarının henüz temelleri bile atılmadan önce çizilen projelerin üzerinde "Ayancık çayının taşkınlardan etkilenmemesi için taşkına karşı gerekli önlem alınacaktır" notu bulunuyor.
"AYANCIK GÜNCEL OLARAK BÜYÜK BİR RİSK TAŞIYOR"
3. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda konuyu gündeme getiren ve bölgenin büyük bir risk altında olduğunu belirten Sinop Valisi Zeki Şanal, bölgede incelemelerde bulundu.
Ayancık çayının ıslah edilmemesi halinde konutlar ve hatta ilçenin büyük bir risk altında olduğunu belirten Şanal, "İlimizin coğrafi konumunu dikkate aldığımızda, sahip olduğumuz toprak yapısı, akarsu, çay ve dereleri ile birlikte her zaman sel afeti ile karşı karşıya gelebilecek bölgelerden birisidir. Risk ayrımı yapsak bunların ilk başında Ayancık İlçesi ve çayı gelmekte. En çok risk taşıyan akarsuyumuz Ayancık çayıdır. Geçmiş yıllarda da bir kaç kez önemli feyezanlara sahne olmuş ilçemizde, bir an önce ve mutlaka mevcut çayda Devlet Su İşlari (DSİ) tarafından hazırlanacak bir proje doğrultusunda olabilecek taşkınlara karşı sette hizmetlerinin yerine getirilmesi lazım. Sanıyorum mevcut Ayancık çayının ıslah edileceği var sayılarak bu çalışmalar başlatılmıştır. Fakat geçen süre içerisinde bölüm bölüm ıslah çalışması yapılmış, ancak yapılan ıslah çalışmaları alınacak önlemler için yeterli olmamıştır. Bu çalışmaların yeni baştan yapılması ve hem bu konutların hem de genel olarak Ayancık'taki sel riskinin en aza indirilmesi gerekli. Islah çalışması yapılmadan sette işlemleri bitirilmeden Ayancık güncel bir risk altındadır. Bu alan kesinlikle risk taşıyor" dedi.