Dereotu genellikle Güney Rusya, Akdeniz Bölgesi ve Batı Afrika kesimlerinde yetişmekte olup, içerisinde magnezyum, demir, kalsiyum ve manganez gibi çeşitli maddeler bulunmakta ve aynı zamanda A ve C vitaminleri bakımından da zengin bir içeriğe sahiptir.
Birtakım hastalıklara karşı oldukça etkili olan dereotu, bağışıklık sisteminin artmasını sağlayarak mikroplar ile savaşma gücünü de arttırmış olur. Dereotu çok az miktarda kalori içermektedir. Bu özelliği ile diyet yaparak yiyip içtiklerine dikkat eden insanlar için, besin listelerinin üst sıralarında yer almaktadır.
Bonus: Harika bir iftariyelik sizi bekler!
Dereotunun Faydaları
Dereotunun pek çok sağlıksal faydası mevcuttur. Ek olarak ağız kokusunu giderme, bebeklerde ve çocuklarda oluşan gaz sıkışmalarını engelleme ve yüksek lif içeriği gibi ekstra özellikleri de bulunmaktadır. Yazımızın devamında dereotunun faydalarını maddeler halinde ve açıklamaları ile birlikte bulabilirsiniz.
Yapılan bilimsel bir araştırmaya göre dereotu kullanımının trigliserit değerini yüzde 50 oranında ve kolesterol seviyesini de yüzde 20 oranında düşürdüğü tespit edilmiştir. Yapılan bu araştırma dereotunun bir özütü çıkarılarak elde edilen ürünün kullanımı ile yapılmış olsa da, benzer sonuçların dereotu yaprakları tüketilerek de elde edileceği tahmin edilmektedir.
Gerçekleştirilen bir diğer deneye göre dereotunun mikropların gelişmesini önleyici bir etki oluşturduğu gözlenmiştir. Ayrıca dereotu yağının tüketilmesi durumunda tahıl taneleri, arpa ve en çok olarak da buğdayda bulunan bir mikrobun ve başka gıdalarda da bulunan diğer 5 mikrop türünü ortadan kaldırıcı etkiler oluşturmaktadır. Aynı şekilde başka bir araştırmada Viyana Üniversitesi bilim adamları tarafından gerçekleştirilmiş ve benzer sonuçlar bulunmuştur.
Dereotunun bir diğer faydası da sindirim sistemini düzenlemesidir. Yaşanan hazımsızlık, mide ağrıları ve mide krampları gibi sindirim sorunlarının etkilerinin ortadan kaldırılmasında etkili bir rol oynar. Ayrıca mide ülserinde oluşan etkileri engeller ve iyileşme süresinin kısaltılmasını sağlar. Dereotu aynı zamanda mükemmel bir gaz söktürücüdür. Özellikle gaz sorunu yaşayan kişilerin tüketmesinde hiçbir sakınca yoktur. Ancak söz konusu olabilen alerjik durumların oluşmasını önleyebilmek için yine de bir doktora danışmanızda fayda vardır.
Dereotu, kalsiyum bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Kemiklerin yapısını oluşturan etmen de kalsiyumdur. Bazı durumlarda kemiklerde mineral azalması gözlenir. Ancak dereotu tüketimi ile birlikte pek çok insanın başına gelen kemik hastalıklarına karşı korumalı bir konumda olursunuz. Çocuklarda sağlam bir kemik ve iskelet yapısının oluşmasını, gerekli mineralleri ve kemik sağlığının korunmasını sağlar. Ayrıca yaş ilerledikçe yaygın bir şekilde ortaya çıkan kemik erimesini de engeller.
Dereotunun içerisinde bulunan yağla uçucu özelliğe sahip olup, aynı zamanda birtakım enteresan özelliklere sahiptir. Bu özellikler arasında sedatif ve hipotonik uyarıcı roller de yer almakta olup, sakinleştirici bir etki oluştururlar. B vitamini ve bu uçucu yağlar oldukça büyük bir öneme sahip olup, dereotunun içerisinde zengin miktarlarda bulunmaktadırlar. Uçucu yağların bir diğer görevi de sinirleri sakinleştirmek ve kaliteli bir gece uykusu sağlamaktır.
Günümüzde pek çok insan gaz sorunu yaşamaktadır. Hatta bu gaz sorunu göğüs bölgesi üzerinde birtakım ağrıların oluşmasına neden olmaktadır. Dereotunun faydalarından biri de gaz sorununu gidermektir. Böylece dereotu tüketimi ile birlikte gaz sorununuzu çözebilir ve vücut üzerinden dışarıya atılmasını sağlayabilirsiniz.
Hıçkırık oluşumu genellikle gazların yemek borusunu kullanarak yukarı çıkması ile oluşur. Diğer bir hıçkırık sebebi de alkol kullanmak, bazı alerji durumları ve sinir sorunları yaşanması ile birlikte oluşum gösterebilir. Ancak dereotu tüketimi, hıçkırığa sebebiyet veren etmenlerin oluşmasını engelleyerek, hıçkırık oluşumunu durdurmada önemli bir rol oynar. Hıçkırık tuttuğu zaman bir tutam dereotu alıp çiğnemeye başlarsanız, hıçkırığın bir süre sonra ortadan kalktığını rahat bir şekilde gözleyeceksiniz.
Dereotunun tohumlarının ve yapraklarının tüketimi ile ağız ve nefesinizin açılmasını sağlayarak, ağzınızın temiz kokmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca ağız içindeki mikropların da öldürülmesini bu şekilde sağlayabilirsiniz. Çünkü dereotunun içerisinde bulunan uçucu yağlar, doğal yaşamda mikropların ölmesini sağlayan bir etki yapar.
Ek olarak bu yağlar antioksidan ve dezenfektan özelliklere de sahiptir. Bu şekilde dereotu kullanımının ardından hem ağzınızın bakımlı ve güzel kokmasını sağlayabilir hem de ağzınızda bulunan mikropların ölmesini sağlayarak daha sağlıklı bir ağza sahip olabilirsiniz. Günümüzde dereotu ve faydaları üzerinde pek çok araştırma yapılmaktadır. Ancak dereotunun bilinen temel faydaları yukarıda saymış olduğumuz gibidir. Tüm bu faydalardan yararlanabilmek için, düzenli olarak dereotu tüketimi yoluna gidebilirsiniz. Genel olarak dereotu tüketen kişilerin vücutları bu ota karşı herhangi bir tepki göstermez. Ancak hassas bir yapıya sahip olan kişilerin, alerji durumlarını önlemek için bir doktora danışmasında fayda vardır.
Peynirli Ispanaklı Pancake Yapımı