Dereotu faydaları bakımından zengin bitki çeşitleri arasında yer almaktadır. Hem dünya hem de Türk mutfağında yiyeceklere tat vermesi için de kullanılan dereotu, aynı zamanda hamur işlerinin yapımında da sıklıkla tercih edilmektedir. Tek senelik bir bitki çeşidi olarak bilinen dereotunun yemeklere verdiği lezzeti dışında, sağlık açısından da çok fazla faydası vardır. İçerisinde bulunan mineral ve vitaminler sayesinde besleyici bir niteliğe sahiptir.
Dereotu bitkisinin yaygın olarak tohumları ve tüysü yapıya sahip yaprakları yenmektedir. Yüksek oranda antioksidan içeren bu bitki aynı zamanda birçok farklı mineral ve vitamin de içermektedir. C vitamini başta olmak üzere A vitamini, D vitamini, E vitamini, B1 vitamini, B6 vitaminlerini bünyesinde barındıran bu bitki; demir, manganez, çinko, potasyum gibi mineraller bakımından da oldukça zengindir. Antik zamanlardan bu yana kullanılan bu bitkinin sağlık üzerinde sayısız faydası mevcuttur. Genel olarak dereotunun faydaları ise şunlardır:
Dereotu bitkisi içerisinde bol miktarda C vitamini içermektedir. Vitamin açısından zengin olmasının yanı sıra yüksek oranda antioksidan da içerir. Sağlık açısından sayısız yararı olan bu bitki için dereotu ne işe yarar konusu karşımıza çıkabilir. Dereotunu çok fazla tüketmek, bazı kişilerde istenmeyen sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu yüzden her şeyde olduğu gibi bu bitkinin de doğru oranlarda tüketilmesi gerekir.
Dereotu birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılan şifalı bitkilerden biridir. Bu yüzden dereotu hangi hastalığa iyi gelir konusu, birçok kullanıcı için ayrı bir öneme sahiptir. Dereotu sindirim sistemiyle ilgili hastalıklardan tiroid rahatsızlığına, kemik erimesi rahatsızlığından ödem sorununa kadar birçok hastalıkta ek tedavi yöntemi olarak kullanılan bir bitki türüdür. Özellikle idrar söktürücü özelliğe sahip olduğundan idrar yolu enfeksiyon sorunların giderilmesinde etkilidir.
Dereotu birçok farklı şekilde tüketilebilen bitki türlerinden biridir. Lif açısından zengin olan bu bitki özellikle salatalara veya yemeklere eklenerek tüketilmektedir. Omlet, yumurta yapımında veya balık gibi yiyeceklerin yapımında baharat olarak da kullanımı epey yaygın olan bu bitki, yoğurt içerisine konularak da yenebilir. Bunun yanı sıra tohumları kullanılarak çay formunda da içilebilmektedir.
Dereotunun önemli faydalarından biri kan sulandırıcı etkiye sahip olmasıdır. Bu noktada kan sulandırıcı ilaç kullanan kişileri bu bitkiyi tüketmeden önce uzman bir doktora danışması sağlık açısından büyük önem taşımaktadır. Ayrıca bu bitkinin aşırı şekilde yenmesi de tavsiye edilmez. Çok fazla miktarda yenildiğinde alerjik reaksiyonların görülme riski vardır.
Dereotu insan sağlığı açısından oldukça faydalı olan bitkilerden biri olarak karşımıza çıkar. Lifli bir bitki olan dereotu bu özelliğinden kaynaklı yağların daha kolay yakılmasını sağlar. Ayrıca tok tutucu özelliği de bulunduğundan diyet listelerinde sıklıkla bu bitkiye yer verilir. Aç karnına dereotu yemek, kalp ve damar sağlığı üzerinde birçok olumlu etki yaratmaktadır. Sabahları aç karnına dereotu yemenin faydaları arasında zayıflatıcı olma özelliği de bulunur.
Bunun dışında tansiyon hastalarını ilgilendiren önemli bir konu da mevcuttur. Bu konu dereotu tansiyonu yükseltir mi konusudur. Bu bitki düzenli olarak tüketildiğinde tansiyon değerlerini dengelemeye yardımcı olmaktadır. Ancak bu tür bitkileri sağlık alanında kullanmadan önce uzman bir hekime danışılması oldukça önemlidir.
Önemli not: Bu içerik tavsiye niteliği taşımamaktadır. Paylaşılan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi sorunun teşhis veya tedavisi için kullanılmamalıdır. Tıbbi bir sorununuz varsa lütfen doktorunuza danışınız.