Yaşamın birçok alanında karşımıza çıkan deri, mobilya sektörünün de vazgeçemediği malzemeler arasında yer alıyor. Eskiden sadece oturma grubunun döşemesinde kullanılan deri malzeme; günümüzde yatak başından dolaplara, masadan sehpaya, halıdan aydınlatmalara kadar birçok üründe kullanım alanı buluyor. Doğal bir malzeme olan deri, kumaşa kıyasla hem daha kolay temizleniyor hem de daha hijyenik. Gelişen teknolojiyle birlikte eskide sadece siyah ve kahve tonlarını görmeye alıştığımız deri, artık kırmızıdan yeşile, beyazdan pembeye kadar bir çok renkte karşımıza çıkıyor.
Ofisden evlere...
Deri koltuklara bir çok evde rastlamak mümkün. Ayrıca bu tarz mobilyaların klasikten spora pekçok seçeneği bulunuyor. Yapay deri, anilinli deri, yarı anilinli deri, zımparalı ve pigmentli deriler ve baskı yapılmış deriler olmak üzere bir.ok alternatif söz konusu.
Ancak deri kullanılan mobilyaları seçerken bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Dikkat edilmesi gereken ilk şey derinin elastik bir yapıya sahip olması. Kullanılmaya başlandıktan sonra deride hafif bir bollaşma olması mümkün. Gerçek deride bere, damar ve kırışıklık olabilir, bunlarda derinin natürelliğinden ileri gelir ve deri hatası olarak görünmez. En değerli deri 'analin' diye adlandırılan doğal sığır derisidir. Bu derinin üzerinde doğal yaşamın izlerine bile rastlayabilirsiniz. Döşemelik derinin delik ve yırtık olmaması, yumuşak olmasu makbuldür. Derinin üzerine kolonya gibi alkol içeren bir madde ya da portakal suyu gibi bir sıvı döküldüğünde acilen temizlenmesi gerekir. Mümkünse beyaz, yumuşak ve temiz bir bez kullanın; ancak leke ağırlaştıysa ürünü aldığınız yerden firmanın önereceği leke sökücü ve bakım setlerine başvurabilirsiniz.
Gerçek mi, yapay mı?
Deri mobilyalar arasında kanepe ve koltuk takımları ağırlığını daha fazla koyuyor. Seçim yaparken mobilyanızın gerçek deri mi yoksa yapay deriden mi olması gerektiğine karar vermelisiniz. Eğer maliyeti kısmak istiyorsanız seçiminizi yapay deriden yana kullanmak durumundasınız.
Öncelikle deri mobilyalar ve deri görünümlülerle ilgili bir takım bilgileri öğrenmekte fayda var:
PVC: Deri görünümlü plastik maddeden yapılmıştır.
Polietilen: Tekstil tabanının üzerine polietilen maddesinin atılması ile elde edilir.
By Cast: İki türde karşımıza çıkar. Birincisi, tekstil tabanı üzerine birleştirme, ikincisi ise yarma deri taban üzerine deri birleştirilmesi ile ede edilir. Birincisi, yani derinin alt yüzeyi kumaş veya sentetik madde olan, ikincisine göre daha serttir. Fakat kalite olarak deri katmanının altında yarma deri olan daha iyidir.
İki cins deri vardır.
Yarma Deri(Split): Hayvanın sırt bölgesinden alınan derinin ikiye bölünmesiyle ortaya çıkan alt katmandaki derinin üst kısmına deri yüzeyini andıran finisaj uygulanarak elde edilir.
Süet: Derinin ciltli kısmı değil, diğer kısmının işlenmesi ile elde edilen kısımdır. Nubuk ise, süetin en kaliteli kısmından elde edilen yazma efektinin yoğun olduğu bölgeden çıkartılır.
Nubuk, ancak en üst kaliteli deriden imal edilebildiğinden, nubuk ile üretilen mobilyalar, standart ciltli deriden üretilen mobilyalara oranla daha pahalıdır.
Son dönemlerde, kumaş teknolijisindeki gelişmeler nedeniyle, farklı kaliteleri bulunmakla birlikte, suni deriden yapılan ürünler, gerek fiyatları, gerekse kullanım kolaylıkları nedeniyle oldukça yaygınlaştı.
Bakım ve korumada nelere dikkat edilmesi gerekiyor?
Deri ve yapay deri mobilya ve aksesuarlarının sıcak ortamlarda kullanılmaları sakıncalı olabilir. Ancak gerçek deri nefes alır ve kullanıcı ile birlikte yaşlanır. Ayrıca zaman içerisinde görünümdeki değişmeler sayesinde, bulunduğu ortama farklı bir sıcaklık da verir. Ürünlerin bakım ve korunmasında bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor:
* Mobilya ve aksesuarlarınızı odadaki ısı kaynağına çok yakın bir alana veya odanın direkt güneş ışığı alan kısımlarına koymamalısınız.
* Nemli ortamlar deri ürünler için kesinlikle uygun değildir.
* Toz alımı için kuru bir bez kullanmalısınız.
* Ciltli deriler nemli (ıslak değil) bezlerle silinerek, derinin üzerindeki nem tabakası emilmeden, hemen kurulanmalı.
* Lekeler marketlerde bulunabilen özel deri temizleyicileri ile silinebilir, ancak sabun, deterjan ve benzeri kimyasalları, deri ile kesinlikle temas ettirmemeniz gerekiyor.
* Ciltsiz deri ürünlerdeki (süet ve nubuk) toz, fırça veya elektrikli süpürge cihazları kullanılarak, ürüne fazla baskı yapılmadan alınmalı, eğer leke mevcut ise, ayakkabılar için de kullanılan süet silgileri ile (kauçuk) silip akabinde süet fırçaları ile fırçalamanız gerekiyor.
* Zaman içerisinde gerçek deri çizilebilir, rengi değişebilir, çatlayabilir ve boşalma tabir edilen, özellikle üzerine oturulan bölümlerdeki potlukların kastedildiği değişimler geçirebilir. Ufak çizgiler ve renk değişimleri, yine marketlerde satılan deri bakım kitleri ile düzeltilebilir ancak unutmayın ki deri doğal bir materyal olduğundan, yaşlandıkça bir takım değişimlere uğraması normaldir ve bu şekilde uzun seneler deri mobilyanızı kullanabilirsiniz.
* Suni derilerin kullanım süresi, kalitesine göre 3 ile 5 sene arasında olup, bu süreden sonra kullanımda ortaya yırtılma gibi bir takım sorunlar çıkabilir.
* Deri eşyalarınız için yapmanız gereken bir diğer iyi şey ise onları evde beslediğiniz sevimli sotlarınızdan uzak tutmanız olacaktır. Evcil hayvanlar, tırnaklarıyla deride tahribat yaratabilirler. Ayrıca salya da deriye zarar verip leke yapabilir.
* Deri koltuk takımınızı uzun süre naylon ambalajda bekletmeyin.
Temizlik yaparken dikkat!
Deri eşyalarınızda leke oluşmuşsa, onları ılık nemli bezle silin. Deri bakım setlerini üç ayda bir kullanırsanız deri daha uzun ömürlü olur. Cilası yapılan deri eşyanızı bakımın ardından yumuşak bir bezle silin. Cilt türleri gibi deri eşyaların da derileri arasında farklılıklar vardır. Bakım setini alırken bunu göz önünde bulundurup mobilyacınızdan bilgi edinmelisiniz. Eğer deri mobilyanız bir şekilde çok ıslanırsa, kurumasının uzun sürede ve oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. Bu şekilde nem kaybı ve sertleşme önlenmiş olur.