YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Deri Sektörünün Sorunları Uşak'ta Tartışılıyor

Uşak Deri Sanayicileri Derneği (UDSD) tarafından düzenlenen, 'Dünya Deri Sektörünün Bugünü, 2020 Yılı Perspektifi' adlı...

Uşak Deri Sanayicileri Derneği (UDSD) tarafından düzenlenen, 'Dünya Deri Sektörünün Bugünü, 2020 Yılı Perspektifi' adlı panel düzenlenen açılış töreni ile başladı. Açılışta konuşan Valisi Özdemir Çakacak, Uşak'ın deri üretiminde Türkiye'nin en önemli merkezlerinden biri olduğunu söyledi. Karma Organize Sanayi Bölgesi toplantı salonunda gerçekleştirilen 'Dünya Deri Sektörünün Bugünü, 2020 Yılı Perspektifi' adlı panelde sektörün geleceği, fırsatlar ve yaşanan sorunlar masaya yatırılıyor. 5 ayrı ülkeden toplam 14 panelistin katıldığı panelin sonuç bildirgesi kitaplaştırılacak. Panel öncesi yapılan açılış konuşmalarında çevreye duyarlı üretim, Uşak'ın sektördeki önemi ve Türkiye'nin 2023 yılı ihracat hedeflerine burgu yapıldı. Uşak Valisi Özdemir Çakacak açılış konuşmasında, deri sektörünün ekonomiye olan katkısını anlatıp Uşak'ın deri, tekstil ve seramik sektörlerindeki potansiyeline değindi.

DERİ ÜLKELERİN EKONOMİK YAPILARINA BAĞLI ÇOK YÖNLÜ BİR SEKTÖRDÜR

Vali Çakacak konuşmasında şunları söyledi; "Uşak ekonomisinde geçmişte günümüze önemli bir yeri olan ve gelecekte de bu önemine devam ettirecek olan deri sektörü ile ilgili panele ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Sektörün sorunları burada tartışılacak üretilen fikirler sektöre ışık tutacaktır. Deri sektörü, ülkelerin ekonomik yapılarına bağlı çok yönlü bir sektördür. Bu nedenle ekonomik dalgalanmalardan çok fazla etkilenen sektörlerin başında geliyor. Emek yoğun bir sektördür. Konfeksiyon ve sarayiciye ise tasarım gerektiren sektörün önemli bir koludur. Ülkemiz böylesine önemli bir sektörde kalitesini tüm dünyaya kanıtlamış bir ülkedir. Uşak ise en önemli üretim merkezlerinden biridir. Bugün toplantı yaptığımız Karma OSB'de 121 firmamız sektörde faaliyet gösteriyor ve iki bin kişi istihdam ediliyor. İlimiz koyun derisinde ülke üretiminin yüzde 40'ını, battaniyenin yüzde 90 ı seramiğin ise yüzde 15 i karşılıyor. Var olan bu potansiyelin konfeksiyon ve saraciye ile daha da çeşitlenmesini istiyoruz. Bu nedenle yerli ve yapancı yatırımcıları ilimize davet ediyoruz. Bu amaçla yatırım yapmak isteyenlere her türlü yardımı yapmaya hazırdır"

ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ ŞART

Uşak Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Akif Küplemez ise açılış konuşmasında Türkiye'nin 2023 yılı ihracat hedefine değindi. Türkiye'nin bu hedefe ulaşabilecek kapasiteye sahip olduğunu ve deri sektörünün de 2023 yılında 5 milyar dolar ihracat hedefi ortaya koyduğunu belirten Küplemez," Dünyada bugün en önemli unsur bilgi ve bilgi akışıdır. Deri sektörünün aktörleri arasında bilgi akışını sağlamak için bu paneli düzenledik. Sektörün geleceğini masaya yatıracağız. Bu paneli orta vadede üretim ve pazarlama açısından ciddi bir fırsat olarak görüyorum. Türkiye; ekonomisi ve ihracatı hızla büyüyen bir ülke. Hükümetimiz 2023 yılı için 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefi ortaya koydu. Ülkemiz bu hedefi ulaşabilir ve dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına yükselmeyi başarabilir. Bu hedefe ulaşmak için bize de görevler düşüyor. AB ve Rusya pazarı ile bu hedefe ulaşmak mümkün değil. Uzakdoğu pazarlarına incelemeli ve o bölgeyi hedef almalıyız. Sektörümüzün 5 milyar dolar ve ülkemizin 500 milyar dolar ihracat hedefi için çalışmalı üniversite sanayi işbirliğini sağlamalıyız. Sanayi-üniversite işbirliğini istediğimiz anlamda sağlayabilirsek ülkemiz için 500 milyar dolar ve sektörümüz için de 5 milyar dolar ihracat hedefini 2023 yılından önce ulaşabiliriz. Bu bir hayal değil, yeter ki biz bu hedefe inanalım ve birbirimize güvenelim" dedi.

Karma Organize Sanayi Bölgesi Başkanı İbrahim Karahallı da açılış konuşmasında bölge hakkında bilgi verdi. Uşak Karma Organize Sanayi Bölgesi'nde 196 firmanın faaliyet gösterdiğini de belirten Karahallı firmaların 121 tanesinin deri sektöründe faaliyet gösterdiğini kaydetti. Açılış konuşmalarının ardından İstanbul Deri ve Deri Mamülleri İhracatçılar Birliği Başkanı Lemi Tolunay'ın modaretörlüğünü yaptığı panelin ilk oturumu başladı. Lemi Tolunay oturum başkanı olarak yaptığı ilk değerlendirmelerde sektörün geleceğini ve ekonomiye katkısını kısaca değindi. Panel gün boyu devam edecek ve iki ayrı oturum gerçekleştirilecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler