HABER

Deri üreticileri avantaj peşinde 

İstanbul (AA)- Deri Tanıtım Grubu (DTG) İcra Kurulu Başkanı Ali Murat Kızıltaş, Türk deri sektörünün küresel krizi avantaja dönüştürme şansı bulunduğunu, kur ayarlamasıyla Türk üreticilerinin şansının arttığını belirterek, "Türkiye'ye yönelik ziyaretler tekrar artmaya başladı. Bu, emek yoğun tüm sektörlerde yaşanıyor" dedi.

Kızıltaş, soruları yanıtlarken, Türk derisinin anlatılaması amacıyla yapılan "etiket"in tanıtım çalışmalarına, bu ay ortalarında başlanacağını söyledi. Ali Murat Kızıltaş, ihracata yönelik olarak, bundan sonra ABD'ye gidip, orada fuar yapmak veya bazı ülkelerde tek başlarına fuar yapmak yerine, dünyada öncü olan fuarlarda yer alma, buralarda toplu olarak yer kiralama ve bilgi stantları oluşturma fikrinin geliştiğini belirtti.

Ali Murat Kızltaş, bir başka proje kapsamında da dünyaca ünlü bir moda tasarımcısının Türk derilerinden hazırlayacağı konfeksiyon, ayakkabı, çanta ve saraciye gibi ürünleri dünyanın moda başkentlerinde 'road show'a çıkaracaklarını ve 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti projesi kapsamında sunacaklarını söyledi. Küresel krizin Türk deri sektörü açısından "şans" olduğunu ifade eden Kızıltaş, Uzak Doğu'da maliyet artışının söz konusu olduğuna dikkati çekerek, "Önümüzdeki en büyük avantaj, kur ayarlamasıyla beraber fiyatlarımızın rekabet edebilir seviyeye gelmiş olması. Yeter ki bunu satacak pazar bulabilelim kendimize. Şu anda dünyada en büyük sıkıntı zaten pazar bulabilmek. Ama bu avantajı kullanmamız gerekir, kullanmak için de mücadele edeceğiz" dedi.

Avrupa ülkelerinin deri konfeksiyonda üretimi neredeyse tamamen bıraktıklarını hatırlatan Kızıltaş, Türkiye'nin, Avrupa'ya yakın ve küçük miktarda üretebilen, hızlı sevkiyat yapabilen, stoku İstanbul'da yarı mamul olarak tutup ihtiyaç olduğunda, kısa sürede gönderecek bir yapı içinde olduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Önümüzdeki dönemde paranın bu kadar da kıymetli olduğu düşünülürse, bu durum Avrupalı perakendeciler için ciddi bir fırsat olacaktır. Türkiye'ye yönelik ziyaretler tekrardan artmaya başladı. Bu, emek yoğun tüm sektörlerde yaşanıyor. Deride, konfeksiyonda, ayakkabıda yaşanıyor. Uzak Doğu'ya sipariş verdiğiniz zaman 6 aylık bir süre ile 3 aylık satış süresini göz önüne alarak o miktarda sipariş vermeniz lazım. Türkiye'de böyle bir zorunluluğunuz yok. Bu da hissediliyor, önümüzdeki dönemde giderek de artacaktır."

Önümüzdeki dönemde ithal ürünlerin fiyatlarının yüzde 40 civarında artacağını öngördüklerini ifade eden Kızıltaş, böylece iç piyasada Türk ürünlerinin biraz avantajlı hale geldiğini söyledi.Ali Murat Kızıltaş, Türk üreticinin krize "pazarları ciddi anlamda kaybetmiş" ve "sermayesinin çoğunu yemiş" olarak yakalandığı değerlendirmesinde
bulunarak, 2009 yılı hedeflerinde en büyük sıkıntının, özellikle deri konfeksiyon ayağında Rusya pazarının gümrüklerde ve pazarda yaşanan sorunlar yüzünden daralma
içinde bulunması olduğuna işaret etti. Kızıltaş, en kısa sürede gümrüklerde yaşanan sorunun aşılmasını istedi.

En Çok Aranan Haberler