HABER

Dershane öğretmen atamaları iptal edildi

Dershane öğretmen atamaları başvuruları 1 Temmuz'da başlamıştı ancak dershanelerin kapatılmasını öngören düzenlemenin Anayasa Mahkemesi'ne takılması nedeniyle dershane öğretmen atamaları iptal oldu.

Dershane öğretmen atamaları iptal edildi

Öğretmenlerin merakla dershane öğretmenleri atama başvurularını bekliyordu. Başvurular 1 Temmuz'da başlamıştı ancak dershanelerin kapatılmasına yönelik düzenleme Anayasa Mahkemesi'nden döndü. Anayasa Mahkemesi, CHP'nin dershanelerin kapatılmasına yönelik torba kanunla ilgili iptal başvurusu için sabah saatlerinde toplandı. Başvuruyu inceleyen Yüksek Mahkeme, oy çoğunluğuyla, düzenlemenin iptali kararı aldı. Böylelikle sözlü sınavla dershane öğretmen atamaları başvurusu reddedi. Dershane öğretmen atamaları da durduruldu.

İptal kararıyla, "faal dersanelerle dönüşümünü tamamlamayan öğrenci etüt eğitim merkezlerinin faaliyetlerinin 1 eylül 2015 tarihinde sona ereceğini, Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Teşkilatındaki yöneticilerin yasanın yürürlüğe gireceği tarihte görevlerinin sona ereceği, dersane öğretmenlerinin KPSS şartı aranmaksızının sözlü sınavla öğretmen olarak devlet memuriyetine geçebilmesi" hükümleri de iptal edildi. Bu durumda dershaneler 1 Eylül 2015 tarihi itibariyle kapanmayacak ve eğitime devam edecek. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararıyla dönüşümü tamamlamayan dersaneler faaliyetine devam edebilecek. Dönüşümü tamamlanan dershaneler ise yeni başvuru yaparak tekrar dersane statüsüne dönebilecek. Dershane öğretmen atamalarında şu şartlar bulunuyordu.

Dershane öğretmen atamaları başvuru şartları

Öğretmenliğe başvuru, 1 Temmuz-1 Ağustos 2015 tarihleri arasında elektronik ortamda yapılacaktır. Daha önce ön başvuru yapmayanlar da başvuruda bulunabilecektir.

Başvurular, adayların en son görev yaptıkları dershaneler ile öğrenci etüt eğitim merkezlerinin bulunduğu il/ilçe millî eğitim müdürlüklerine yapılacaktır.
Mezuniyetleri birden fazla alana kaynak teşkil eden adaylar, sadece bir alana başvuruda bulunabilecektir.

Adaylar, elektronik ortamda yaptıkları başvuruları ve bu başvurulara ilişkin Elektronik Başvuru Formunun çıktısını, şahsen ya da noter aracılığıyla vekâlet verecekleri kişiler vasıtasıyla en son görev yaptıkları dershaneler ile öğrenci etüt eğitim merkezlerinin bulunduğu il/ilçe millî eğitim müdürlüklerine onaylatacaktır.

Başvurularda aslı ibraz edilen belgelerin birer örneği il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince onaylanarak teslim alınıp asılları adaylara geri verilecektir. Atama sürecinin zamanında sonuçlandırılması bakımından başvurular, başvurunun yapıldığı gün veya en geç takip eden gün onaylanacaktır. Elektronik Başvuru Formunda beyan edilen bilgilerden adaylar sorumlu olacaktır.

Adaylardan başvuru ekranında karşılaşılan uyarının yanlış olduğunu iddia edenler, bu durumu belirten bir dilekçe ile il millî eğitim müdürlüklerine başvuruda bulunacak; bu iddialar il millî eğitim müdürlüklerince İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğüne (Öğretmen Atama Daire Başkanlığı) faks (0 312 418 03 81) ya da “e-posta” yoluyla bildirilecektir.

Adayların başvurularının il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince onaylanmasından sonra yapacakları bilgi ve beyan düzeltme talepleri dikkate alınmayacaktır. Elektronik Başvuru Formu haricinde veya süresi dışında yapılan, il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince onaylanmamış olan, atama alanı ve mezun olduğu yükseköğretim programı yanlış girilerek yapılan başvurular ile başvuru şartlarını taşımadığı hâlde gerçeğe aykırı belgeyle ya da beyanda bulunarak, evrakta tahrifat yaparak, gerçek durumunu gizleyerek yapılan başvurular geçersiz sayılacak; varsa yapılmış olan atamalar iptal edilecektir.

Bu duyuruda yapılan açıklamalara ek olarak başvuru süresi içinde oluşabilecek durumlar ile uygulamalara yönelik açıklamalar Bakanlığın http://ikgm.meb.gov.tr internet adresinde başvuru süresi içinde duyurulacaktır. Öğretmen adaylarının hak kaybına uğramamaları bakımından bu açıklamaları takip etmeleri gerekmektedir.

Sözlü Sınav

Öğretmenliğe başvuruda bulunanlardan başvuruları onaylananlar, başvuruda bulundukları iller dikkate alınarak Ek-3 Sözlü Sınav Merkezleri Formunda belirlenen sözlü sınav merkezlerinde oluşturulacak sözlü sınav komisyonu/komisyonları tarafından 10-31 Ağustos tarihleri arasında sözlü sınav merkezleri olarak belirlenen il millî eğitim müdürlüklerinin internet sayfalarında belirtilecek tarihlerde sözlü sınava alınacaktır.

Sözlü sınava alınacak adaylar Ek-2’de yer alan Sözlü Sınav Değerlendirme Formu üzerinden sözlü sınav komisyonunca değerlendirmeye tabi tutulacaktır.

Sözlü sınav soruları ile cevap anahtarı, sözlü sınav komisyonlarınca Yönetmelikte yer alan özel alan bilgisi, pedagojik formasyon, genel kültür, genel yetenek, eğitim yönetimi ve eğitim sistemi ile ilgili temel bilgiler olmak üzere ayrı ayrı hazırlanacak veya hazırlatılacaktır.

Sözlü sınav sorularının hazırlanmasında, gerek görülmesi halinde üniversitelerden de destek alınabilecektir. Hazırlanan sözlü sınav soruları ile cevap anahtarının uygunluğu ve geçerliliği komisyon tarafından sınavdan önce değerlendirilerek sonuçlandırılacaktır.

Hazırlanan sözlü sınav soruları zarflanarak sınav bilgi başlıkları ve özel alan bilgileri bazında olmak üzere ayrı ayrı gruplandırılacaktır. Sözlü sınava alınan aday, özel alanı ile sözlü sınav bilgi başlıklarına göre hazırlanmış olan soru gruplarının her birinden birer soru çekecek ve çektiği zarfta yer alan soruları cevaplayacak; adaya, çektiği zarfta yer alan sorunun altı imzalattırılacak; adayın soruya verdiği cevap ile yetersiz görülenler bakımından yetersiz görülme nedenleri komisyon tarafından Ek-2 Formun Açıklama bölümünde belirtilecektir.

Sözlü sınav sonucunda 70 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılacak; sözlü sınava katılanların sınav puanları ilgili birimlerce “Sözlü Sınav Sonuç Ekranı”na işlenecek ve sözlü sınav sonuçları 3 Eylül 2015 tarihinde www.meb.gov.tr adresinde ilan edilecektir.

En Çok Aranan Haberler