HABER

Dershaneler için yeni yönetmelik

Ankara (AA)- Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), dershanelerin Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ve Seviye Belirleme Sınavları'na (SBS) hazırlık programlarının ders saati sayılarını standarda bağlamayı planlıyor.

MEB, Özel Öğretim Kanunu doğrultusunda Özel Dershaneler Yönetmeliği'ni yenilemeye hazırlanıyor. Yönetmelik taslağına göre, dershanelerde ÖSS'ye hazırlık programları en az 500 ders saati olarak düzenlenebilecek. Bütün derslerden program düzenlenebileceği gibi yalnız bir veya birkaç dersten de hazırlık programları oluşturulabilecek.

İlköğretim okulundan sonra bir üst okulun giriş sınavlarına hazırlık ve SBS'ye hazırlık programlarının ders saati sayıları da belirlendi. Bu çerçevede ilköğretim okullarından sonra bir üst okulun giriş sınavları ile SBS'ye hazırlık programları en az 350 ders saati olarak düzenlenebilecek. Bu programların uygulanmasında okutulacak dersler,
öğrencilerin hazırlandığı bir üst okulun giriş sınav sistemine veya devam ettiği sınıfın SBS'sine uygun olarak seçilecek.

İlköğretim ve ortaöğretim kurumlarının ara sınıflarında takviye programları da yeniden düzenleniyor. Takviye programları 6. sınıflar için en az 200 ders saati, 7. sınıflar için 250 ders saati, 8. sınıflar için de 300 ders saati olarak uygulanabilecek. 1 ders saati süresi 40 dakika olacak.

İlköğretim ve ortaöğretim kurumlarının ara sınıflarında bulunan öğrencilerin devam etmeleri için düzenlenecek program dönemleri, okullardaki eğitim öğretim yılının başlangıç ve bitiş tarihleri arasında dershane müdürünün uygun göreceği bir tarihte başlayacak, eğitim-öğretim yılı sonuna kadar devam edecek. Mevcut yönetmelikte ilköğretim öğrencilerinin devam ettiği programlara okullarla birlikte ara tatili verileceği belirtilirken, taslağa bu hüküm konulmadı.

Taslağa göre, dershaneye devam eden öğrencilere süresi iki ayı geçmeyen dönemler için 1, süresi iki aydan fazla olan dönemler için ise her ay sınav sonuç belgesi verilecek.Sınav sonuç belgesinde öğrencilerin katıldığı sınavlar ve bu sınavlarda aldıkları puanlar, bir üst okulun giriş sınavına hazırlık programına devam eden öğrencilerin puanları, ilgili okulun sınav sistemindeki puanlama esasına uygun olarak yazılacak. Sınav sonuç belgesinde ayrıca derslere göre öğrencinin başarı durumu, mesleki rehberlik amacıyla uygulanan testlerin sonuçları, öneriler, devam-devamsızlıkla ilgili bilgiler ve öğrencinin kimlik bilgileri de yer alacak. Sınav sonuç belgesinde öğrencinin dershanedeki öğrenimi süresince aldığı bütün puanlar da bulunacak. Sınav sonuç belgelerinin öğrenci velilerince görülmesi için dershane müdürü gerekli önlemleri alacak.

Sınav sonuç belgesi tanımı mevcut yönetmelikte, "öğrenci durum belgesi" olarak yer alıyor.Taslağa göre, "dershanelerdeki eğitim personeli, diğer personel ve
öğrencilerin kılık ve kıyafetlerinde ilgili yönetmelik hükümleri uygulanacak. Ancak dershanelerde öğrencilerin forma ve benzeri tek tip kıyafet giymeleri zorunlu olmayacak."

En Çok Aranan Haberler