ANKARA (ANKA)- Türkiye'de ağır ekonomik bunalım yaşandığı ve yolsuzluk iddialarının ortaya atıldığı dönemde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yapan Kemal Derviş, daha sonra atandığı Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nda da, Kuzey Kore delegasyonu hakkında ortaya atılan yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarıyla karşı karşıya kaldı.
Derviş'in direktifi üzerine iddialar incelenirken ilk aşamada, yolsuzluk iddialarını doğrulayan belgelerin bulunmadığı kaydedildi. Yoksullukla mücadele ve temel altyapı gereksinimlerini karşılamak amacıyla Birleşmiş Milletler ülkelerinin katkılarıyla kurulup desteklenen, çeşitli altyapı ve sosyal projelere parasal yardımda bulunmanın yanında, bölgesel kalkınma projeleri de tasarlayan BM Kalkınma Programı'nın (UNDP) Kuzey Kore çalışmaları hakkındaki iddialar, eski bir kurum çalışanı tarafından ortaya atıldı.
UNDP, Kemal Derviş'in direktifi üzerine başlatılan inceleme sonucunda iddialar ve ilk aşamada ortaya çıkan bulguları içeren yazılı açıklama yaptı. Buna göre ABD'li yetkililer, 6 Haziran'da UNDP Başkanı Kemal Derviş ile yaptıkları görüşmede Kuzey Kore'deki UNDP programı hakkında bazı iddialar ileri sürdüler. UNDP'ye şu ana kadar iddiaları kanıtlayan yeni belge ulaşmadığı belirtilen yazılı açıklamada, kurumun iddiaları ciddiye aldığı ve ABD'li yetkililerden kanıt istediği kaydedildi. BM Genel Sekreteri'nin çağrısına uyarak Kuzey Kore'ye incelemenin ikinci aşaması olarak bir müfettiş heyeti gönderileceğine değinilen açıklamada, iddiaların UNDP kayıtlarıyla uyuşmadığı belirtildi.
ALTI İDDİA VAR
UNDP'nin Kuzey Kore'deki birimi ve yardımda bulunduğu Koreli birim hakkında altı iddia bulunuyor. Kuzey Kore'ye hükümete bağlı Ulusal Koordinasyon Komitesi'ne verilmek üzere 7 milyon dolar transfer edildiğine ilişkin iddiaya, "175 bin dolar transfer edildi, gereç alımı için kullanılmadı, tarımsal amaçlı eğitim faaliyetlerinde kullanıldı" yanıtı veren UNDP, Komite'nin Avrupa ve New York'taki Kuzey Kore'li görevlilere 2.8 milyon dolar transfer ettiği, bununla binalar ve evler satın alındığı iddialarının doğru olmadığını bildirdi.
UNDP'nin, Kuzey Kore adına konvansiyonel silah ve balistik füze satan bir firmadan mal ve hizmet alımı için 2.7 milyon dolar ödediği iddialarının da doğru olmadığı belirtilirken, 2004'te UNESCO adına başka bir firmadan 22 bin dolarlık eğitim malzemesi alındığı kaydedildi. UNDP'nin Kuzey Kore'ye askeri amaçlarla da kullanılabilecek GPS sistemleri, bilgisayarlar ve yan ürünleriyle değişik gereçler temin ettiği iddialarını da yanıtlayan kurum, bu gereçlerin bölgede kuraklık ve selden etkilenen bölgelere yönelik yardım kapsamında verildiğini bildirdi. Aynı malzemelerin Maldivler ve Hindistan'a da temin edildiği belirtilirken, gereçlerin Kore'ye uzmanlarca 2006'da gerçekleştirilen yeniden değerlendirme sonucu verildiği kaydedildi.
Bölgesel kurum çalışanlarının Kuzey Kore'de birçok kez, kuruma bağlı fonlardan yasalara aykırı olarak onbinlerce dolar çektikleri iddiasına ise UNDP'nin yanıtı, "Kurum olası sahtecilik iddialarını son derece ciddiye alıyor. Kurum, Kuzey Kore'deki etkinlikleriyle bağlantılı bir sahte para olayı olmadığını biliyor" oldu. UNDP'nin, Kuzey Kore'de kurum etkinlikleri konusundaki şikayetlerini dile getiren bir elemanından "intikam aldığı", kimi çalışanlarını da tehdit ettiği iddialarına karşı verilen yanıtta ise, "Kurum herhangi bir elemanından ne intikam almıştır, ne de tehditte bulunmuştur. UNDP için, Kuzey Kore dahil, kısa dönem sözleşmeli olarak çalışan eski bir danışman, oradaki etkinliklerin bazı yönleri hakkında şikayette bulunmuştur. Bu şikayetler teftiş edilmiştir, teftişe kurumun üst düzey yöneticileri de katılmıştır. UNDP'nin Kuzey Kore'deki etkinlikleri hakkındaki en son dış denetimi çerçevesinde söz konusu kişi, Birleşmiş Milletler Müfettişler Kurulu tarafından da dinlenmiştir. Söz konusu kişi halen UNDP'de çalışmamaktadır, Mart 2007'te, son kısa dönemli sözleşmesinin dolması üzerine kurumdan ayrılmıştır" denildi.
UNDP, iddialar hakkında önümüzdeki günlerde daha ayrıntılı açıklama yapılabileceğini bildirdi.