YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

DES Genel Başkanı Avcı: Türkiye din eğitiminde dünyanın gerisinde

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Türkiye'nin din eğitiminde dünyanın gerisinde olduğunu ifade...

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Türkiye'nin din eğitiminde dünyanın gerisinde olduğunu ifade etti.

Türkiye’de seçmeli din dersinin büyük tartışmalara neden olurken birçok gelişmiş ülkede bu dersi almayanların mezun olamadığına dikkat çeken DES Genel Başkanı Avcı, “Türkiye din eğitimi konusunda dünyanın çok gerisinde kaldı.” dedi.

Avcı, din eğitiminin temel eğitim hakkı olması yanı sıra çocukların etik ve ahlaki gelişimine büyük katkıları olduğu ve toplumsal huzur ve barışın sağlanmasındaki faydaları nedeniyle özellikle AB ülkelerinde devlet tarafından büyük maddi destek gördüğünü söyledi.

Avcı, “Avrupa’daki din eğitiminde devletten çok kiliselerin büyük etkisini görüyoruz. Avrupa genelinde din derslerinin okul bitirme ve sınıf geçmede belirleyici olduğunu da biliyoruz. Avrupa’da müfredat ilgili dinlerin temsilcileri tarafından belirleniyor ve öğretmenler de yine bu dine mensup cemaatlerce atanıyor. Devlete yalnızca öğretmenlerin maaşını ödemek kalıyor. Türk eğitim sisteminin de hangi din ve mezhepten olursa olsun öğrencinin talebi halinde bu talebi karşılaması gerekiyor. Bu hususta çok ciddi eksiklikler var. 12 yıllık kademeli eğitim sistemi bu anlamda Türkiye’yi çağdaş ve demokratik ülkeler standardına yaklaştıracaktır.” ifadelerini kullandı.

Dünyada din eğitiminin gerek ders sayısı gerekse saat miktarı açısından arttığını aktaran Avcı, "Başta Avrupa olmak üzere dünyanın neredeyse tümünde din dersi zorunlu. ABD'de her beş özel okuldan dördü dinî gruplar tarafından yönetiliyor. Fransa'da özel okulların yüzde 95'i Katolik kilisesine bağlı. Din eğitimi konusu anayasayla ifade olunan Almanya’da kiliseler, okul öncesinden üniversiteye kadar her aşamada eğitime katılıyor ve devlet okullarında da din ve ahlak dersi düzenli olarak okutuluyor. İspanya’daki ilk ve ortaokullarda din dersi almak zorunlu. Danimarka’da ise din dersi ilk, orta ve lise de zorunlu. İsveç ve Norveç’te ise devlet okullarında ilk 9 yıl din dersi zorunlu olarak okutuluyor. Hollanda'da özel okulların üçte ikisini cemaat okulları oluşturuyor. Finlandiya’da öğrenciler din ve ahlak dersinden birini seçmek zorunda." açıklamasında bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler