STOCKHOLM (İHA) - İsveç Başbakanı Göran Persson, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan Kopenhag Kriterleri'nin hayata geçirilmesi konusunda destek ve sözler istediğini söyledi. Erdoğan ise Türkiye'nin bir kenar mahalle durumunda kalmaması, tam aksine AB ile bütünleşme suretiyle karşılıklı stratejik çıkarlar doğrultusunda adımlar atması gerektiğini vurguladı.
AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliğine destek aramak amacıyla çıktığı Avrupa Birliği (AB) turunda, İsveç Başbakanı Göran Persson ile bir araya geldi. İsveç Başbakanlık Binası'nda gerçekleşen görüşme sonrasında iki lider, ortak bir basın toplantısı düzenledi. Erdoğan'ın yeni hükümet hakkında kendilerine bilgi vermesini memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren İsveç Başbakanı Persson, Kopenhag Zirvesi'ndeki görüşmeler açısından bunun önemli olduğunu kaydetti.
Kopenhag Kriterleri'nin hayata geçirilmesi konusunda destek ve sözler istediklerini vurgulayan Persson, "Erdoğan bize bu konuda önemli bilgiler verecektir. Diğer ülkelere de önemli bilgiler verecektir. O yüzden benim için şunu söylemek çok önemli; Kıbrıs konusu Kopenhag Kriterleri'ne dahil olmasa da en azından Türkiye politikasında tartışılması gereken bir konudur ve bugün bu yapılmaktadır. BM Genel Sekreteri'nin planı hakkında konuştuk. Aynı zamanda Avrupa güvenlik politikaları konusunda da konuştuk" dedi.
Erdoğan'ın kendisine bazı garantiler verdiğini açıklayan Persson, bu konuların Avrupa toplumu açısından önemli olduğunu ve sorunların çözülmesinde kendisinden destek alacaklarını ifade etti.
TÜRKİYE'YE DESTEK KONUSU Persson, Türkiye'ye ekonomik destek verilmesinin söz konusu olduğunu belirterek, "Çünkü bu konuda ekonomik problemleri vardır. Bu, durumlarını olumsuz etkilemektedir. Bu anlamda başarılı olmaları için bu konuda tartıştık. Sadece Kopenhag tartışması için değil, bu konularda da bize bilgi verdiği için teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Türkiye'deki gelişmeleri ve düzenlemeleri de yakından takip ettiklerini vurgulayan Persson, aralıkta Kopenhag'daki görüşmelerde bunun çok önemli olduğuna işaret etti.
İsveç Başbakanı Persson, Erdoğan'ı, Türkiye seçimlerini kazanmış ve reformları hayata geçirecek bir politikacı olarak tanıttı.
AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise İsveç ile ilişkilerde çok önemli bir adım olduğuna inandığı bu ziyaretin gelecek için özellikle de kısa zaman içerisinde daha farklı gelişmelere neden olacağına inandığını dile getirdi.
İki ülke arasında her alanda karşılıklı işbirliğini geliştirme arzusu içinde olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Diyalogun yoğunlaştırılması birbirimizi daha iyi anlayabilmemize olanak sağlayacaktır. Öte yandan, ülkelerimiz arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin gerçek potansiyelini yansıtacağına inanmaktayız" ifadelerini kullandı.
"KARARLILIĞIMIZI İFADE ETTİK" Partisinin aldığı oyun büyüklüğü kadar demokratik niteliğinin de Türk siyasi hayatı açısından önemli bir gelişme olduğuna dikkat çeken AK Parti Lideri Erdoğan, "Partimiz, Türkiye'nin bütün toplum kesimlerinden oy alarak, Meclis'te temsil edilme hakkına sahip olmuştur. Halkımızın yüzde 80'i AB'ye girme konusunda kararlıdır. Cumhuriyetimizin ilanından sonraki en önemli çağdaşlaşma projesi olarak mütalaa ettiğimiz AB sürecinin hızlandırılmasında sizlerle birlikte çalışmak istediğimizi belirttik. Partimizin bu süreçte atacağı adımlarda ne kadar kararlı olduğumuzu ifade ettik" dedi.
Türkiye'nin AB üyeliğine destek amacıyla çıktığı turda İsveç'in 11. ülke olduğunu belirten Erdoğan, Türkiye'nin bir kenar mahalle durumunda kalmaması, tam aksine AB ile bütünleşme suretiyle karşılıklı stratejik çıkarlar doğrultusunda bu adımları atması gerektiğini kaydetti.
Şu ana kadar müzakere tarihi alamayan tek ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan Erdoğan, "40 yıllık bir müracaata rağmen bir müzakere tarihini alamamasını üye ülkelerin yönetimine bağlamaktayım. Türkiye'nin Avrupa'daki barış, istikrar, ekonomik refah alanına dahil olması, bu alanın Balkanlar, Ortadoğu, Kafkasya hatta Orta Asya'ya doğru genişlemesine katkıda bulunacaktır. Türkiye'nin AB'ye girmesi, Akdeniz, Karadeniz ve Hazar havzalarındaki ülkelerin Avrupa'ya bakışını da olumlu yönde etkileyecektir" dedi.
Ziyaret ettiği ülkelerde yaptığı görüşmelerde açıkladığı pakete ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
"ANAYASA GÖZDEN GEÇİRİLECEK" "Muhalefet partisi ile parlamento dışında kalan diğer partiler ve sivil toplum örgütleri ile ulusal program ışığında anayasa tekrar gözden geçirilecektir. Başta Siyasi Partiler Yasası olmak üzere AB'ye uyum çerçevesinde reformlarda eksikler varsa bunlar tamamlanacaktır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından verilen kararlar uygulanacaktır. İşkence konusunda hiçbir müsamaha gösterilmeyecektir. Yurtdışındaki derneklerin yurt içinde, yurt içindekilerin de yurt dışında şube açmaları sağlanacaktır. Vakıflar konusunda gerekli koordinasyon sağlanacaktır. Gerekli değerlendirme ve koordinasyonun sağlanması amacı ile AB bütünleşme komisyonu kurulacaktır. Hükümetin kurulmasını takiben hala imzalanmamış ya da imzalandığı halde onaylanmamış uluslararası sözleşmelere öncelik verilecektir."
AK Parti Lideri Erdoğan, AB ile ilgili 12 Aralık'ta çıkacak olumlu bir kararın Müslüman dünyasının AB'ye bakışını olumlu yönde etkileyeceğini ifade ederek, aynı zamanda İslamiyet'in demokrasi ile bir arada nasıl yaşayabileceğini göstereceğini söyledi.
Son zamanlarda yapılmış olan açıklamaların Türkiye'de şüpheli bakışları gündeme getirdiğini belirten Erdoğan, "Bizler üzerimize düşen görevi yapıyoruz. Kıbrıs konusunda Annan'ın takdim etmiş olduğu planı müzakere edilebilir buluyoruz. Bu müzakerelerle ilgili olarak bir yol haritasının çıkarılması isteniyor. Denktaş'ın rahatsızlığı ve Türkiye'de seçimlerin olması bu süreci olumsuz yönde etkilemiştir. Ben ayrıca, Türkiye ile Avrupa arasındaki bu gelişmelerin iyi niyetle çözülebileceğini ve bundan önce müzakere tarihi verilmiş ülkelerden daha çok Türkiye'nin buna hazır olduğunu iddia ediyorum" diye konuştu.
İSVEÇ BAŞBAKANI GÖRAN PERSSON: "KOPENHAG'DAKİ SÜRECİ DİĞER SORUNLARDAN AYIRMAK LAZIM" Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın dokunulmazlık konusundaki açıklamalarına karşılık, "Biz dokunulmazlıkları muhalefet partisinin tayip ettiği takvime göre yapmak zorunda değiliz. Biz iktidardayken kendi programımızı uygulayacağız" dedi.
AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliğine destek aramak amacıyla çıktığı Avrupa Birliği (AB) turunda, İsveç Başbakanı Göran Persson ile bir araya geldi. Başbakanlık Binası'nda gerçekleşen görüşme sonrasında iki lider, düzenlediği ortak bir basın toplantısının ardından soruları yanıtladı.
"Avrupa'da dolaştığınız uzun maratonda aldığınız cevaplar tatmin edici oldu mu?" şeklindeki bir soruya yanıt veren AK Parti Lideri Erdoğan, "Memnuniyet verici cevaplardı ama bütünü ile dersem doğru konuşmuş olmam. 12 Aralık'a kadar bütün bunlar değerlendirilecek ve nihai karar olumlu olsun arzusu içindeyiz" dedi.
Sorunun Türkiye'nin Kopenhag Kriterleri'ni uygulaması olduğunu belirten İsveç Başbakanı Persson, "Çünkü bu müzakere tarihi almak için önemlidir. Çok ciddi açıklamalar aldık. Erdoğan'ın önerdiği reform programları var ve bunu diğer AB üye ülkeleri ile görüşeceğiz. Kopenhag'daki süreci diğer sorunlardan ayırmak lazım. Kıbrıs, AGSP gibi. Dinledik çok önemli bilgiler edindik. Örnek olarak Kürtlerin durumunu gündeme getirdik. Bugün burada 'şu veya şu karara varacağız' dememiz yanlış olur. Ben hala var olan soru işaretlerinin önümüzdeki dönemde çözüleceğine inanıyorum" diye konuştu.
DOKUNULMAZLIKLAR VE KÜRT SORUNU Erdoğan, dokunulmazlıklar konusunda sorulan bir soru üzerine, "Biz dokunulmazlık konusundan vazgeçmedik. Biz dokunulmazlıkları muhalefet partisinin tayin ettiği takvime göre yapmak zorunda değiliz. Bize göre uygun bir takvimimiz var. Eğer bize muhalefet bir takvim belirleyecekse, biz neden iktidarız? Biz iktidardayken kendi programımızı uygulayacağız. Bizim iktidarımızda bir yolsuzluk görülürse, o zaman bizim iktidarımızı istediğiniz gibi sarsma hakkına sahipsiniz. Yargı sürecindeki insanları suçlu gibi göstermek talihsizliktir. Benim dokunulmazlığım yok, ancak onun var. Bugüne kadar dokunulmazlıkların kaldırılması niye akıllarına gelmedi, akılları neredeydi? Kendi programlarına bunu almadılar. Şimdiye kadar hep istismar konusu yaptılar, hala yapıyorlar" karşılığını verdi.
İsveç Başbakanı Persson, Türkiye'nin büyük bir ülke ve büyük bir Kürt kesimi olduğunu belirterek, "Onların da kendi sorunları çerçevesinde örgütlenmeleri var. Erdoğan'la bu konuları konuştuk. Farklılıklar da var. Burada Kopenhag Kriteri'nin uygulanması önceliktedir. Erdoğan'la konuştuğumda, bu konuda gerçekten ciddi ve samimi bir istek var. Türkiye tarafından AB'de hak ettiği yeri alması konusunda haklı istekleri var" diye konuştu.
"Kürt sorunu konusunda neler söylediniz?" şeklindeki bir soruya Persson, "Avrupa topluluğuna girişteki programı ya da desteği kastettim. Bu konuyu daha genişletmek AB açısından önemli. Türkiye'nin ekonomik sorunları olduğunu biliyoruz. Kürtler konusunu özgürlükler açısından ele alarak tartıştık" yanıtını verdi.
TÜRK SİYASETİNDE ORDU'NUN ETKİSİ Erdoğan, "Türkiye politikasına askerin direkt karışması konusunda düşünceleriniz nelerdir?" sorusuna ise "Türk politikasına ordumuz karışmamaktadır. Anayasa çerçevesinde ordumuzun yetki alanı bellidir. Şu anda böyle bir propagandayı yapanların olduğunu görüyoruz. Eğer siyasi irade ortada ise hiçbir kurum ve kuruluş bu ortama giremez. Anayasamız da buna müsaade etmez. Siyaset kurumunun ve ordunun görev alanı bellidir" şeklinde yanıt verdi.
11 ülkede yapmış oldukları ziyaretlerde anlattıklarının 12 Aralık'ta Türkiye'nin müzakere sürecinin başlamasına yönelik olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Bizim talebimiz budur. 1997 yılında müzakere tarihi verilen ülkelerin 1998 yılındaki ilerlemelerinde onlarca eksikleri vardı. Türkiye ise şu anda müzakere tarihi almaya hazır durumdadır. Eksikleri tamamlama durumunda olanları da hükümetimiz yapma gayretindedir. Biz çifte standart istemiyoruz. İnanıyorum ki adil bir şekilde 12 Aralık'ta Türkiye'ye müzakere tarihi vereceklerdir" dedi.