YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Destekleme olmayınca mantar üretimi yurt genelinde yaygınlaşamadı

Mantar üreticisi, mantar üretiminde Katma Değer Vergisi (KDV) indirimi ve düşük maliyetli elektrik kullanımında Gıda...

Destekleme olmayınca mantar üretimi yurt genelinde yaygınlaşamadı

Mantar üreticisi, mantar üretiminde Katma Değer Vergisi (KDV) indirimi ve düşük maliyetli elektrik kullanımında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan destek bekliyor. Kültür mantarı üretiminde Türkiye'de pilot bölge olan ve 2001 ve 2008 ekonomik krizlerini evlerinin bodrum katlarında üretimin yaparak yenen Antalya'nın Korkuteli ilçesi halkı, üretimin diğer bölgelerde de model olması için sahip çıkılmasını istiyor.
Korkuteli Mantar Üreticileri Birliği (KOMÜB) Başkanı Mehmet Ölmez, ülkede, mantar üretiminin yüzde 70'nin Korkuteli'nde yapılmasına rağmen devlet tarafından gerekli destekleme yapılmadığı için yurt genelinde gerekli ölçüde yaygınlaşmadığını kaydetti.
Mantar üretiminin yüzde 70'nin Korkuteli'nde yapılması ve yıllık 88 milyon lira ekonomik girdi oluşmasının tamamen ilçe halkının özverini gayretleri ile gerçekleştiğinin altını çizen Ölmez, 5 yıldır uğraşmalarına rağmen kompos(mantarın hammaddesi) alımında KDV ve üretiminde ucuz elektrik kullanımı konusunu bir türlü çözüme kavuşturamadıklarını söyledi.
21 bin nufüslu ilçede 3 bin ailenin gelirini evlerinin bodrum katlarında ürettikleri mantardan sağlayarak geçindiğini belirten Ölmez, bununda 21 bin nüfuslu ilçenin yarısının gelirini halk arasında beyaz altın ismi verilen mantardan sağladığı anlamına geleceğini kaydetti.
Ölmez, "Korketeli'nin mantar üretiminde Türkiye'de lider olması tamamen halkın kendi imkânlarını sonuna kadar en güzel şekilde kullanmasıyla oldu. Mantar üretiminde maalesef Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı'nın desteğini göremedik. 5 yıldır uğraşmamıza rağmen KDV indirimi ve ucuz elektrik kullanımında bir arpa boyu yol alamadık. Korkuteli halkı 2001 ve 2008 küresel ekonomik krizden hiç etkilenmedi. Bunun sebebi de evlerinin bodrum katında mantar yetiştirerek ekonomik girdi oluşturması. Bakanlık, tarafından zamanında gerekli desteklenme olması halinde Korkuteli üretimi yurt genelinde bazı ilçelere çok güzel model olabilirdi. Fakat olmadı. Korkuteli halkı üretimi kendi kıt imkânları ile gerçekleştirdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Mehdi Eker'den mantar üreticisine sahip çıkmasını bekliyoruz." diye konuştu.
2010 yılında Korkuteli'nde 28 bin 500 ton kültür mantarı üretimi gerçekleştiğini belirten Ölmez, üretime mukabil 88 milyon lira ekonomik girdinin sağlandığını kaydetti. Mantarın tamamının iç piyasada tükendiğini belirten Ölmez, ürünün kilosunun 2,6 liradan alıcı bulduğunu ve kasım ayı ortalarında fiyatta artış beklediklerini söyledi.
Öte yandan Antalya'nın Manavgat ilçesi Çardak köyü muhtarı Kuddisi Mutlu, iklim ve coğrafi yapı itibari ile köylerinin kültür mantarı üretimine elverişli olmasına rağmen girdi maliyetlerinin yüksek olmasından üretim yapamadıklarını söyledi. Kültür mantarı üretiminde en önemli girdinin elektrik ve kompos alımındaki KDV olması olduğunu belirten Mutlu, yaz ayında yüksek oranda klima çalıştığından dolayı üretimde maliyetin çok yükseğe çıkardığını ifade etti. Manavgat'ın köylerinin kültür mantarı üretimine çok uygun olduğunu belirten Mutlu, üretimimde Korkuteli ilçesinin model olmasının kendileri için çok büyük şans olduğunu ve üretilen ürünün otellere satılacağı için pazarlama sıkıntısını olmayacağını kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler