Gökhan CEYLAN/ SİVAS, 7 Haziran'daki genel seçimlere, 'Milli İttifak' adıyla girme kararı alan Saadet Partisi'nin BAŞKANLIK SİSTEMİNDE ANTİ DEMOKRATİK YÖNETİM GÖRÜYORUZ
Mustafa Destici, burada yaptığı açıklamada başkanlık sistemini eleştirerek, "1980 darbesini yapan cuntacılar bir anayasa yaptılar ve Türkiye'yi sivillere teslim ettiler. Güçlü bir cumhurbaşkanlığı sistemi oluşturdular, sırf milletin seçtiği başbakanları denetlemek adına bunu yaptılar. Yani demokratik ülkelerin hiçbirisinde olmayan güçlü bir cumhurbaşkanlığı sistemi oluşturdular. Sonradan gelen sivil iktidarlar da bu yetkileri azaltmadılar daha da artırdılar. En son örneğinde gördüğümüz gibi daha da artırdılar, cumhurbaşkanlığı makamına örtülü ödenek yetkisi de verdiler. Yani hiçbir dönemde olmayan yetki verildi. Tabi bu kadar yetki verilince başkanlık sistemine kaydı. Bugün başkanlık sistemi ile yönetilen ülkelere baktığımız zaman antidemokratik bir şekilde yönetildiğini görüyoruz. Burada yapılması gereken tek şey sivil demokratik bir anayasa ile her şeyi yerli yerine oturtmak ve herkesin yetkisinin sınırlarını çizmekten geçiyor. Bunu yapmadılar bugüne kadar, çünkü kendi iktidarlarını devam ettirmek istediler. İşte biz bugün bütün bu yanlışları başta demokratik problemlerimiz olmak üzere ülkemiz insanının işsizliğine, açlığına, yoksulluğuna, teröre, kamplaşmaya son verme adına bir Milli İttifak gerçekleştirdik" dedi.
İŞÇİNİN HAKKI VERİLMEDİKTEN SONRA 1 MAYIS NEREDE KUTLANIRSA KUTLANSIN Destici daha sonra 1 Mayıs işçi bayramına değinerek, "Türkiye'de büyük bir işsizlik var işsizlerin durumu ortada, şu an Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük işsizlik oranlarını yaşıyoruz. Bununla birlikte çalışanlarımızın da büyük bir problemleri var. 12 milyon çalışanımızın 6 milyonu asgari ücretli ve bu 6 milyonun tamamı açlık sınırının altında bir maaşa mahkum edildi. Bunlar aileleri ile birlikte 20 milyon insan. 1 milyon 700 binin üzerinde taşeron işçi var, bunların çoğu asgari ücret bile alamıyor. Tarım işçilerimiz, mevsimlik işçilerimiz bunların halini konuşmak bile insanın içini acıtıyor. Çünkü hiçbir sosyal güvenceleri yok, hiçbir sağlık güvenceleri yok, iş güvenceleri de yok adeta modern köleler olarak çalıştırılıyorlar. Bütün bu ortamdaki kavga, 1 Mayıs orada mı kutlansın burada mı kutlansın davası. Nerede kutlanırsa kutlansın. İşçinin temel problemleri çözülmedikten sonra, işçinin hakkı verilmedikten sonra, alın terine emeğine saygı gösterilmedikten sonra, işçinin onuru korunmadıktan sonra, işçi evine hak ettiğini götüremedikten sonra, sendikalı olamadıktan sonra, örgüt hakkı elinden alındıktan sonra, modern köleler olarak çalıştırıldıktan sonra nerede kutlanırsa kutlansın. Biz hükümete sesleniyoruz, daha önce kutlandı kıyamet mi koptu dünyanın sonu mu geldi? Bizler işçilerimizin daima yanlarındayız. 7 Haziran'da Milli İttifak'ımız inşallah meclise girecek iktidar olacak ve işçi kardeşlerimizin haklarını sonuna kadar vereceğiz. Asgari ücret açlık sınırını üstünde en az bin 500 TL olacak. Bütün işçilerimize, memurlarımıza, dulumuza, yetimimize, şehit ailelerimize her iki bayramda ikramiye verdiğimiz gibi, yüzde 50'de maaşlarına zam yapacağız" ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE'NİN BORCU 650 MİLYAR DOLAR
SP Genel Başkanı Mustafa Kamalak ise, Türkiye'nin 650 milyar dolar dış borçu bulunduğunu belirterek, "Bakmayın siz İMF'ye borç yok dediklerine. Bu musluğu kısarken borç barajlarını açtılar. Şuan Türkiye'nin dış borcu 650 milyar dolar civarında. Bu, Türkiye kazancından bu kadar fazla harcama yapmış demektir. Bildiğiniz gibi dolar yayından fırlamış ok gibi bir türlü durdurulamıyor. Hükümete yakın medya bu artışı görmek yerine bir puan gerilediğinde dolar düştü diye haber yapıyor. Günlük dalgalanmaya bakarak yalan yanlış bilgi pompalanmaya çalışılıyor. Biz doğrusunu söyleyeceğiz. Biz halkımızın problemlerini çözmek üzere geliyoruz. Türkiye'nin ufkunu açmak durumundayız. Adil bir hukuk sistemi, üreten bir ekonomi, adil bir paylaşım, nitelikli bir eğitim, özgür bir basın ve gerçekten bağımsız bir Türkiye. Biz bunları vadediyoruz" dedi.
Milli İttifak liderleri daha sonra 4 Eylül Spor Salonu'nda düzenlenen programla milletvekili adaylarının tanıttı. Burada toplanan yaklaşık 2 bin kişiye seslenen BBP lideri Destici, iktidara geldikleri takdirde Türkiye'de birlik ve beraberlik sağlayacaklarını belirtti.
LAF YETİŞTİRMEK CUMHURBAŞKANIMIZA YAKIŞMIYOR
Destici daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirerek, "Cumhurbaşkanlığı makamına saygı duyuyoruz. Biz sayın cumhurbaşkanına da saygı duyuyoruz. Fakat biz sayın cumhurbaşkanımızdan anayasal metnine bağlı kalmasını ve bütün siyasi partilere eşit durmasını bekliyoruz. Muhalefet partilerine laf yetiştirmek sayın cumhurbaşkanımıza yakışmıyor. Bu seçimin adil bir seçim olabilmesi, milli iradenin sandığa tam yansımasının sağlanması noktasında sayın cumhurbaşkanımızın öncülük etmesini bekliyoruz. Onun için biz cumhurbaşkanımızın tarafsız olmasını, adil bir şekilde hükmetmesini ve görevini ifa etmesini bekliyoruz. Kendisine yakışanda budur ve biz bunu kendisinden bekliyoruz" diye konuştu.
SP lideri Kamalak ise her kesimin oyunu beklediklerini ifade ederek Sivas'tan 5 milletvekili çıkarmak istediklerini söyledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz