İZMİR (İHA) - Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alp Timur, eski yönetim yapısının denetçiler tarafından incelendiğini açıkladı.
Prof. Dr. Timur, "Eski yönetimle ilgili bir takım endişelerimiz var. Yapılanma iyi niyetliyse üniversite bundan bir zarar görmez, kötü niyet varsa sıkıntı doğar" dedi.
DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alp Timur ile Genel Sekreter Prof. Dr. Cem Terzi tarafından gerçekleştirilen basın toplantısında Prof. Dr. Mehmet Füzün'ün rektör olarak atanmasının ardından eski yönetimle yeni yönetim arasında bir diyalog sağlanamadığı vurgulandı. Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün'ün iyi niyetli ve diyaloga her zaman açık bir kişi olduğunu belirten rektör yardımcısı Prof. Dr. Alp Timur, eski yönetimin diyalog kurmamakta ısrar ettiğini ve diyalog eksikliğinden dolayı da üniversiteye bağlı olarak faaliyet gösteren dernek, vakıf ve şirketlerle ilgili detaylı bilgiye sahip olamadıklarını dile getirdi.
DEVAK, TIPVAK, Denge Market Limited Şirketi ile Güzel İzmir Temizlik Sterilizasyon Eğitimi Derneği'nin yapısı ve faaliyetlerine ilişkin detaylı bilgi veren rektör yardımcısı Prof. Dr. Alp Timur, dernek, vakıf ve şirketler bünyesinde gerçekleştirilen çalışmalar hakkında eski yönetimin yeni yönetime bilgi vermediğini ve bir takım sıkıntılar olduğunu belirterek, "Eski yönetimli ilgili bir takım endişelerimiz var. Yapılanma iyi niyetliyse, üniversite bundan zarar görmez ancak kötü niyet varsa sıkıntı doğar. DEÜ'de bir devir teslim töreni yapılmadıysa da şirket yönetimlerinin artısıyla, eksisiyle, borcuyla harcıyla yeni yönetime devredilmesi gerekirdi. Ancak şu anda böyle bir şey söz konusu değil. Şu anda üniversiteyi tanımayan bir yapıya kiralamalar söz konusu. Yeni yönetimin de en önemli sıkıntısı bu" dedi. Daha önceki yapılanma içinde İş Bankası ile imzalanan protokol kapsamındaki promosyonların personele dağıtılmadığını ancak bu promosyonun üniversitenin yararına kullanıldığını düşünmek istediklerini ifade eden Prof. Dr. Timur, "Önceki yönetim promosyon parasını personele dağıtmamış, herhalde bu paralar üniversite ihtiyaçları için harcanmıştır. O dönemde bazı inşaatlar vardı, belki de oralar için harcanmıştır" şeklinde konuştu.
Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün'ün göreve başlamasından yaklaşık bir ay sonra denetçilerin görevlendirilmesini talep ettiklerini ifade eden Prof. Dr. Timur, denetçilerin özgür iradeleriyle önceki yönetim yapısını incelediklerini ve bu süreçteki gelişmelerle ilgili de kamuoyunu bilgilendirmek amaçlı toplantılar gerçekleştireceklerini belirtti. Denetim sürecinde eski yönetimle ilgili kuşku uyandıracak bir açıklama yapmaktan kaçındıklarını ancak bazı konuların sıkıntılı olduğunu da dile getiren Timur, 2004
yılında görevli rektör Prof. Dr. Namık Çevik zamanında üniversite bünyesinde kurulan Spor Kulübü Derneği'nin de kendilerinden kaçırıldığını dile getirdi. Prof. Dr Mehmet Füzün'ün rektörlüğünün hemen ardından kulübün aniden yerinin değiştirildiğini ve konuyla ilgili Valiliğin devreye girdiğini belirten Timur, "Spor Kulübü Derneği ile ilgili olarak da inceleme sürüyor. Aldığımız istihbaratlara göre dernek şu anda Bahçelievler'de bir süpermarketin arkasında bulunan depoda faaliyet gösteriyor" dedi. Rektör
Yardımcısı Prof. Dr. Alp Timur, Prof. Dr. Füzün'ün rektörlüğüyle ilgili basında yer alan ve mahkemeye intikal etmiş konuların ardından düzenlenen toplantının maksatlı yapılmadığını ve toplantı tarihinin de çok önceden belirlenmiş olduğunu, benzer toplantıların daha önce de üniversite bünyesinde gerçekleştirildiğini vurguladı.
"REKTÖR ÖZEL KALEMİ REKTÖRÜN HABERİ OLMADAN İŞTEN ÇIKARILDI"
Gerçekleştirdikleri toplantı kapsamında kimseyi suçlamayı amaçlamadıklarını ve oluşumun iyi niyetli olduğunu varsayarak yola çıktıklarını ifade eden Rektör Yardımcısı Alp Timur, diyalog eksikliği sebebiyle üniversitede yaşanan bazı aksaklıkların ardından eski işleyiş hakkında fikir edinebildiklerini belirtti. Bir kaç gün önce de rektör Prof. Dr. Füzün'ün haberi olmadan rektör özel kaleminin işten çıkarıldığını dile getiren Prof. Dr. Timur, "Yeni rektörümüz eski özel kalem müdürüyle çalışmaya devam
ediyordu. Güzel İzmir şirketinden maaşını alan özel kalem müdürü de geçtiğimiz günlerde ağlayarak gelince işten çıkarıldığını öğrendik. Bundan rektörün de haberi yoktu" dedi.
"DEVLET ÜNİVERSİTESİNİN TİCARİLEŞMESİ SORUN YARATIYOR"
Toplantıda bir konuşma yapan Genel Sekreter Prof. Dr. Cem Terzi ise, toplantıları rutin şekilde gerçekleştireceklerini belirterek, "Bir devlet üniversitesinin ticarileşmesi modeli yönetim değişikliği olduğu zaman sorun yaratıyor. Bu yapı çok karmaşık ve bununla devam edilecekse üniversitede yönetim değişmemeli. Dört yılda bir rektör değişiyorsa, bu yapılanma da ona uygun hale getirilmeli. Her yeni rektör ekonomik yapılanmayı yeniden kurgulamak zorunda kalıyor, bu da sıkıntı yaratıyor. Kurulan model şeffaf ve kamuoyunun bilgisine açık olmalı" diye konuştu.