HABER

DEÜ'de tıp başarısı

İZMİR (İHA) - Türkiye'de ilk kez Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde, iki ayrı canlı vericiden aynı hastaya karaciğer ve böbrek nakli gerçekleştirildi.

Yaklaşık 4 yıldan bu yana böbrek hastalığı nedeniyle tedavi gören ve aldığı ilaçların yan etkisiyle karaciğeri de rahatsızlanan, bu yüzden hem karaciğer hem böbrek nakli gereken Alman Heike Civan'a (41), kızı Dilek Civan (20) karaciğerini, annesi Jutta Daniel (59) ise böbreğini verdi. Edinilen bilgiye göre, 20 yıldır Marmaris'te yaşayan Ali Civan ve Alman eşi Heike Civan'ın mutluluğu, Heike'nin hastalanmasıyla bozuldu. 'Minimal Change Nefrotik Sendrom' olarak bilinen böbrek rahatsızlığına yakalanan Heike, uzun süre ilaç tedavisi gördü ancak tam iyileşemediği gibi böbrek yetmezliği sonucu Hepatit B taşıyıcılığı aktiflendi ve karaciğeri de zarar gördü.

Böbrek ve karaciğer nakli gereken Heike için kadavra beklendi ancak kendi annesi ve kızı organlarını vermek istedi. DEÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi gören Heike Civan'a aynı anda gerçekleştirilen ikili operasyonla kızı Dilek Civan karaciğerinden bir parça, annesi Jutta Daniel ise böbreğini verdi. Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu, Prof. Dr. Sedat Karademir ve Doç. Dr. Hüseyin Astarcıoğlu'ndan oluşan ekip karaciğer naklini gerçekleştirirken, Prof. Dr. Hüseyin Gülay ve Seymen Bora'da böbrek naklini gerçekleştirdi.

Annesi Heike Civan'ın bir an önce sağlığına kavuşmasını istediğini belirten Dilek Civan, anneannesi Jutta Daiel'in Almanya'da 12 sene önce ölen itfaiyeci oğlunun organlarını da bağışladığını söyledi. Dilek Civan, "Annemin hasta olması bizi çok üzüyor. Doku uyumu gerçekleşince çok sevindik. Anneannem, dayımın organlarını da bağışlamıştı. Tek istediğimiz annemin sağlığına kavuşması. Bu hastanede kaldığımız sürece nakil olan bir çok insan gördük. Heyecanlıyız ve mutluyuz" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler