NASA, Dünya'nın 1.2 milyon kilometre yakınından geçen 2004 BL86 asteroidini uydusuyla beraber detaylı bir şekilde görüntülemeyi başardı. Optik ve radar gözlemler sonucunda, asteroit ve uydusunun şekli, hareketi ve hızı gibi birçok bilgi elde edildi.
Asteroidin Dünya'dan 1.3 ve 1.6 milyon kilometre mesafede bulunduğu süreçte yapılan gözlemler, California, Goldstone'da bulunan 70 metre genişliğindeki Deep Space Network (Derin Uzay Ağı) radyo anteni ve Batı Virginia eyaletindeki 100 metrelik Green Bank Teleskobu ile gerçekleştirildi.
Analizler, 549 metre genişliğindeki BL86'nın 2.6 saatte bir kendi ekseninde döndüğünü tespit etti. 70 metrelik uydusunun dönüş hızı ise daha yavaş olarak belirtildi. Gönderilen radyo sinyallerinin asteroid ve uydusunun yüzeyinden dönmesiyle oluşturulan radar görüntüleri, gök cisimlerinin kesin şeklini ortaya koymuyor. Bu durum alınan sinyal kalitesi ve asteroit türü gibi faktörlere bağlıyken, BL86'nın kraterli ve bozuk bir yapısı olduğu tahmin ediliyor. Gökbilimciler asteroidin şeklini belirlemek için daha fazla gözleme ihtiyaç duyuyor.
2004 BL86 ve uydusu böyle görüntülendi.[Fotoğraf: NASA]
Green Bank Teleskobu ile 3.75 metreye kadar çözünürlük sunan görüntüler, asteroidin farklı bölgelerinde çıkıntılar olduğuna işaret etti. California'daki SETI Enstitüsü'nden Michael Busch, '1 milyon kilometre ötedeki 500 metrelik bir cismi bu kadar net görüntüleyebilmelerinin büyük bir başarı olduğunu' belirtti. Busch, yeni gözlemlerin gök cisimlerini uzay araçları kadar iyi görüntüleyebildiğini söyledi.
Astronomi dünyası, BL86 gibi gök cisimleri sayesinde gözlem kabiliyetlerini geliştirme şansı bulurken asteroidler hakkında da yeni bilgiler elde ediyor. BL86, Dünya'ya bir sonraki ziyaretini 200 yıl sonra yapacak.
Kaynak: Al Jazeera
Orman'dan Yıldırım'a sert yanıt