HABER

Deve kuşu yumurtasından kemik tozu

Deve kuşu yumurtasından kemik tozu

Konya - Selçuk Üniversitesi (SÜ) Diş Hekimliği Fakültesi ile Veteriner Fakültesi, deve kuşu yumurtasının diş hastalıkları tedavisinde kullanılması için ortak bir çalışma başlattı.

SÜ Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ercan Durmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diş hekimliği, ortopedi, çene cerrahisi, plastik cerrahi ve beyin cerrahisi gibi birçok tıp alanında kullanılan greft (kemik tozu) ve membranın (örtü malzemesi) kimyasal maddelerin laboratuvar ortamlarında belli işlemlerden geçirilmesi sonucu elde edildiğini anlattı.

Özellikle diş hekimliğinde sıkça kullanılan greft ve membranı, kolay ve risk faktörü olmayan bir yöntemle elde etmek için 2001 yılında SÜ Veteriner Fakültesi Histoloji-Embriyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlhami Çelik ile bir çalışma başlattıklarını anlatan Doç. Dr. Durmuş, şöyle konuştu:

"Yaptığımız araştırma ve deneylerde deve kuşu yumurtasının kabuğunun greft ve membran için çok uygun olduğunu tespit ettik. Deve kuşu yumurtasının kabuğu, istenen büyüklükte parçacıkların elde edilmesine imkan sağlayacak yeterli kalınlığa sahip. Bu yumurtanın kabuk ve zarları kalın ve güçlüdür. Bugüne kadar sığır ve diğer hayvanlardan insana geçen birçok hastalık tespit edilmesine rağmen, deve kuşundan insana geçebilecek bir hastalık tespit edilmemiş. Maliyeti de çok düşük ve elde edilmesi çok kolay. Projemiz tamamlanırsa, deve kuşu yumurtasının toz haline getirilmesiyle elde edilecek greft, dişi tutan kemik doku kayıplarında yeniden kemik oluşması için, ayrıca alt ve üst çene kemik kayıplarının onarılmasında kullanılabilecek. Diş hekimliği dışında vücuttaki büyük kemik kayıplarının tedavisinde yine bu malzeme kullanılabilecek."

Doç. Dr. Durmuş, bu projeyi hayata geçirebilmek için TÜBİTAK'a başvurduklarını da söyledi.

AA

En Çok Aranan Haberler