Kayseri’nin Develi ilçesinde ovada yetiştirilen ürünler arasına ampul domatesler ve şelengo da girdi. Abdullah Sarıoğlu tarafından yetiştirilen kırmızı ampul domatesler asit oranının az olması nedeniyle salatalarda tercih ediliyor.
Develi Ovası, son yıllarda, pancar, ayçiçeği, yonca, elma, patates, buğday, arpa, kavun, karpuzun yanı sıra yeni ürünlerle de tanışmaya başladı. Elmalı bağları bodur ve yarı bodur elma çeşidine dönerken, Deveci armudu ve kiraz çeşitlerinin yanı sıra nektari ve şekerpare kayısı çeşitleri, slajlık mısır ekimi, altın çilek, semizotu, zeytin, kereviz, şelengo ve minik karpuz asit oranı düşük kırmızı ampul domates de ürün çeşitleri arasındaki yerini aldı. Dünyada yalnız Şanlıurfa'nın Viranşehir bölgesinde yetişen şelengonun Develi Ovası'nda da yetiştiriliyor olması çiftçiyi sevindirdi.
Şelengo, yapı itibarıyla dış görünüşü karpuzu, iç görüntüsü kavunu andıran tadı ise salatalığa benzeyen Türkiye’de sadece Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde yetişen endemik meyve-sebzelerinden biri olarak biliniyor. Meyve ve sebze olarak kullanılan şelengonun cacığı, salatası, dolması ve turşusu yapılır. Şelengo, Develi Ovası'nda da üretici Abdullah Sarıoğlu tarafından yetiştirilmeye başlandı.
Tohumları İngiltere'den getirilen kırmızı ampul domateslerin ise lezzeti ve düşük asit oranı ile salata ve turşularda kullanmak için ideal olduğu belirtildi. Özellikle taze olarak tüketilen domateslerden tohumluk da üretilebiliyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz