HABER

Devlet daireleri ‘çocuk yuvası’ gibi

Kamu kurumlarının kreş ve çocuk bakımevi açmaktan kaçınması memurları zor durumda bırakıyor.

Devlet daireleri ‘çocuk yuvası’ gibi

Çalışma saatleri, kreşlerinin çalışma saatleriyle örtüşmeyen kamu çalışanları, akşam mesai bitimine kadar çocuklarına iş yerlerinde bakmak zorunda kalıyor.

Okul ya da kreşlerinden çıkan çocuklar anne ve babalarının çalıştıkları kurumlarda iş yeri servislerinin hareket edeceği saate kadar beklemek zorunda kalıyor. Özellikle büyükşehirlerdeki kamu binaları bir saatten sonra adeta "çocuk yuvasına" dönüyor. Anne ve babalarının mesai saatlerini bitmesini beklemek durumunda kalan çocuklar ancak geç saatlerde evlerine ulaşabiliyor. Memur ailesi akşam yemeği sofrasına ise saat 20.30'dan önce oturamıyor. Bu durum da önemli bir sağlık problemi olan obeziteye davetiye çıkarıyor.

Bakanlıkların mesai saatleri Bakanlar Kurulu kararıyla, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının mesai saatleri ise valilikler tarafından belirleniyor. Halen birçok kamu kurumunun mesai saatleri 09.00-18.00 saatleri arası. Bakanlıkların personel servisleri ise saat 18.30'dan önce hareket etmiyor.

Okul öncesi çağdaki çocuklar, bakanlıkların mevzuata uymayarak kreş ve gündüz bakımevi açmadıkları için, anne veya babalarının çalıştıkları kurumların civarlarındaki kreş veya gündüz bakımevlerine veriliyor. Kreş ve bakımevlerinde mesai 17.00'de bitiyor. Buralardaki çocuklar saat 17.00 itibariyle ebeveyninin çalıştığı kuruma getiriliyor ve burada servislerin hareket saatine kadar beklemek zorunda kalıyor. Dolayısıyla saat 17.00'den sonra bakanlık birimlerindeki personel ya kendi çocuklarının ya da mesai arkadaşlarının çocuklarının "avutulması" ile uğraşıyor.

-OBEZİTEYE DAVETİYE-

Hem anne ve babaları hem çocukları hem de iş ortamındaki diğer çalışanları yakından ilgilendiren bu durum hakkında bir açıklama yapan Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Bayram Zengin, "Bir saatten sonra kamu kurum ve kuruluşları çocuk yuvasına dönüyor" dedi.

Öte yandan; personel servislerinin saat 18.30'dan sonra hareket etmesi nedeniyle, ailelerin evlerine saat 19.30'dan önce ulaşamadığına işaret eden Zengin, "Bu durumda akşam yemeği saat 20.30-21.00 arasında yenilebiliyor" ifadelerini kullandı.

Bilim adamlarının saat 19.00'dan sonra yemek yemenin obeziteye yol açtığını ve sağlığa uygun olmadığını belirttiğinin altını çizen BASK Başkanı şunları kaydetti:

"Sağlık Bakanlığının obezite ile mücadele yürüttüğü düşünülecek olursa, bu kapsamda mesai saatlerinin yanlış düzenlenmesi dolayısıyla çalışanlar ve çocukları da devlet eliyle potansiyel obezite adayı haline getirilmektedir. İşin ilginç tarafı obezite ile mücadele eylem planı yürüten Sağlık Bakanlığı personeli de, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı personeli de saat 18.00'de paydos etmektedir. Binlerce personelin çalıştığı kurumlarda Bakanlar Kurulu Kararı ile obeziteye davetiye çıkarılmasını anlamak mümkün değildir.

-KAMU KURULUŞLARI KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ AÇMAMAKTA DİRENİYOR-

Öte yandan kalabalık personelin istihdam edildiği kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların çocuk bakımevleri veya yurtları ile ilgili vurdumduymazlık personelin canına tak etmiştir.Mevcut iki yönetmelik ile bir Başbakanlık Genelgesine rağmen sorun çözülememektedir.İşçiler için çıkarılan 'Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmelik' gereğince yaşları ve medeni halleri ne olursa olsun, 150'den çok kadın çalışanı olan işyerlerinde, 0-6 yaşındaki çocukların bırakılması, bakımı ve emziren çalışanların çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından, çalışma yerlerinden ayrı ve işyerine yakın yerlerde bir yurdun kurulması zorunludur. Yurt, işyerine 250 metreden daha uzaksa işveren taşıt sağlamakla yükümlüdür.Öteyandan 2010/14 sayılı Başbakanlık Genelgesinin 13. Maddesi '4857 sayılı İş Kanununun ilgili hükümleri gereği kamu ve özel iş yerlerinde kreş ve gündüz bakımevi yükümlülüğünün yerine getirilmesi sağlanacak ve denetlenecektir' talimatına uyulmamakta, yeni yapılan bakanlık ve kamu binalarında tedbir alınmamakta, kreş ve çocuk bakımevi açılmamaktadır.

-AÇILABİLİR-

Gerekçe olarak da, memurlara yönelik 'Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Çocuk Bakım Evleri Hakkında Yönetmelik'in 2 inci maddesindeki 'açılabilir' ifadesi gösterilmektedir. Yani kamu görevlisi veya işçi istihdam edilen kurumlar arasındaki farklılık bulunmakta, her ikisinin birlikte istihdam edildiği yerlerde ise hiç biri uygulanmamaktadır. Aileler, çalıştıkları kurumlardan çok uzaktaki kreş ve çocuk bakımevlerine yüksek ücretlerle çocuklarını bırakırken bir yandan yüksek ücretle soyulmakta, öte yandan gün boyu aklı çocuklarında kalmakta ve işine motive olamamaktadır. İhtimama en fazla ihtiyaç duydukları dönemde çocukların ruh ve beden sağlıkları tehlikeye atılmaktadır. Devleti görevini yapmaya çağırıyoruz. Başbakanlık, genelgesine sahip çıkarak denetleme görevini yerine getirmeli, aykırı davrananlar hakkında soruşturma açmalıdır." (ANKA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler