HABER

"Devlet, görev sayıyor"

VAN (İHA) - Van Ticaret Borsası (VATBO) Başkanı Feridun Irak, Türkiye'de en önemli sorunun ülke yönetiminin ve idaresinin şeffaf olmaması olduğunu belirterek, devletin hortumlamayı, yolsuzluğu kendisine görev saydığını söyledi.

Uluslararası Saydamlık Örgütü'nün (Transparency İnternational) açıkladığı 'Yolsuzluk Algılama Endeksi' sonuçlarına göre Türkiye'nin bir önceki yıla oranla 10 basamak daha gerileyerek 64. olması, işadamlarını tedirgin ediyor. Türkiye'deki yolsuzluğun giderek artmasının ülke yönetiminin ve idaresinin şeffaf olmamasından kaynaklandığını belirten VATBO Başkanı Feridun Irak, şeffaf olmayan bir yönetimin de ülkeyi kaosa, ekonomik krize sürüklediğini söyledi. Son 20 yılda defalarca ekonomik kriz yaşanmasına ve usulsüzlüğün had safhaya çıkmasına karşın ortaya konan programlar ve politikalarda şeffaflık sağlanacağı sözü verilmesine rağmen bunların gerçekleşmediğini vurgulayan Irak, her yıl açıklanan şeffaflık raporlarında Türkiye'nin daha da kötüye gittiğini bildirdi.

Devletin hortumlamayı, yolsuzluğu kendisine görev saydığını iddia eden VATBO Başkanı Feridun Irak, "Türkiye bir taraftan AB'ye girme çabası içinde iken, diğer taraftan da böylesine önemli bir konuda puan kaybetmek bir çelişki oluşturmaktadır. Bankaların hortumlanması bize çok pahalıya mal olmuştur. Hortumlanan bu paraların tamamı, devlet tarafından vatandaşın çok sıkıntıda iken kıt imkanlara rağmen ödediği vergilerden içi boşaltılan bankaların kapatılmasında kullanılmıştır. Daha sonra devlet buna görev zararı denmiştir. Bundan da devletin hortumlamayı, yolsuzluğu kendisine görev saydığı ortaya çıkıyor. Bunun bir başka açıklaması yoktur. Bu gidişe, bu uygulamaya son verilmediği sürece ülkemizin düze çıkması ve refaha kavuşması mümkün değildir" dedi.

"İHALE YASASI DEĞİŞMEDEN ŞEFFAFLIK OLMAZ" Türkiye'de yolsuzluğun, usulsüzlüğün ortadan kaldırılmasına son vermenin yolunun şeffaflıktan geçtiğine dikkat çeken Irak, "Türkiye'de yolsuzluk ve hortumlamalara son vermenin yolu elbetteki şeffaflıkla geçer. Bunu da öncelikle sağlamanın yolu ihale yasasının düzeltilerek yeniden yürürlüğe girmesi ile olur. İhale yasası hazırlandı, TBMM'den geçti, ama 2003 yılında yürürlüğe girecek. Söz konusu ihale yasası toplumun beklediği şekilde olmasa bile yine de çeşitli tedbirleri beraberinde getirmektedir. Toplumun beklentilerine tam cevap vermemektedir. Daha ilginç olanı yasa çıktığında yürürlüğe girmemiştir. Bu da bir nevi, aradan geçen 1 yıl içinde hortumlayacaklara hortumlama, yolsuzluk yapılacaksa yapılmasına fırsat verilmiştir. Türkiye'de gerçek şeffaflığın yakalanabilmesi için öncelikle seçim yasasının değişmesi gerekir" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler