HABER

Devlet KEY ödemek için 1.5 milyon kişiyi arıyor

KEY'de hak sahibi sayısı 5.6 milyona ulaşırken, kesintinin yapıldığı dönemde çalışmış 1.5 milyon kişinin kimlik numaraları bulunamadı. Bu kişilerin de tespit edilmesi halinde para dağıtılacakların sayısı 7 milyonu geçecek.

Alınan bilgiye göre, Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarında hak sahiplerini tespit etmek için yapılan çalışmalar sırasında, 1.5 milyon kişilik sırla karşılaşıldı. SSK'nın arşiv bilgileri üzerinde yapılan çalışmalarda, KEY kesintisinin yapıldığı dönemde çalışmış olan 1.5 milyon kişinin vatandaşlık numarası bulunamadı. Hesapların mükerrer, yanlış veya hayatını kaybeden kişilere ait olup olmadığı araştırılıyor. KEY hak sahiplerine ilişkin çalışmalar sürüyor.

GERÇEK Mİ, HAYALİ Mİ?

KEY hesaplarının ödenmesine ilişkin yasaya göre, hak sahibi tespit işlemlerinin şubat ayı sonuna kadar tamamlanması gerekiyor. Geçen hafta itibariyle, kamu kurumlarından Emlak Tasfiye Fonu'na gönderilen KEY hak sahibi sayısı 5.6 milyona ulaştı. Ay sonuna kadar gelecek yeni hak sahibi bildirimleri ile KEY ödemelerinden yararlanacak kişi sayısının en az 6 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. SSK arşivinde yapılan hak sahibi tespit çalışmaları sırasında ilginç bir durumla karşı karşıya kalındı. SSK uzmanlarının yaptığı çalışmalar sonucunda, 1987-1996 yılları arasında çalıştığı tespit edilen 1.5 milyon sigortalının vatandaşlık numarası bulunamadı.

Bunun üzerine, SSK kayıtlarında yer alan ancak vatandaşlık numarası olmayan kişilerin ‘fiktif, mükerrer kayıt veya hayatını kaybetmiş' sigortalılardan oluşabileceği ihtimali gündeme geldi. SSK görevlileri bunun üzerine, KEY kesinti döneminde çalışmış olan 1.5 milyon vatandaşın gerçek kimliklerinin peşine düştü. Aile bilgileri ile yaklaşık 1.5 milyon kişinin, gerçek kişi mi yoksa hayali kişi mi olduğu tespit edilmeye çalışılıyor.

TEMMUZ AYINDAN ÖNCE ÖDEME MÜMKÜN DEĞİL

KEY ödemelerinde hak sahiplerin alacağı tutarları hesaplayacak olan Emlak Tasfiye Fonu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, konuyla ilgili star'a yaptığı açıklamada, alacak tutarları ile ilgili hesaplamaların mart ayında başlayacağını söyledi. Yasada, hesaplamalar için kendilerine üç aylık süre tanındığını ifade eden Sayın, hesaplamalar için tüm hazırlıkları tamamladıklarını belirtti.

Sayın ‘Hesaplamaları en kısa sürede tamamlamayı amaçlıyoruz. Ancak, temmuzdan önce ödeme yapmanın mümkün olmayacağını tahmin ediliyoruz. Çünkü, hesaplama ve ilan süreleri dikkate alındığında, temmuz ayından önce ödemenin yetişmesi mümkün değil' dedi. Sayın, vatandaşların KEY ödemeleri konusunda endişeye kapılmalarının da yersiz olduğunu ifade ederek, KEY hak sahiplerinin listesinin kamuoyuna açıklanacağını ve bu listede bulunmayan kişilerin itiraz haklarını kullanabileceklerini de hatırlattı.

Kaynak: Star

En Çok Aranan Haberler