HABER

Devlet, konut sözünü tutmadı

ANKARA (İHA) - Atatürk Barajının yapımı sırasında devlet tarafından tarımsal iskan ve konut sözü verilerek evlerinden çıkarılan 150 aile 16 yıldır devletin sözünü ettiği evlerine kavuşmayı bekliyor.

Atatürk Barajının üzerine yapıldığı Adıyaman'ın Adalı Köyünde yaşayan 150 aile baraj yapımı nedeniyle evlerinden zorunlu olarak çıkarıldı. Devlet burada yaşayan ailelere yasa gereği 1 yıl içerisinde konut sahibi yapma sözü verdi ancak aradan 16 yıl geçmesine rağmen aileler konut sahibi olamadı. Tam 16 yıl önce Adalı Köyünde yaşayan ve Baraj yapımı nedeniyle evinden çıkarılan Fahri Dede isimli hak sahibi ise İHA muhabirine 16 yıldır yaşadığı sıkıntıları anlattı. Dede, 16 yıldır kendilerine devlet tarafından verilen ev sözünün yerine getirilmesini beklediklerini ancak şuana kadar hiçbir hakkın tanınmadığını söyledi.

Dede, devletin baraj yapımı nedeniyle kendilerini evden çıkartırken 1 yıl içinde tarımsal arazi ve konut sözü verdiğini hatırlatarak, "Aradan geçen 16 yıla rağmen ne tarımsal arazi ne de konut verildi. Biz tam 16 yıldır mağdur durumdayız. Bugüne kadar sürekli Ankara'da yetkililere derdimizi anlattık ancak hepsi 'Bizim partimiz gelirse evinizi yaparız' dediler. Ama hangi parti gelirse gelsin biz hep mağdur olduk" dedi. Devletin söz verdiği tarımsal araziye ve konutlara kavuşmak için 6 çocuğu, eşi ve annesi ile birlikte Türkiye'nin çeşitli yerlerine pamuk, fındık, kayısı toplayan 44 yaşındaki Dede, devletin söz verdiği evlere kavuşmak ve bir gün kendi toprağında tarım yapmanın hayalini kuruyor. Yıllardır toprak ağalarının yanında işçilik yapmaktan bıktığını anlatan Dede, kendisinin olmasa da artık çocuklarının göçebe hayatından kurtulmasını istiyor. Adalı Köyünden ayrıldıkları günden bugüne kadar göçebe olarak Adana'ya pamuk, Karadeniz'e fındık ve Malatya'ya kayısı toplamaya gittiklerini belirten Dede, "Tam 16 yıldır bir gün kendi topraklarımızda pamuk ekeceğimiz günleri hayal ettik. Ancak devletin söz veridiği ne konutlara ne de tarımsal araziye sahip olamadık" diye konuştu.

"TOKİ İLE YAPILAN ANLAŞMA İLE 3 BİN AİLEYİ DAHA KONUT SAHİBİ YAPACAĞIZ ANCAK 5 BİN AİLE DAHA KONUT BEKLİYOR"
Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Köy Hizmetleri Genel Müdürü Ali Altuntaş ise Türkiye'de, barajların yapımı, maden ocakları, tarihi eserler ve kültür varlıklarının korunması, askeri alanlar ve benzeri konularda yapılan kamulaştırma nedeniyle, yerlerini zorunlu terkeden ailerin talepleri halinde kanun gereği iskanlarının yapılmasının Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğüne verildiğini belirtti. Altuntaş, 2002 yılının sonuna kadar Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 3 bin 958 ailenin şehirsel, 5 bin 471 ailenin de tarımsal iskanının sağlandığını, ayrıca 12 bin 821 aileye de kredi verilerek kendi evini yapma imkanına kavuşturulduğunu ifade ederek, 2004 yılı içerisinde de Atatürk Barajı inşaasında yerlerinden edilen ve 16 yıldır iskan bekleyen 230 ailenin iskan sorununun çözüleceğini kaydetti. Altuntaş, "Bugün için tarımsal ve şehirsel olarak devlet tarafından iskan bekleyen 5 bin 322 aile var. Bu ailelerin konut sahibi olmaları için yaklaşık 266 Trilyon lira kaynağa ihtiyaç duyuluyor. Köy Hizmetleri'nin 2004 yılı bütçesinden iskan konutlarına ayrılan ödenek ise 12 Trilyon lira. Bütçe kaynaklarının yetersizliği nedeniyle çeşitli illerde bu yıl içerisinde ancak 700 aileyi konut sahibi yapabildik" dedi.

Altuntaş, tarımsal ve şehirsel iskanda hak sahibi olan ailelerden Baraj yapımı nedeniyle yerlerini terk ederek Adıyaman Atatürk Barajı 16 yıl, Menzelet, Kars Arpaçay Barajları 14 yıl, Erzurum Kuzgun Barajı 10 yıl, Bilecik Günyurdu, Van Sarımehmet, Elazığ Periözlüce Barajları 7 yıl, Gaziantep Birecik, Kayseri Yamula, Erzurum Çat, Palandöken Barajları ile kömür rezervinden Kangal Turnalı 5 yıl, Yozgat Süreyyabey, Aydın İkizdere, Sinop Saraydüzü, Nevşehir Doyduk ve Malatya Boztepe, Yoncalı Barajları 2 yıl, Hatay, Kahramanmaraş, Diyarbakır ve Siirt'Te hak sahibi olan aliler konut sahibi olmayı beklediklerini söyledi.

Altuntaş, ailelerin konut sorununu çözmek için Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile bir protokol imzaladıklarını belirterek, bu şekilde 3 bin 639 ailenin konut sahibi olabileceğini belirtti. Proje sayesinde Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün arsa ve arazi hizmetleri başta olmak üzere alt yapı çalışmalarını, TOKİ'nin ise konut ve sosyal yerleşim merkezlerini yapacağını ifade eden Altuntaş, ailelerin mağdur olmamaları için ellerinden geleni yaptıklarını kaydetti.

En Çok Aranan Haberler