HABER

Devletin zirvesi Anıtkabir'de buluştu

ANKARA (İHA) - 'Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi', Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından açıldı.

Yenilenen Anıtkabir Müzesi ve Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi'nin açılışı dolayısıyla Anıtkabir avlusunda bir tören düzenlendi. Törene, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Başkanı Ömer İzgi, Başbakan Bülent Ecevit, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, Milli Savunma Bakanı Sebahattin Çakmakoğlu, Kültür Bakanı Suat Çağlayan, Kuvvet Komutanları ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende bir açılış konuşması yapan Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, 10 Kasım 1953'te açılan Anıtkabir'in 9 yıl boyunca doğal bir yıpranmaya maruz kaldığını belirterek, 2000 yılında yapılan bir değerlendirmeyle Anıtkabir'in altyapısının ve peyzaj mimarisinin bütünüyle ele alınmasının bir zorunluluk haline geldiği sonucuna varıldığını ifade etti. Bu değerlendirmenin ardından üniversitelerde sanatçılarla ve uzmanlarla uzun süreli, kavramsal çalışmalar yapıldığını ve bu çalışmalar sonucunda somut projeler çıkarıldığını kaydeden Büyükanıt, bu çalışmlar sırasında Mozole'nin altında yeralan 3 bin metrekare genişliğinde boş bir alanın Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak değerneldirilmesine karar verildiğini söyledi. Projenin ortaya çıkmasından sonra 12 Kasım 2001 tarihinden itibaren Anıtkabir'i ziyaretçilere kapatmadan, çok yoğun bir çalışmayla tüm alt ve üstyapı onarım ve yenileme çalışmaları ile çok kapsamlı bir restorasyon faaliyetine başlandığını bildiren Orgeneral Büyükanıt, yerli ve yabancı uzmanlarla yapılan çalışmalar sonucunda 9 ay içinde müzenin ziyaretçilerin hizmetine hazır hale getirildiğini söyledi. Orgeneral Büyükanıt, açılış tarihinin Büyük Taarruz'un 80. yıldönümüne denk gelmesinin de törene ayrı bir anlam kazandırdığını vurguladı.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN KURULUŞ DESTANI Bugün açılışı yapılacak müzenin, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş destanının sadece bir simgesi olduğunu belirten Orgeneral Büyükanıt, bu simgenin arkasında varlığını, canını, bu yüce oluşum uğruna veren kahramanlar ve şehitlerin bulunduğunu söyledi. Orgeneral Büyükanıt şöyle konuştu: "Atatürkçü düşünce sistemi aynı zamanda ulusal değerlerimizin geleceğe yönelik yoğunlaşmış ifadeleridir diyebiliriz. Küreselleşmenin yanlış anlaşıldığı, bir başka ifade ile anlaşılamadığı dünyamızda ulusal değerlerimizin gelecek kuşaklara, toplumsal gelişmenin dinamikleri olarak aktarılmasının yaşamsal bir sorumluluk olduğunun inancını taşımaktayız. Bu bağlamda bugün açılışı yapılacak Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi'nin bu anlatıma simgesel bir katkıda bulunacağı düşüncesindeyiz".

Açılış töreninde bir konuşma yapan Sanat Koordinatörü Mehmet Özel ise Anıtkabir'in, açılışının 50. yılında baştan başa onarıldığını, müze kısmının yenilendiğini, Atatürk'ü Türk milletine ve dünyaya daha iyi tanıtmak amacıyla Mozole'nin altındaki bölümün müze olarak düzenlendiğini belirterek yeni düzenlemenin amacının her yıl ortalama 5 milyon kişinin ziyaret ettiği Anıtkabir'de ziyaretçilerin Atatürk ve Cumhuriyet tarihi ile ilgili bilgilerle uğurlamak olduğunu ifade etti. Çanakkale'den başlayarak, Kurtuluş Savaşı ve Atatürk devrimlerine kadar Türkiye Cumhuriyeti'ni gerçekleştiren ve onu yüceltenlerin bugün Anıtkabir'de Atatürk'ün etrafında yeniden biraraya geldiklerini kaydeden Özel, müze gezilirken Türkiye Cumhuriyeti'nin hangi zorluklar ve sıkıntılarla kurulduğunun bir kez daha anlaşılacağını vurguladı.
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi'nin yapımında emeği geçenlere plaket verdi. Cumhurbaşkanı Sezer, açılış kurdelesinin kestikten sonra protokol yolundan davetlilerle birlikte yenilenen eski müzeyi ve Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi'ni gezdi.

Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi, Atatürk'ün Mozolesi'nin altında bulunan 3 bin metrekarelik sütunlu boş alanda düzenlendi. Atatürk'ün özel eşyalarının sergilendiği ve Rusya'nın Petersburg kentinde yenilenen balmumu heykelinin bulunduğu birinci bölümde Atatürk'ün üstün zevki ve örnek kişiliği vurgulanıyor. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'nda saklanan Atatürk'ün köpeği de içi doldurulmuş olarak Atatürk'ün mumyasının yanına konuldu. Müzenin ikinci bölümü ise Çanakkale kara ve deniz savaşlarının panoramasından oluşuyor. Tabloda, 18 Mart Çanakkale Zaferi, kara savaşları ve Atatürk'ün ilk kurtarıcı olarak ortaya çıkışı anlatılıyor.

Müzenin üçüncü bölümünde ise, Sakarya Meydan Savaşı ile Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Savaşı panoramaları bulunuyor. Panorama salonunda yeralan üç boyutlu tablolarda Türk kadınının vatanın kurtarılması mücadelesi ve fedakarlığı anlatılıyor. Kurtuluş Savaşı'nın komutanlarının portrelerinin de yer aldığı müzenin dördüncü bölmünde ise tonozlu koridorda Atatürk devrimleri ve bu devrimleri yapan kadrolar tanıtılıyor.
En son teknolojiyle yapılan ve ses düzeni ile desteklenen panorama ve tabloların ön eskizlerini Aydın Erkmen yaptı. Dünyanın en büyük resim atölyesi olan Moskova'daki Grekov Askeri Stüdyosu'nda hazırlanan panoramalar 9 ayda hazırlandı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler