YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dezavantajlı Çocuklardan 4 Dilde Barış Mesajı

Adana’ya göçle gelen ailelerin çocukları, ‘Biz Ebruyuz’ projesi kapsamında kurulan koro, 4 farklı ...

Adana’ya göçle gelen ailelerin çocukları, ‘Biz Ebruyuz’ projesi kapsamında kurulan koro, 4 farklı dilde söyledikleri türkülerle, barış mesajı verdi. Ünlü dans topluluğu Anadolu Ateşi’nin Kıvılcımlar Grubu da bu anlamlı etkinlikte, yaptıkları dans gösterileriyle katılımcıları büyüledi.

Adana Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nce, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan göç eden ailelerin çocuklarının suça karışmadan önce sanatla eğitilmesi için bir çalışma başlattı Bu kapsamında, göçle gelen, sık sık korsan gösterilerin meydana geldiği Şakirpaşa, Ova, Dağlıoğlu, Gülbahçesi, Barbaros gibi mahallelerde bulunan okullarda çalışma başlatıldı. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü Bilgilendirme Önleme Faaliyetleri Büro Amirliği ekipleri, bir ay içinde okulları tek tek taradı. Yapılan taramada öğrencilerin müzik ve dans yeteneğinin olup olmadığına bakılmadan 95 öğrenci seçildi. İl Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan da seçilen öğrencilerle birebir görüştükten sonra, bu öğrenciler arasında Kürt ve Arap kökenlilerin de bulunduğunu öğrenince, projenin isminin ‘Biz Ebruyuz’ olmasını istedi. Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Uğur Sayınbatur ile görüşülerek proje hakkında bilgi verip, öğrencilere müzik eğitimi verip veremeyeceği soruldu. Sayınbatur da, böyle bir projenin içinde olmaktan mutluluk duyacağını söyledi.

“MUHTEŞEM KONSERDE 4 DİLDE BARIŞ MESAJI”

Projenin oluşturulması sürecinin ardından 4 ay önce müzik ve dans eğitimi alan çocuklara, dans konusunda Anadolu Ateşi dans grubunun Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan da grubuyla birlikte dans konusunda eğitimler verdi. Çocuklar, eğitimlerde öğrendiklerini, Polis Haftası’nda Seyhan Kültür Merkezi’nde düzenlenen konserde sergiledi. Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, 6. Mekanize Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Sezai Bostancı, İl Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ve çok sayıda davetlinin katıldığı gecede ilk olarak Anadolu Ateşi’nin Kıvılcımlar Grubu’nun eşlik ettiği, çocuklardan oluşan dans grubu sahne aldı. Çeşitli yöresel oyunların yanı sıra, modern dans figürlerinden bir gösteri sunan çocuklar, katılımcılardan büyük alkış aldı.

Çocukların, etkinlik boyunca nasıl eğitildiği, ne tür aşamalardan geçildiğinin anlatıldığı slayt gösterisinin ardında ‘Biz Ebruyuz’ korosu sahne aldı. Çocuklar, Anadolu’nun 4 kadim dili Türkçe, Kürtçe, Ermenice ve Arapça söyledikleri türkülerle, Türkiye'de yaşayan birden fazla ırkın nasıl barış içinde yaşayacağı mesajını verdi. Korada bulunan, Siirt'ten iş umuduyla Adana'ya göç eden seyyar satıcı bir ailenin 6 çocuğundan biri olan 10 yaşındaki Can Altınten’in Aşık Veysel'in ‘Uzun ince bir yoldayım’ türküsünü büyük bir içtenlikle seslendirmesi, geceye katılanlardan büyük alkış aldı. Koroda ayrıca, 14 yaşındaki Didem Güler ise, hiç Ermenice bilmemesine rağmen ‘Sarı Gelin’ türküsünü Ermenice olarak söyledi. Kürtçe bilmeyen Nergiz Selam, Kürtçe türkü söylerken, 15 yaşındaki Zelal Durmaz ile Melek Söyler de, Arapça bilmemelerine rağmen Arapça şarkı söyleyerek beğeni kazandı.

Konserin, ardından etkinliğin finalinde havai fişek gösterisi yapıldı.

“EMNİYET MÜDÜRÜ MAESTRO OLDU”

Konserde kısa bir süre çocuklara ‘maestroluk’ yapan İl Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan, proje ile ilgili yaptığı açıklamada emniyet teşkilatının 168. kuruluş yıldönümünü kutladığını hatırlatarak, “Biz arkadaşlarımızla bu yola çıkarken, ünlü bir sanatçıyı getirip, eğlenebilirdik. Ama hem farklı hem de topluma hizmet sağlayacak bir şeyler yapalım istedik. Sadece göçle gelen ailelerin yoğun olduğu risk grubu altındaki çocuklarla birebir temas kurduk. Çocukların o bölgelerde, o okullarda olmaları dışında hiç bir özellikleri yok. Eğitim süresince sağ olsunlar bizlerin hedeflerini büyüttüler, bu günlere geldik” dedi.

“BARIŞ İKLİMİNE KATKI SAĞLAYACAK ÖRNEK BİR ÇALIŞMA”

Gösteriyi izleyen ve gösteri sırasında yer yer çocuklara oturduğu yerden teknikler veren Anadolu Ateşi'nin Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan, etkinliğin, Türkiye’nin içinde bulunduğu barış iklimine katkısı olabilecek, örnek bir çalışma olduğunu vurguladı. Erdoğan, “Anadolu Ateşi’nin yoğun turne temposuna buradan bir gelen destek talebine biz hiç düşünemeden evet dedik ve Anadolu Ateşi’nin Kıvılcım Grubunu da getirerek, daha öncede hocalarımızı göndererek buradaki çalışmalara katkıda bulunmaya çalıştık. Burada Anadolu’nun 4 kadim dilinden şarkılar söyleniyor; Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Ermenice şarkılar var. Adana’nın uzak semtlerinden çocuklar sahneye çıkıyorlar, müzisyen oldular, dansçı oldular tamamen onların emeği üzerine kurgulanmış bir çalışma. Biz bunu çok önemsiyoruz, çok destekliyoruz”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler