ADANA (İHA) - Hükümetin üreticilere yönelik uygulamaya koyduğu Doğrudan Gelir Desteği (DGD) 2005 yılı hak edişleri için başvurular başladı. 16 Eylül 2005 tarihine kadar sürecek başvurular sonunda evraklarını eksiksiz teslim eden çiftçilere, tapulu tarlaları karşılığında hükümetin belirleyeceği süreçte ödemeleri de yapılacak.
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Şahin Tekin, DGD için Yüreğir'de 7 bin 200 tapu tescili üzerine olan, 11 bin 800 de odaya kayıtlı çiftçi bulunduğuna işaret ederek, başvurularını geçen yıl yapanların bu yıl sadece Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri'nden dosyalarını alıp, kendilerine gelerek kayıt yenilemesi yapacaklarını bildirdi. Tekin, yeni başvuru yapacakların da tapu kayıt belgeleri, aile bildirgesi, vergi kimlik belgesi, hüviyet fotokopisiyle başvurarak DGD kayıtlarını yaptırabileceklerini belirtti.
DGD'nin, üreten çiftçiden çok tapulu tarlası olan üreticilere yaradığını ve haksız uygulamanın düzeltilmesi için üretime doğrudan destek verilmesi gerektiğini savunan Tekin, "Bu uygulama yüzünden toprak ağalara zengin oldu. İstanbul'da oturup, üretim yapmayanlara çuvalla para ödendi. Üreten kesim ise mağdur oldu. DGD 2004 yılı pamuk desteklerinin dönüme verilen 16 milyon liralık bölümünün 10 milyon lirası ödendi, 6 milyon lirası hala verilmedi. Mazot destekleri halen ödenmedi. Hükümetin üreticiyi daha fazla mağdur etmeden bu paraları da ödemesini bekliyoruz" dedi.
Bu arada, merkez Yüreğir İlçesi'ne bağlı Buruk Beldesi'nden Yüreğir Ziraat Odası'na gelerek DGD başvurusu için kayıt yaptıran 4 çocuk annesi üretici Necla Yanpar ile 3 çocuklu Emiş Uysal, hükümetin 2005 yılında üreticiye yönelik uygulamada yetersiz kaldığını, ancak piyasa fiyatlarının da yerinde saymasıyla bütçelerinde fazla açık olmadığını söyledi. Kadın çiftçiler, "Bu yıl buğdaydan büyük zarar ettik. Mısırda da kota korkumuz var. Üreticinin malı para etmiyor. Ülkenin derdini adeta üretici çekiyor. Yeni sezonda buğday ektiğimiz tarlaların yarısına ayçiçeği ekeceğiz. İnşallah ayçiçeğinde yüzümüz güler" açıklamasında bulundu.