HABER

"DGM sanıkları için de geçerlilik"

İSTANBUL (İHA) - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), AB uyum yasalarının öngördüğü yönetmeliklerin büyük ölçüde tamamlanarak hayata geçtiğini belirterek, CMUK'taki iyileştirmelerin DGM sanıkları için de geçerli olmasını istedi.

TÜSİAD'tan yapılan yazılı açıklamada, "Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik süreciyle ilgili en somut adımların 57. Hükümet döneminde atıldığı bilinmektedir. Türkiye'nin AB adaylık süreci, 2001 yılında uygulamaya giren Ulusal Program'ın öngördüğü anayasal ve yasal düzenlemeler ile umut verici bir ivme kazanmıştır. Öte yandan, Kopenhag Siyasi Kriterleri'nin tamamlanmasına yönelik 2002/38 sayılı Başbakanlık genelgesi, erken seçim kararının alındığı bir süre içinde yayınlanarak, AB'ye üyelik sürecinin arkasındaki siyasi iradenin kamuoyu nezdinde bir defa daha teyid edilmesine olanak sağlamıştır" denildi.

Uluslararası kamuoyunda Türkiye'nin pozisyonunu zayıflatıcı nitelikte olan işkence iddialarına yönelik olarak Adalet Bakanlığı'nın bir dizi hukuki düzenlemesi uygulamaya geçtiğine dikkat çekilen açıklamada, işkence, kötü muamele ve benzeri suiistimallere mahal verilmemesi üzerinde duran Adalet Bakanlığı, ceza ve tutukevleri idareleri ve cumhuriyet savcılıklarınca yapılan işlemlerde uyulması gereken hukuki kuralları AB normlarına göre düzenlendiği kaydediliyor.

Bu uygulama ile yargının işlevselliği ve infaz sistemini iyileştirici sonuçlarının uygulamada kısa zamanda görüleceğinin düşünüleceği belirtilen açıklamada, "Üyelik sürecinin, son evresine başarıyla geçilmesini sağlayacak düzenlemelerden biri, Ceza Muhakemeleri Usullerinin çağdaşlaştırılması amacıyla gerçekleştirilen mevzuat değişikliklerinin Devlet Güvenlik Mahkemeleri'ni de kapsayacak şekilde ele alınması olacaktır. (3842 sayılı Kanunun 31. maddesinin 1. fıkrası yürürlükten kaldırılmalıdır.) Bu yıl başında kabul edilen iki uyum paketiyle DGM sanıklarının gözaltı süreciyle ilgili belirli bir ilerleme sağlanmıştır. Ancak halihazırda yapılması gereken bazı düzenlemeler bulunmaktadır. Örneğin AB Komisyonu'nun İlerleme Raporu'nda da belirtilen DGM sanıklarının avukatları ile görüştürülmeksizin iki gün gözaltında tutulmasına ilişkin uygulamaya son verilmelidir. Nitekim, bu yöndeki hazırlıkların Adalet Bakanlığımızda tamamlandığı ve yasal sürecin başlatıldığı bilinmektedir" ifadeleri kullanıldı.

En Çok Aranan Haberler