HABER

DGM'lerin kaldırılması boşluk yaratmaz

İSTANBUL (İHA) - Adalet Bakanı Cemil Çiçek, "DGM'lerin kaldırılmasıyla birlikte terör davalarına hangi mahkemelerin bakacağı konusunda herhangi bir boşluk olacağını sanmıyorum" dedi.

Polat Rennaissance Otel'de gerçekleştirilen 'Fikri ve Sinai Hakların Etkin Uygulanması Projesi' sempozyumunun açılış konuşmasını yapan Adalet Bakanı Cemil Çiçek, toplantı sonunda basın mensuplarının sorularını cevapladı. Özellikle, DGM'lerin kaldırılacak olması konusundaki gelişmelere değinen Çiçek, "DGM'lerin kaldırılmasıyla birlikte terör davalarına hangi mahkemelerin bakacağı konusunda herhangi bir boşluk olacağını sanmıyorum. Biz, anayasa değişikliğinin gerçekleşmesine paralel olarak hazırlıklarımızı büyük yaptık. Bu değişikliğin yürürlüğe girmesini müteakiben uyum yasalarını da Meclis'e süratle sevk etmiş olacağız. Özellikle bizim üzerinde durduğumuz çözüm, DGM'lerin ortadan kalkmasıyla birlikte bu tür davaların ihtisas mahkemesi konumundaki Ağır Ceza Mahkemesi'ne devredilmesidir" dedi.

Çiçek, bu konudaki uygulamaların zaten var olduğunun altını çizerek, "Türkiye'de 6 tane mahkeme Fikri ve Sınai Haklarla ilgili uyuşmazlıklara bakıyor. Aile ve Çocuk Mahkemeleri zaten var. Bankalarla ilgili suçlara bakan Ağır Ceza Mahkemeleri kurulmuştur. DGM'lerin kaldırılması halinde mevcut Ağır Ceza Mahkemeleri'nde biri ya da birkaçı bölgesel olarak yeni bir Ağır Ceza Mahkemesi kurularak sadece bu suçlara bakacak mahkemeler haline getirilecektir. Ağır Ceza Mahkemeleri'nde davalara nasıl bakılıyorsa, şu an DGM'ler de öyle bakıyor. Sadece isimleri değişik, yargılama usullerinde bir fark yok. Sadece yetki alanları itibariyle dar ya da geniştir" diye konuştu.

Tüm bunları hesaba katarak bir hazırlık yapıldığını belirten Bakan Çiçek, "Yarın Meclis'te anayasa değişikliği birinci tur ile geçerse kısa sürede yürürlüğe girer, biz de bunun arkasından bu konuyu sevk edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Bir soru üzerine, Ağır Ceza Mahkemeleri'nde yaşanan yoğunlukla ilgili gerekli düzenlemelerin yapıldığını belirten Çiçek, "Bu konuda bir sıkıntı çıkacağını zannetmiyorum. İstanbul'un büyüklüğünden kaynaklanan sıkıntılarda mahkemelerin ihtiyacı olan kadroları verdik. Her değişiklik sürecinde bazı aksaklıklar olabiliyor. Zaten yargının problemlerinin yarısından fazlası İstanbul'da yaşanıyor, onu çözmeye çalışıyoruz. Belediyelerin hiçbirinin imar planında adliye yeri yoktur. Adliye binaları işhanlarında ya da kiralık binalarda hizmet vermeye çalışıyor. İstanbul'da en büyük problemimiz arsa problemidir, yeni binalar yapmamız lazım. Yargıçlarımız, savcılarımız kiralık yerlerde görev yapıyor. Hükümet olarak kararlıyız, İstanbul'da Anadolu Yakası'nda adliye yerlerini 1 ya da 2 yerde Avrupa Yakası'nda 2 ya da 3 yerde toplamayı planlıyoruz. Adalet hizmetinin daha iyi ortamlarda verilmesini amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.

Öte yandan sempozyumda, Bakan Çiçek'in yanı sıra, Avrupa Birliği Ankara Büyükelçisi H. E Hans Jarg Kretsehmer ve Avrupa Birliği Patent Başkanı Ingo Kober de birer konuşma yaptı.

En Çok Aranan Haberler