HABER

DGS başvuruları bugün sona eriyor

DGS başvuruları için tanınan süre bugün sona eriyor. Önlisans programlarından lisans programlarına geçiş yapmak isteyen adayların DGS başvurularını bugün tamamlaması gerekiyor.

DGS başvuruları bugün sona eriyor

Üniversitelerin ön lisans bölümlerinde okuyup, lisans programlarına geçmek isteyen öğrenciler heyecanla DGS başvurusu yapabilecekleri tarihleri bekliyordu. 31 Temmuz 2016 Pazar günü yapılacak DGS öncesinde sınava katılmak isteyen öğrencilerin başvurularını yapmaları gerekiyor. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) her yılın başında olduğu gibi bu yıl da sınav takvimini yayınlamış ve bu takvimde DGS dahil tüm sınavlara ilişkin tarih bilgilerini adaylarla paylaşmıştı. Daha önce 13 Haziran'da tamamlanması beklenen DGS başvurusu işlemleri için tanınan süre uzatıldı. Öğrenciler DGS başvurusu işlemlerini 20 Haziran Pazartesi gününe kadar tamamlayabilecekler.

DGS başvurusu için sürelerin uzatılması hakkında ÖSYM'den açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada; ""Anadolu Üniversitesi Rektörlüğünün, üniversitelerince açıköğretim programlarının sonuçlarının 14 Haziran 2016'da açıklandığını, mezun olabilecek durumdaki adayların da DGS için başvurabildiğini ancak bazı adayların sınav sonuçları belli olmadığı için başvuru yapmadığını ve 2016-DGS başvuru tarihlerinin sona erdiğini belirterek, süre uzatımı talep eden yazısı, bugünkü Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında görüşülmüştür. 2547 sayılı Kanun'un 7-e maddesi ile meslek yüksekokulları ve açıköğretim ön lisans programları mezunlarının lisans öğrenimine devamları hakkında yönetmelik uyarınca, 20 Nisan 2016 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında Yürütme Kuruluna verilen yetkiye dayanılarak, 2016-DGS başvuru tarihinin uzatılmasına karar verilmiştir."" denildi.

DGS BAŞVURUSU YAPMAK İÇİN TIKLAYIN

DGS BAŞVURU ÜCRETLERİ

ÖSYM'nin DGS için belirlediği başvuru ücretleri belli oldu. Öğrenciler sınav ücreti olarak 80 TL ödeyecekler. Öte yandan başvuru hizmeti bedeli ise 3 TL olarak belirlendi. Sınava girecek olanlar sınav ücretini Akbank şubelerinden, ATM'lerinden ve internet bankacılığından, Kuveyt Türk Katılım Bankası'nın tüm şubeleri ve internet bankacılığından, Türk Ekonomi Bankası'nın tüm şubeleri ve internet bankacılığından, Halkbank ATM'leri ve internet bankacılığından, Ziraat Bankası'nda sadece internet bankacılığından yahut mobil bankacılık uygulamasından yatırabilecekler.

DGS başvuruları diğer sınav sistemlerinde olduğu gibi ÖSYM (Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi) tarafından hazırlanmaktadır. Bu sene DGS sınavına girmek isteyen ön lisans öğrencileri için DGS başvuru işlemi 31 Mayıs tarihinde başlamıştır. Bu süreden itibaren DGS başvuru işlemleri ÖSYM merkezinin resmi internet sitesi üzerinden yapılabilecektir. 31 Mayıs tarihinde başlayan DGS başvurularını son DGS başvuru tarihi ise 13 Haziran pazartesi olarak bilinmektedir. Ancak daha sonra bu süre 20 Haziran’a çıkartılmıştır. Buna rağmen DGS başvurusunu son güne bırakmamak gerekir. Çünkü ÖSYM resmi internet sitesi üzerinden yapılan DGS başvuruları için son günlerde adaylar tarafından yığılmak olabilmektedir. Bunun için DGS başvurunuzu yığılma dolayısı ile yapamayabilirsiniz. Bu sebep doğrultusunda DGS başvurularınızı son günlere bırakmadan en kısa sürede yapmanızda fayda vardır.

Eğitim sistemi her ülkede olduğu gibi sınav yolu üzerinden eleme yapılarak işlemektedir. Bu sistem bizim ülkemizde de bu şekilde işler. İlkokuldan tutunda üniversite hayatına kadar süre gelen öğrencilik hayatında sürekli bir sınav yolu ile seçme yapılmaktadır. Ancak üniversite yani örgün eğitimin son basamağı olan bu eğitim öğretim sistemi öğrencinin gelecek hayatında yapacak olduğu işi seçmesi ve o iş üzerinde kendini geliştirmesi için vardır. Üniversite eğitimi de diğer örgün eğitim sistemlerinde olduğu gibi farklı kademeler üzerinden işlemektedir. Mesela lise son sınıfta yapılan üniversite giriş sınavı öğrencinin ön lisans veya lisans eğitimi alacağı konusunda bilgi vermektedir. Bu durum yine eleme usulüne dayalı çoktan seçmeli sorular üzerinden yapılmaktadır. Lisans programı ön lisans programına göre iş olanağı biraz daha fazla olmaktadır. Bunun için üniversite adaylarının ilk amacı lisans eğitimi almak için olmaktadır. Lisans eğitimi 4 yıl ön lisans eğitimi ise 2 yıl eğitim öğretim sunmaktadır. Ön lisans kapsamında eğitim alan öğrenciler için DGS (Dikey Geçiş Sınavı) adı altında lisans programı kapsamında eğitim almaları için sınav yapılmaktadır. Bu sınava daha çok üniversite sınavına tekrar hazırlanmak istemeyen öğrenciler başvurmaktadır.

En Çok Aranan Haberler