HABER

DGS sonuçları neden açıklanmadı?

DGS sonuçları ne zaman sorusuna yanıt aranıyor. Sınava giren adaylar, DGS sonuçlarının neden açıklanmadığını bilmek istiyor. Öte yandan sonuçların yakın tarihte açıklanması bekleniyor.

DGS sonuçları neden açıklanmadı?

21 Ağustos 2016 tarihinde yapılan Dikey Geçiş Sınavı sonuçları önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor. Normalde Dikey Geçiş Sınavının açıklanma süresi 15-20 gün arasında değişiklik gösterebilir. Ancak ülkemizde geçtiğimiz 15 Temmuz Cuma gecesi gerçekleşen darbe girişi ve akabinde yaşanan olaylar doğrultusunda 31 Temmuz tarihinde planlanan Dikey Geçiş Sınavı, 21 Ağustos tarihine ertelendi. Geçtiğimiz haftalarda yapılan sınavın sonucu normalde olduğu gibi 15 -20 gün içirişinde açıklanması, yeni eğitim-öğretim yılı başlangıcı ile çakışacağı için sonuçların daha erken açıklanması bekleniyor. ÖSYM bu konuda herhangi bir duyuruda bulunmadı ancak beklentiler bu yönde. ÖSYM sonuçları açıkladığında sonuçların kontrolü için resmi sitesi üzerinden Sonuç Belgesi Kontrol Sistemini ulaşabilirsiniz. Aynı şekilde sonuçlara ÖSYM mobil uygulamasından da erişim sağlayabilirsiniz.

DGS NEDİR?

Her yıl üniversitelerde uygulanan Meslek Yüksek Okulu ön lisans ve açık öğretim ön lisans öğrencilerin katılarak 4 yıllık lisans bölümlerine geçiş yapma hakkını sağlayan bir sınavdır. Bu sınava başvurmak için bir ön lisans programından mezun olmak ve ya ön lisans programının son sınıf olup staj sürecinizi tamamlamış olmanız gereklidir.

DGS İLE HANGİ BÖLÜME GEÇEBİLİRİM?

Dikey Geçiş Sınavı ile geçebileceğiniz bölümler alanlara ayrılmıştır. Her alanın kendi meslek grubuna göre geçebileceği bölümler ayrıştırılmıştır. Örnek verecek olursak bilişim alanında ki bir öğrenci Dikey Geçiş Sınavı ile sağlık alanında bir bölüme geçemez. Ancak kendi mesleği ile orantılı bir bölüme geçiş yapabilir. Geçebileceğiniz bölümü öğrenmek için her yıl ÖSYM tarafından Dikey Geçiş Sınavı kılavuzu yayınlanır.

DGS İÇERİĞİ

Dikey Geçiş Sınavı 120 sorudan oluşur. Bunun 60 tanesi sayısal 60 tanesi sözel tabanlıdır. Sınav da 4 yanlış 1 doğruyu götürür. Bu kural iki alan içinde kendine özgü geçerlidir. Sözelde yaptığınız yanlışın sayısalda bir etkisi yoktur. Aynı şey sayısal içinde geçerlidir. Yani sayısalda yaptığınız 4 yanlış sayısalda 1 doğruyu götürür. Sınav süresi 140 dakikadır.

DGS BAŞVURUSU VE KAZANIMI

Başvuru zamanı genel olarak her yıl Nisan-Mayıs ayları arasında olur. Başvuruları üniversite müdürlüklerinden, Açık Öğretim Fakültesi bürolarından ve ÖSYM aday işlemleri sistemi üzerinden yapılır. Sınava katılım ücretlidir. Sınav ücreti yaklaşık 70 – 80 TL olarak yıllık olarak değişiklik gösterebilir. Dikey Geçiş Sınavı her yıl Temmuz ayı gibi yapılır. Ancak genel olarak özel bir durumda ÖSYM’nin bu tarihlerde değişiklik yapabileceğini hatırlatalım.

Dikey Geçiş sınavını kazanmak çok kolay değildir. Çünkü her yıl üniversitelerde Dikey Geçiş Sınavı için ayrılan kontenjan oldukça düşüktür. Bu durumda da rekabet üst çıtalara yükselir. Dikey Geçiş Sınavı için sınavdan önce okul ortalamanızın da en az 3 ve üstü olması gerekir. Çünkü ortalama da sonuçları etkilemektedir. Puan hesaplaması seneden seneye katılım sayısına göre değişir. Doğal olarak hesaplama her sene farklılaşır. İstenilen bölüme geçiş için gerekli olan net soru sayısı Ağırlıklı Ön Lisans Başarı Puanı ile doğru orantılıdır. Bu yüzden belirlediğiniz net soru sayısını yakalasanız bile istediğiniz bölüme girememe ihtimaliniz bulunur. Çünkü sınava başvuran öğrenci sayısına göre farklılaşan katsayılar yüzünden sınav sonucu değişebilir.

En Çok Aranan Haberler