- Açık havada Uludağ manzarası
-15'i yer altında olmak üzere 217 metre yükseklik
8.6 Büyüklüğündeki depreme dayanıklılık
500 kişi kapasiteli döner restoran
30 milyon dolar maliyet
* İŞTE HELİKOPTER KAZASIYLA GÜNDEME GELEN "O KULE" NİN HİKAYESİ;
Mustafa KINALI, İstanbulDHA
Bügün helikopter kazasıyla gündeme gelen dev kule bir zamanlar İstanbul'un en önemli binalarından biriydi. Kule İstanbul'a mal olmakla kalmamış, inşaası tamamlandığında Dünya'nın en yüksek 12. kulesi olmuştu. İşte o kulenin yapımından bugüne hikayesini sahibi Naci Endem anlatmıştı.
Büyükçekmece'deki televizyon kulesi, televizyon kuruluşlarının sayısal ortak yayınını sağlayarak Çamlıca'daki yansıtıcı anten kirliliğine son verme amacını taşıyordu. 15 metresi yer altında kalan 217 metrelik televizyon kulesinde teknolojik yaşam 2007 yılında sınırlı da olsa başlamıştı. Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün'ün verdiği bilgiye göre, bugünlerde halen özel radyolar, telefonlar, telsizler için yayın yapılıyor, zaman zaman da döner restoranda özel davet ve toplantılar yapılıyor.
KULENİN SAHİBİ ANLATTI
Endem inşaatın sahibi Naci Endem, 2007 yılında kulenin hikayesini şu sözlerle anlatmıştı " TRT İtalya'ya sayısal yayın yapmaya başladı. AVEA'nın da linklerinden yararlanıldı. Türkiye'nin yayına geçmekte olduğu dönemde, televizyon yayınları için en uygun ortamı hazırladık. 30 metre çapındaki döner restoranı, hemen üzerindeki seyir terası, konser salonu ve diğer sosyal birimleriyle bu kule İstanbul'un simgesi"
ENDEM: DEPREM OLURSA BURADA OLMAYI TERCİH EDERİM
Yapıldığında dünyanın 12. yüksek binası olarak tanımlanıyordu. Naci Endem kuleyi gezdirirken onu şu sözlerle anlattı, 'Açık havalarda buradan Uludağ'ı görüyoruz" demişti. Kulenin, giriş katında 1900 kişilik konser salonu, İki camdan seyir katının kulenin 153'üncü metresinde ise, bir döner restoran yer alıyor. 500 kişi kapasiteli restoran 360 derecelik dönüşünü 1 saatte tamamlıyor. Kuleye 24 kişilik, saniyede 4 metre hızla giden 2 asansörle çıkılıyor. Naci Endem kulenin sağlamlığına olan güvenini şu sözlerle anlatmıştı, "Allah göstermesin bir deprem olursa, ben burada olmayı tercih ederim".
Kuleyi yaparken zemine 5 sondaj yaptıklarını, kulenin etrafında İstanbul Üniversitesi'nden bir ekibe inceleme yaptırıp, rapor tutturduklarını anlatan Endem, kulenin tamamlandığındaki maliyet rakamını da 30 milyon dolar olduğunu söylemişti.
ÇAMLICA KULESİYLE ENTEGRE OLARAK TRAKYA'YA HİZMET VERECEK
Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün kulenin bugününü anlatırken Çamlıca'da yapılmakta olan televizyon kulesi ile entegre çalışacağını ve tüm Trakya'ya hizmet vereceğini söyledi.
Görüntü Dökümü
-------------------------
kulenin görüntüleri
naci endem fotoğrafı
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz