1- İSTANBUL'DA 'KURTKAPANI 2' DENETİMİ (2)
* Atatürk Havalimanı, iskeleler, metro istasyonları ve halkın yoğun olduğu bölgelerde polis geniş kapsamlı denetim yapıyor.
* Araçlar ve şüpheli görülen kişiler didik didik aranıyor.
Haber-Kamera: İhsan YALÇIN - Çağatay KENARLI- Sinan BİLGİLİ - Murat ÇAKIR - Erhan TEKTEN - İbrahim AKTÜRK / İstanbul DHA
İstanbul Avrupa Yakası'nda 2 bin polisin katılımıyla 'Kurtkapanı 2' adlı denetim gerçekleştiriyor. Denetimler saat 12.00'da başladı; vapur iskeleleri ve metro istasyonları olmak üzere birçok noktaya kontrol noktaları kuruldu.
Polis ekipleri, şüpheli görülen araçları durdurarak didik didik aradı, sürücü ve yolcuları GBT (Genel Bilgi Toplama) kontrolünden geçirdi. Ekipler vapur iskeleleri ve metro istasyonlarında da şüpheli kişilere üst araması yaptı.
HAVALİMANINDA DA YAPILIYOR
Denetim Atatürk Havalimanı'ndaki uygulaması İç Hatlar Geliş katında da başladı.
Polis,İç Hatlar Geliş Terminali çıkışında İstanbul'a gelen yolcuların üst aramasını yaptıktan sonra kimlik bilgilerini kontrol ediyor.Atatürk Havalimanı'nın araç giriş noktasında yapılan araç aramaların yanı sıra ayrıca İç Hatlar Terminali Geliş Katı'nda da araçlar durdurularak aranıyor. Trafik polisleri de eksik evrakları bulunan araçlara da cezai işlem uyguladı.
Farklı birimlerden çok sayıda ekibin katıldığı 'Kurtkapanı 2' denetimi saat 15.00'a kadar sürecek.
Görüntü Dökümü:
------------------------
ATATÜRK HAVALİMANI
-Polislerin operasyon öncesi toplanmaları
-Araçların durdurulması ve aranmaları
-İç hatlar geliş katında yolcuların aranması ve kimlik kontrolleri
-Özet harekat polisleri, trafik polislerin ceza kesmeleri
-detaylar
////EMİNÖNÜ- BAKIRKÖY - FATİH ////
-Eminönü'ndeki vapur iskeleleri, Aksaray Metro ve Bakırköy Meydan'daki denetimler
-Vatan Caddesi ve Millet Caddesi'nde araçların araması
-Üst araması yapan polisler
-Vatandaşların GBT'den geçirilmesi
-Genel ve detaylar
//AKSARAY/
-------------------
-Aksaray Metro İstasyonu dış görüntüsü
-Dışarıda bekleyen polisler
-Metroya iriş ve çıkışlarda vatandaşları aramaları
-Bavullara bakılması
-Çantalara bakıması
-GBT kontrolü
-Nüfus cüzdanları
-Vatandaşlarla röp
-Genel ve detaylar
23.03.2017 - 12.39 Haber Kodu : 170323079
23.03.2017 - 12.41 Haber Kodu : 170323080
23.03.2017 - 12.53 Haber Kodu : 170323081
23.03.2017 - 12.54 Haber Kodu : 170323082_
==========================
2- FETÖ EMNİYET YAPILANMASINA OPERASYON: 43 GÖZALTI
\* İstanbul..Adana..Afyon..Ankara..Balkesir..Bursa..Gaziantep..
* 17 ilde KHK ile meslekten ihraç edilen polislere yönelik operasyonlarda 43 kişi gözaltına alındı, 17 kişi aranıyor
Çağatay KENARLI, İstanbul DHA
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında. Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile meslekten ihraç edilen 60 polis hakkında gözaltı kararı verdi.
GÖZALTINA ALINANLAR İSTANBUL'DA
Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından sabah saatlerinde eş zamanlı olarak İstanbul, Adana, Afyon, Ankara, Balıkesir, Bursa, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Manisa, Mersin, Osmaniye, Uşak ve Yozgat illerinde operasyon yapıldı. Yapılan operasyonda KHK ile meslekten ihraç edilen 43 polis yakalanarak gözaltına alındı. Gözaltına alınan polisler Vatan Caddesi'nde bulunan Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirildi.
'BYLOCK" KULLANICILARI
17 şüphelinin yakalanması için çalışmalar sürerken sözkonusu eski polislerin, FETÖ'nün şifreli mesajlaşma programı 'Bylock' kullandıklarının tespit edildiği belirtiliyor.
===========================
3- ÖĞRENCİ SUBAYLARIN KALKIŞMADAKİ ROLÜ...
Ümit TÜRK, İstanbulDHA
15 Temmuz darbe girişiminde Beşiktaş Yeni Levent'te bulunan Harp Akademileri Komutanlığı'nda kalkışmaya katılan darbeci askerler hakkında hazırlanan iddianamede öğretmen ve öğrenci subayların darbe girişimindeki rolüne dikkat çekildi. Cumhurbaşkanına suikast girişiminden, Genelkurmay'daki eylemlere kadar neredeyse kalkışmanın yaşandığı tüm birliklerde görev alan subayların, aynı yaş grubunda oldukları, aynı lojmanda kaldıkları, aynı gezilere gittikleri tespit edildi.
110'U TUTUKLU 116 ŞÜPHELİNİN ADI VAR
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Can Tuncay tarafından hazırlanan iddianame aralarında Harp Akademileri Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Hasan Nevzat Taşdeler'in de bulunduğu 110'u tutuklu 116 rütbeli asker şüpheli olarak yer aldı.
"DARBE YÖNETİM KOORDİNASYON MERKEZİ"
İddianamede darbe girişiminin ardından yeniden yapılandırılarak adının, "Milli Savunma Üniversitesi" olarak değiştirilen Harp Akademileri Komutanlığı'nın 15 Temmuz darbe girişimindeki rolüne yer verildi. İddianamede Harp Akademileri Komutanlığı'nda bulunan özellikle Kara ve Hava Harp Akademisi'nde görevli öğretmen ve öğrenci subayların (Albay, Yarbay, Binbaşı, Yüzbaşı) etkin rol oynadıkları kaydedildi. İstanbul'daki "Darbe yönetim koordinasyon merkezi"nin de buradan idare edildiği belirtildi.
DARBE GİRİŞİMİNDE ÖĞRENCİ SUBAYLARIN ROLÜ...
İddianamede, öğrenci statüsündeki subayların kalkışmadaki rolü ayrıntılı bir şekilde ele alınarak değerlendirildi. İstanbul Harp Akademileri Komutanlığı içerisinde bulunan Deniz Harp Akademisi, Hava Harp Akademisi ve Kara Harp Akademisi içerisinde değişik öğrenci statülü subayların, darbe girişiminde, İstanbul'daki kalkışmaya katılan hemen hemen tüm birliklerde aktif olarak yer aldıkları belirtildi. Yine bu subayların, Cumhurbaşkanı'na giden suikast timinde, Ankara'da Mamak'ta ve Genelkurmay'daki eylemlerde de rol aldıkları belirlendi. Yüzbaşı, Üsteğmen, Teğmen rütbesindeki bu askerlerin koordinasyonunu da yine Harp Akademileri Komutanlığı'nda görevli öğretmen subayların, (Albay, Yarbay, Binbaşı) yaptığı kaydedildi. Bu ilişkinin kalkışma günü, "Darbe yönetim-koordinasyon timi" olarak faaliyet gösterdiği belirtildi.
HARP AKADEMİLERİ KOMUTANLIĞI KURMAY KÜLTÜR GEZİLERİ...
İddianamede, Harp Akademileri Komutanlığının "Kurmay Kültür Gezileri"ne de yer verildi. Bu gezilere katılan personelin neredeyse tamamının darbe girişiminde rol aldıkları tespitine yer veridli. 450 personelden 92'sinin halen gözaltında olduğu, 37'sinin hakkında işlem yapılıp serbest kaldığı, 2'sinin olaylar sırasında öldüğü, 156'sının tutuklandığı ve 163'ünün de halen firari olarak arandığı belirtildi. Bu kapsamda, şüphelilerin 3'lü gruplar halinde Haziran 2016 tarihinde sırasıyla; Adana, Malatya, Kars, Erzurum, son olarak Trabzon'a gittikleri belirtildi. Trabzon'da Usta Otel'de kalan 105 personelin büyük çoğunluğunun ortak zamanlarda birçok yurt dışı giriş çıkış kayıtlarının bulunduğu, Yunanistan ülkesine firar eden Uğur Uçan ve Süleyman Özkaynakçı'nın bu grup içerisine yer aldığının da tespit edildiği ifade edildi.
AYNI DEVRE, YAKIN RÜTBE, AYNI LOJMAN...
Bu kişilerin görevin getirdiği hiyerarşik ilişki ve bağın yanı sıra, beşeri ve aile hayatlarında da sürekli olarak bir arada oldukları, bunun dışında yaş ortalaması olarak yakın seviyede bulunmalarından ötürü büyük çoğunluğun aynı devre mezunu olarak eşdeğer yada yakın rütbelerdeki personel oldukları belirtilen iddianamede, "Darbe girişimi eylemi amacıyla uzun bir süre önce özellikle bir araya getirildikleri, aynı lojmanda ikamet ediyor olmalarının bile kesinlikle bir tesadüf olmadığı, farklı hücre yapılarının bir araya getirilmesi ile oluşturulmuş, tamamen planlanmış bir terör örgütü hareketi olduğu değerlendirilmektedir" denildi.
İFADELER
Yakalandıktan sonraki ifadelerinde, darbe girişiminin gerçekleştiği akşam saatlerinde, çocuklarına çerez almak, kokoreç yemeye gitmek, balık yemeye gitmek, yürüyüş yapmak, çocuklarını parka götürmek gibi çeşitli gerekçelerle ikametlerinden ayrıldıklarını, darbe girişimi olduğunu öğrenmeleri üzerine yakın gördükleri askeri bina ve birliklere sığındıkları şeklindeki beyanlarda bulundukları belirtilerek, "Genellikle lojmanlarında bulunan bu subayların, kalkışma akşamı hep birlikte çeşitli gerekçelerle dışarıda olmaları hayatın olağan akışına aykırı görülmüştür" denildi.
BİR KISMINDA BYLOCK, BİR KISMININ EŞİ 2010 KPSS ŞÜPHELİSİ...
Yine bu subayların bir kısmında Bylock tespit edildiği, bir kısmının eşinin 2010 KPSS soruşturmasında şüpheli oldukları, bir kısmının da terör örgütü içerisindeki eylem ve faaliyetlerini itiraf ettikleri, bağlı oldukları "cemaat abi"lerinin yakalanmasını sağladıkları, bir kısmında da 1 ABD doları bulunduğu belirtildi.
KORGENERAL'İ EMİR SUBAYI REHİN ALDI.. DARBE BAŞARISIZ OLUNCA...
İddianamede darbe girişimi esnasında Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu'nun kaçırılarak hapsedilmesine ilişkinde bilgilere yer verildi. Bekiroğlu'nun konutundan emir subayı Binbaşı Fatih Irmak ve astsubayları tarafından "Sıkıyönetim ilan edildi. Genelkurmay'ın emriyle" denilerek zorla konutundan alınarak Hasdal Cezaevi'ne götürüldüğü, burada sabaha kadar alıkonulduğu anlatıldı. Bekiroğlu'nun savcılık ifadesinde, "Saat:07.00 sıralarında lavaboda cezaevi müdürünün emir astsubayını gördüm. Neler olduğunu sorduğumda bana, başarısız bir darbe girişimi olduğunu söyledi. Ben de bu gelişmeden cesaret alarak ben rehin alan emir subaylarıma, "Yürüyün birliğe dönüyoruz" dedim. Onlar da kalkışmanın başarısız olduğunu anladıklarından emre uydular" diye konuştu.
"O MUHALİF NEREDE ONU SAKLAMAYIN"
Deniz Harp Akademileri Komutanı Tümamiral Tayyar Ertem'i yakalama ve hapsetme amaçlı ikametinin ve iş yerinin basılmasına ilişkin bilgilerede yer verildi. Tümamiral Tayyar Ertem'in ifadesinde, "Darbe girişimi günü makam odamdaydım. Yanımdaki subaylar evimin basıldığını ve beni aradıklarını söylediler. Ben de eşimi aradım. Evde bulunanlardan birine telefonu vermesini söyledim. Telefonu alan kişi, aynı zamanda öğrencim olan SAS komandosu Deniz Yüzbaşı Emre Ünal'dı. Evimde ne aradıklarını sordum. Bana "seni tutuklamaya" geldik dediler. Ben de "yazıklar olsun evimi basmaya utanmıyor musunuz" diye tepki verdim. Kendileri "üst komutanlıktan emir aldık seni tutuklayacağız" dedi. Kendisine ısrarla üst komutanlığın neresi olduğunu sorduğumda cevap vermedi" dedi. Daha sonra darbecilerden saklanmak için yanındaki subayların ısrarı üzerine makam odasından çıkarak kurmay başkanı odasına geçtiğini anlatan Ertem, darbecilerin makam odasına gelerek burada da arama yaptıklarını, orada bulunan subaylara, "O muhalif nerede onu saklamayın" dediklerini, ayrıca subaylara, "Onu korumayın, gidin kurmay başkanından görevlerinizi öğren" dediklerini aktardı. Ertem, Darbe başarısız olunca darbeci subayların gidip polise teslim olduklarını belirtti.
İSTENEN CEZALAR
İddianamede tüm şüpheliler için, "Darbeye teşebbüs" suçundan 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile "Silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan 15'er yıla kadar hapis cezası talep edildi. Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu'nun rehin alınması, Deniz Harp Akademisi Komutanı Tümamiral Tayyar Ertem'in kaçırılmak istenmesi, darbe karşıtı iki subayın anfiye kapatılması gibi olaylara karışan bazı darbeci askerler hakkında ise ayrıca, "Silahla, birden fazla kişi tarafından birlikte tehdit", "Nitelikli yağma", "Kişiyi hürriyetinden yoksun kılmaya azmettirme, kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle konut dokunulmazlığını ihlale azmettirme, birden fazla kişiyle birlikte konut dokunulmazlığını ihlale azmettirme" suçlarından da cezalandırılmaları istendi.
İddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve 65'inci Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti 'Suçtan zarar gören', 11 kişi ise müşteki sıfatıyla yer aldı.
================================
4- ŞİMŞEK: ŞU ANDA TÜRKİYE'DEN KAÇMAK YA DA UZAKLAŞMAK DOĞRU STRATEJİ OLMAYACAKTIR
* Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek,
"Küresel medyadaki yansımalarına baktığınızda Türkiye'nin bir demokratik buhrana doğru gittiğini düşünmeniz işten bile değil. Sanki Türkiye, demokrasiden uzaklaşıyormuş gibi bir imaj yaratılmaya çalışılıyor. Aslında durum bunun tam tersi. Türkiye anayasa reformu yoluyla istikrar kazanacak, idari istikrar mümkün olacak"
"Şu anda Türkiye'den kaçmak ya da uzaklaşmak doğru strateji olmayacaktır. Türk varlıkları şu anda değerinin altında. Hangi standarttan bakarsanız bakın normalde bu içinde olduğumuz zamanlar piyasaya girilmesi gereken zamanlardır. Piyasadan kaçma zamanları değildir"
Haber: Gülseli KENARLI - Kamera: Güven USTA / İstanbul DHA
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, İstanbul'da "12.Türk-Arap Ekonomi Forumu"na katıldı.
Forumun açılışında da bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Küresel medyadaki yansımalarına baktığınızda Türkiye'nin bir demokratik buhrana doğru gittiğini düşünmeniz işten bile değil. Sanki Türkiye, demokrasiden uzaklaşıyormuş gibi bir imaj yaratılmaya çalışılıyor. Aslında durum bunun tam tersi. Türkiye anayasa reformu yoluyla istikrar kazanacak, idari istikrar mümkün olacak. Bu anayasa reformu çok daha demokratik, çok daha sağlam ve güçlü bir ülkenin temelleri atacak. Ne yazık ki Türkiye'de algı ile gerçeklik arasında büyük bir boşluk oluşmuş durumda. Gerçekliğe baktığımız zaman algının çok daha önde ve çok daha iyi olduğunu görüyoruz. Anayasa değişiklinin algıya nasıl yansıdığı ne yazık ki bu olumsuzluklardan muzdarip ve bu algı gerçeklere dayanmıyor. İnsanların kendi idrakiyle alakalı bir durum. Ne görmek istiyorsa onu görüyor insanlar" dedi.
"ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TÜRKİYE'Yİ ULUSLARARASI NORMLARA YAKLAŞTIRACAK"
Mehmet Şimşek, "Anayasa değişikliği Türkiye'yi uluslararası normlara yaklaştıracak. Yapmaya çalıştığımız şey, idare anlamında ya da bir hükümet sistemi olarak, parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçişi içermekte. Başkanlık sistemi dediğimizde, pek çok ileri demokrasi ülkesinde bunun olduğunu görüyoruz. ABD gibi Fransa gibi ülkelerde başkanlık sistemi var. Türkiye için önerilen başkanlık sistemi de küresel anlamdaki en iyi uygulama örneklerinden hiç bir fark arz etmiyor. Parlamenter sistemin kuvvetli parlamento meclis kısmı muhafaza edilecek ve başkanlık sisteminde de hükümeti halk tarafından doğrudan seçilen bir başkan idare edecek. Yürütme aslında başkanlık makamı adı altında konsolide olmuş olacak. Bir cumhurbaşkanı, bir başbakan arasında bölünmekten ziyade idare tek başlı hale gelecek" şeklinde konuştu.
"BU ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ NE YAZIK Kİ ÖZÜYLE DEĞİL, SÖZÜYLE DEĞERLENDİRİLİYOR"
Referandum konusunda konuşan Şimşek, "Burada soru şu; bir kontrol mekanizması var mı, bu uluslararası normlarla paralel mi? Evet kesinlikle öyle. Yargı bağımsız. Yargının üyeleri ağırlıklı olarak parlamento tarafından çoğunluk oyu neticesinde seçilecek. Geri kalan üyeler başkan tarafından seçilecek. Bu, Fransa ve ABD gibi ülkelerde hali hazırda devam eden sistem ve örneklendiği şekilde işlenecek. Dolayısıyla Türkiye'nin anayasa değişikliği ile aslında geriye doğru götürülmeye çalışıldığı gerçeklere dayanan bir yargı değil. Bu anayasa değişikliği ne yazık ki özüyle değil, sözüyle değerlendiriliyor ve bu anlamda söz konusu algı da ağırlıklı olarak bir takım şüpheler üzerinden ilerliyor. Kişilerin kendi idraklarından kaynaklanan şüpheler üzerinden kurulan bir algı söz konusu. Aslında başkanlık sisteminin, Anayasa reformunun idari ve siyasi istikrar getireceği aşikar" dedi.
Şimşek, "Bugün duyduğunuz 'Türkiye şöyle ilerliyor' şeklindeki bütün spekülasyonlar, şüpheler, korkular hiç biri aslında bir şeye dayanmıyor. Tamamen mesnetsiz" dedi.
"'TÜRKİYE BİR DEMOKRATİK BUHRANA DOĞRU GİDİYOR' ALGISI KESİNLİKLE DOĞRU DEĞİL"
Mehmet Şimşek, "'Türkiye bir demokratik buhrana doğru gidiyor' algısı kesinlikle doğru değil. Biz demokrasimizin standartlarını yükseltme konusunda bir taahhütte bulunmuş durumdayız. Türkiye'nin karşı karşıya olduğu zorluklarda zaten daha fazla demokrasi, daha fazla temel hak ve özgürlük ve hukukun üstünlüğü yoluyla sağlanabilir, bu şekilde aşılabilir" diye konuştu. Şimşek, "Tam tersi Türkiye'nin ilerlediği yol hukukun üstünlüğünü şekillendirmek" dedi.
"TÜRKİYE'DEN KAÇMAK YA DA UZAKLAŞMAK DOĞRU STRATEJİ OLMAYACAKTIR
Mehmet Şimşek, "En karanlık saatler, insanların en korktuğu saatlerdir. Ama en karanlık saatler güneşin doğumunda hemen önceki saatlerdir. Şu anda Türkiye'den kaçmak ya da uzaklaşmak doğru strateji olmayacaktır. Türk varlıkları şu anda değerinin altında. Hangi standarttan bakarsanız bakın normalde bu içinde olduğumuz zamanlar piyasaya girilmesi gereken zamanlardır. Piyasadan kaçma zamanları değildir" dedi.
"MANŞETLER SİZİN ALGINIZI ŞEKİLLENDİRİYORSA O ZAMAN YANLIŞ BİLGİLENDİRİLİYORSUNUZ DEMEKTİR"
Mehmet Şimşek, "Uluslararası medyadaki manşetlere baktığınızda, bu manşetler sizin algınızı şekillendiriyorsa o zaman yanlış bilgilendiriliyorsunuz demektir. Türkiye'de 80 milyonluk nüfusun arzuları, hedefleri var. Yakalamak istedikleri hedefler var ve bunlar hala ve bunlar aynı şekilde devam ediyor. Coğrafi konumumuz bizim için bir yük değil" diye konuştu.
Görüntü Dökümü:
---------------------
- Şimşek'in konuşması
- Detaylar
23.03.2017 - 12.54 Haber Kodu : 170323083
===============================
5- KADİR TOPBAŞ: 'YÜKSELTİ SERBEST' MANTIĞINI ARTIK GERİDE BIRAKIYORUZ
* İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş,
"Silüet başta olmak üzere etkisinin olumsuz olmaması açısından İstanbul'un dijital haritalarını hazırladık. Özellikle meclisimizin de kabul ettiği yükseltilere göre topografik etkilerini dikkate alan bir takım yükseltiler belirlendi"
"Ona göre başta tarihi yarımadanın arkasına düşen tüm yerleşim birimleri ve ilçelerde bu öngörüldü. O yükseklikler üzerinde bir yapı verilmiyor. Yeni bir düzenleme getirildi"
"Özellikle sayın Cumhurbaşkanımızın da üzerinde durduğu 'az serbest', 'yükselti serbest' mantığını artık geride bırakıyoruz. Artık böyle bir kavram kalmadı. Bir daha böyle bir uygulama olmayacak, sınırlanmış olacak. Bu çalışmalar yapılarak belli bir noktaya getirildi"
Haber-Kamera: Enver ALAS İstanbul / DHA
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'a yapılacak yüksek katlı binalarla ilgili bir çalışma yaptıklarını belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın da üzerinde durduğu 'az serbest', 'yükselti serbest' mantığını artık geride bırakıyoruz. Artık böyle bir kavram kalmadı. Bir daha böyle bir uygulama olmayacak, sınırlanmış olacak. Bu çalışmalar yapılarak belli bir noktaya getirildi" diye konuştu.
Kadir Topbaş, İstanbul Valiliği'nde düzenlenen İstanbul Kalkınma Ajansı'nın projelerinin anlatıldığı basın toplantısına katıldı.
Bir gazetecinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şehirleşmede yüksek katlı binarlarla ilgili açıklamalarını hatırlatarak İstanbul'da bununla ilgili bir düzenlemenin olup olmadığına yönelik bir sorusu üzerine Kadir Topbaş açıklamalarda bulundu.
Topbaş, "Bir çalışma yaptık. Esasında kentte yüksek yapılı binalar yapılır mı yapılamaz mı diye şehir plancıları bunu devamlı tartışırlar. Doğru yerlerde doğru yapılar yapmak lazım. Yüksek yapılar da yapılabilir. Paris'te 'La Defense' bölgesini bir örnek olarak bilebiliriz.
İstanbul'un 5400 kilometrekarelik alanının yüzde 50'sinde yapılanma var. 4 milyon civarında birim olarak konut olarak düşündüğünüzde
100 metrekarelik bu konutları yata halinee getirdiğinizde sığması mümkün değil. Ortak alanlar, yollar bir takım donatı alanlarını da koyduğunuz zaman yetmez. Demek ki katlanması gerekiyor. Ama doğru çözümler getirmek lazım" dedi.
"YENİ BİR DÜZENLEME GETİRİLDİ"
Bu konuda yapılan çalışmaların belli bir noktaya getirildiğini kaydeden Topbaş, "Silüet başta olmak üzere etkisinin olumsuz olmaması açısından İstanbul'un dijital haritalarını hazırladık. Özellikle meclisimizin de kabul ettiği yükseltilere göre topografik etkilerini dikkate alan bir takım yükseltiler belirlendi. Ona göre başta tarihi yarımadanın arkasına düşen tüm yerleşim birimleri ve ilçelerde bu öngörüldü. O yükseklikler üzerinde bir yapı verilmiyor. Yeni bir düzenleme getirildi. Özellikle sayın Cumhurbaşkanımızın da üzerinde durduğu 'az serbest', 'yükselti serbest' mantığını artık geride bırakıyoruz. Artık böyle bir kavram kalmadı. Bir daha böyle bir uygulama olmayacak, sınırlanmış olacak. Bu çalışmalar yapılarak belli bir noktaya getirildi" diye konuştu.
KAT YASAĞI VAR MI? SORUSU
"Farklı semtlerde somut bir kat yasağı var mı?" şeklindeki bir soruya Kadir Topbaş, "Tabi...Bazı yerlerde az serbest olunca 20 kat, 30 kat yapılabiliyor. Onun yerine 15 katı geçemez ya da deniz seviyesinden şu metreyi geçemez gibi bu 'kot'lar meclisimiz tarafından kabul edildi. Ona göre planlarla ilgili uygulama yapılıyor" şeklinde yanıt verdi.
YATIRIM BÜTÇESİ 16,5 MİLYAR
Konuşmasında istihdamla ilgili açıklamalarda da bulunan Kadir Topbaş, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni bu yıl ki yatırım bütçesi 16,5 milyardır. Bunun 3'te 1'ini işçilik kabul ederseniz her ay 480-500 milyon taze para piyasaya giriyor demektir. Her biten metro istasyonu, her yeni bir tesis istihdam merkezi haline gelmektedir" ifadelerini kullandı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27 Ocak'ta Ankara'daki Şehircilik Şurası'nda konuşmasında, "Ben dikey mimariden yana değilim. Ben yatay mimariden yanayım. İnsan, topraktan uzak değil; toprağa yakın olarak yaşamalıdır. Böyle düşünüyorum. Bugünün Türkiye'si, böyle bir çirkinliği, böyle bir nobranlığı asla hak etmiyor. Dikey mimarinin altında yatan gerçek, az topraktan çok büyük para kazanmak" ifadelerini kullanmıştı.
Görüntü Dökümü
------------------
-Gazetecinin sorusu
-Topbaş'ın açıklaması
-Genel ve detaylar
23.03.2017 - 12.39 Haber Kodu : 170323078
===============================
6 - MOTOSİKLETÇİLERİN KORKULU RÜYASI OLAN "MOTOSİKLETLİ ÇETE" KAMERADA
* İstanbul'da son 1 ay içinde 5 motosiklet mağazasını soyduğu belirlenen motosikletli şebeke korku saçıyor.
\* Mağaza sahipleri, güvenlik kamerasına yansıyan şebekenin yakalanmasını istiyor.
Haber-Kamera:Cengiz ÇOBAN-İSTANBUL-DHA
İstanbul'da 4 kişilik motosikletli hırsızlık çetesi yüzünden motosiklet ve aksesuarlar mağazaları sahipleri tedirgin günler geçiriyor. Çetenin son 1 ay içinde 5 mağazaya girerek büyük hırsızlık yaptığı belirlendi. Şüphelilerin hırsızlık için gece saatlerini tercih ettiği ve her seferinde plakasız iki motosiklet ile hareket ettikleri görülüyor. Motosikletlerle geldikleri mağaza önünde kasklarını çıkarmadan kapıyı kıran hırsızlardan birinin dışarıda gözcülük yaptığı, diğer üçünün ise 3-4 dakikada hırsızlığı yaptığı görülüyor.
ÇALDIKLARINI ÇUVALLARA KOYUYORLAR
Mağazanın alarmının çalmasına rağmen yanlarında getirdikleri çuvallara önceden belirledikleri maddi değeri yüksek kaskları dolduran şüphelilerin yine motosikletle kaçması dikkat çekiyor. Çuvalı plakasız motosikletin üzerine koyan şüphelilerin kısa sürede kayıplara karışması ve ardı ardına 5 mağazayı soyması pek çok mağaza sahibini tedirgin ediyor.
1 AYDA 300 BİN TL'LİK SOYGUN
Şebekenin ilk hırsızlıklarını yaklaşık 1 ay önce Kızıltoprak'ta ki iki mağazadan gerçekleştirdiği ve çok sayıda kask ve montla kaçarak öğrenildi. 160 bin TL'lik bu soygunun ardından, Şişli- Piyalepaşa da ki bir aksesuar mağazasına giren hırsızlar 12 kaskı çaldı. 3 gün sonra Kadıköy - Hasanpaşa'daki motosiklet aksesuarları mağazasına giren hırsızlar 19 pahalı kask ve 4 mont ile kaçmayı başardı. En son hırsızlık ise 1 hafta önce Maltepe'deki mağazadan 40 kask çalınmasıyla gerçekleşti. Motosikletli çetenin 1 ay içinde yaklaşık 300 bin TL'lik soygun yaptığı öğrenildi.
MAĞAZA SAHİPLERİ GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİ ARTTIRIYOR
Son günlerde yaşanan soygunlarının hep aynı şekilde ve aynı kişiler tarafından yapılmasına rağmen kimsenin yakalanmamasını eleştiren mağaza sahipleri ise güvenlik önlemlerini arttırdı. Bazı mağaza sahiplerinin güvenlik kamerası, alarmın yanında kepenk yaptırdığı görüldü. Bir mağaza yöneticisi Cem Ali Tekiner, "Son bir senedir bunlarla mücadele ediyoruz. Sadece bizim değil ,diğer esnaf arkadaşlarımız ve firmalarda ciddi anlamda hırsızlıkla karşı karşıyayız. 6-7 kişi geliyorlar camları kepenkleri neyi varsa kırıyorlar. Motosikletleri çıkarıyorlar, kaskları alıyorlar. Alarm, güvenlik kameralarına aldırış etmiyorlar. Görenleri umursamadan rahat hareketleriyle hırsızlığı gerçekleştiriyorlar" dedi,
ÇALDIKLARINI İNTERNET ÜZERİNDEN SATIYORLAR
Tekiner, hırsızların çaldıkları malzemeleri internette ucuz sattığını söyledi
Başka bir motosiklet ve aksesuarları satan mağaza sahibi Kaya Aydın ise mağazaya iki kez hırsız girdiğini söyleyerek "4 kişi geliyor camı indirip ilkinde motosiklet çaldılar , şimdide aksesuar çaldılar.Biz sizde güvenliği arttırmak için kepenk yaptırıyoruz" şeklinde konuştu. Polis ekiplerin motosikletli hırsızlar ile ilgili çalışması sürüyor.
Görüntü Dökümü -----------------
-Motosiklet ve aksesuarları satan mağazalardan görüntü
-Bir mağazanın kepenk taktırma çalışması
-Motor ve aksesuarlarından görüntü
- Bir firmanın yöneticisi Cem Ali Tekiner ile röp
-Başka bir mağaza sahibi Aydın Kaya ile röp
-Genel ve detay görüntüler
7- GÜNLÜK KİRALIK EVLERE 2 MİLYON LİRA CEZA KESİLDİ
Haber: Ali AKSOYER/İSTANBUL, İstanbul'da 2017 yılında bin 210 günlük kiralık evin 550'si mühürlendi, 283'üne yaptırım uygulandı. Evlere toplam 2 milyon 22 bin 501 lira ceza kesildi.
550 EV MÜHÜRLENDİ
İstanbul genelinde yasa dışı günlük kiralık evlere yönelik İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri 39 ilçede evlere yönelik uygulama yaptı. İnternet üzerinden tespit edilen bin 210 kiralık evin 550'si mühürlendi. Evlerin 283'üne yaptırım uygulanırken, 193 evle ilgili işlemelerin sürdüğü belirtildi. Evlerden 179'unun ise sisteme konaklama yapılacak yer şeklinde kayıtlı olduğu, bu nedenle bu evlere herhangi bir işlem yapılmadığı belirtildi.
2 MİLYON 22 BİN 501 LİRA CEZA KESİLDİ
Öte yandan yapılan denetimkler sırasında kurallara uymadıkları tespit edilen evlere toplam 2 milyon 22 bin 501 lira idari para cezası kesildiği öğrenildi.
PENDİK'TE 395 EV DENETİMDEN GEÇİRİLDİ
Polis operasyonları sırasında en çok denetimden geçirilen kiralık ev, 395 evin bulunduğu Pendik oldu. Bu evlerden 308'i kapatılırken, 41'i hakkında işlem yapıldı. Esenyurt'ta bulunan 305 kiralık evden 44'ünün kapatıldığı, 10'unun sisteme kayıtlı olduğu, 251 ev ile ilgili işlemlerin sürdüğü belirtildi. Beyoğlu'nda 125, Küçükçekmece'de 48, Bahçelievler'de 46, Şişli'de 45, Tuzla'da 36, Maltepe'de 34, Bakırköy'de 31, Ataşehir'de 19, Kadıköy'de 18, Zeytinburnu'nda 18, Beylikdüzü ve Güngören'de 12'şer, Avcılar'da 11, Beşiktaş'ta 10, Kartal'da 9, Büyükçekmece'de 8, Şile'de 6, Arnavutköy'de 5, Bayrampaşa ve Kağıthane'de 3'er, Esenler, Silivri, Sancaktepe ve Gaziosmanpaşa'da 2'şer, Çekmeköy, Sultanbeyli ve Fatih'te ise 1'er günlük kiralık ev tespit edildi.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin, internet üzerinden yeni günlük kiralık evler tespit ettiği ve uygulamaları yoğunlaştırarak devam ettireceği bildirildi
===========================
8- İLK POLİS MEHTERANI İLK GÖSTERİSİNİ YAPTI
* Emekli olan 326 personel için düzenlenen törende gösteri yapan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mehtaranı 1 kişi hariç tamamı polis
Haber: Çağatay KENARLI, İstanbul DHA
İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden 2016 yılında emekli olan 326 bekçi, polis, ve komiser sınıfındaki personel için Merter'deki Polis Moral Eğitim ve Kongre Merkezi'nde tören düzenlendi.
BANDO TAKIMINDAN OLUŞTURULAN MEHTERAN İLK GÖSTERİSİNİ YAPTI
Törende, Türkiye'de ilk kez İstanbul Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki bando takımından oluşturulan mehteran takımının gösterisiyle başladı. İstanbul Emniyet Müdürü Dr.Mustafa Çalışkan, ilk gösterisini yapan mehter takımında 1 kişi hariç tüm personelinin polislerden oluştuğunu, mehter takımının daha da güzel gösteriler sunacaklarını söyledi.
BU TEŞKİLATTAN EMEKLİ OLABİLMEK BÜYÜK ŞANS
Emniyet Müdürü Çalışkan, polis teşkilatında emekli olabilmenin büyük bir şans olduğunu belirterek, "Kazasız, belasız, sıkıntısız emekliye ulaşmak polis teşkilatında gerçekten özel bir şey. Ben 1983 yılında Polis Koleji'ne, 1987'de de Polis Akademisi'ne girdim. Polis Akademisi'nde polis memuru sıfatıyla okuduk. O tarihten bu yana teşkilatın ekmeğini yiyoruz. Ben kendimi tanıtırken 'saçından tırnağına kadar polis' diye tanıtıyorum. Bunu da övünerek söylüyorum. 'Saçından tırnağına kadar polis' ne demek? Yani her şeyimizle polisiz. Kafamızda, gönlümüzde başka hiçbir şey olmadı. 14-15 yaşında ailemiz bizi devlete teslim etti. Bu tarihe kadar kafamızda, gönlümüzde bu teşkilata hizmet etmek, bu devlete hizmet etmek dışında hiçbir şey olmadı" dedi.
DEVLETİN CİDDİ YÜKÜ POLİS TEŞKİLATININ SIRTINDA
Zor dönemlerde devletin yükünün bazı kurumların sırtına bindiğini ifade eden Çalışkan, "Şu anda yaşadığımız dönemde de devletin ciddi bir yükü veya yapılması gereken önemli bir görevi polis teşkilatının sırtında. Siz bunu yıllardır taşıyorsunuz. Bugünlerde taşıyanlar var, taşıyacaklar var. Yaşadığımız terör olayları, ülke içinde ve uluslararası arenadaki gelişmeler polis teşkilatına çok özel bir görev veriyor. Ben bunu İstanbul'da çok net görüyorum. Türkiye'de de aynı şekilde olduğunu düşünüyorum. Biz de bu yükü taşımaya çalışıyoruz" diye konuştu.
TERÖR ÖRGÜTLERİ DEVLETİMİZİN ÜZERİNE ÇULLANDILAR
Emniyet Müdürü Çalışkan, 1991'de İstanbul'da göreve başladığında terörle ilgili sıkıntı olduğunu, şimdi de o dönem kadar kritik olduğunu değinerek, "Yaşadığımız dönem çok daha farklı. En sağından en soluna kadar bütün terör hareketlerini ayaklanıp devletimizin üzerine çullandılar. Bırakın terör örgütlerini, uluslararası arenada da Türkiye üzerine özel olarak gidildiğini hepimiz hissediyoruz. Ama biz şuna inanıyoruz. Düşmanın oku ne tarafa çevrilmişse orası haktır, orası doğru yoldur, o istikamet doğru istikamettir. Eğer bu örgütler bizim devletimize saldırıyorsa, eğer uluslararası arenada bir takım hesaplar yapıp bizim üzerimize geliniyorsa, bilin ki biz doğru yoldayız, doğru istikametteyiz" diye konuşmasını tamamladı.
EMEKLİ OLAN 326 POLİSE PLAKET
Törenin sonunda, 2016 yılında emekli olan 326 polise plaketleri İstanbul Emniyet Müdürü Dr. Mustafa Çalışkan, Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüğü'nden sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Kadir Alçıkaya, Narkotik ve B Bölgesi'nden Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Sinan Kökten, C Bölgesi'nden Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Oğuz Çuhadar, Asayiş Şube Müdürlüğü'nden sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Tuna Çoşkun, Polisevlerinden sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Korhan Hilmi Zinciroğlu ve diğer il emniyet müdür yardımcıları tarafından takdim edildi.
Görüntü Dökümü
-------------
-Mehteran takımından görüntü
-Salonda bulunanların görüntüsü
-Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'ın konuşması
-Emekli personeli plaket verilmesi
-Genel ve detaylar
23.03.2017 - 13.07 Haber Kodu : 170323088
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz