HABER

DHA YURT BÜLTENİ-4

1)KOCAELİ'DE YAĞMUR SU BASKINLARINA NEDEN OLDU KOCAELİ'de gece saatlerinde başlayan yağmur yağışı su baskınlarına neden oldu.

1)KOCAELİ'DE YAĞMUR SU BASKINLARINA NEDEN OLDU

KOCAELİ'de gece saatlerinde başlayan yağmur yağışı su baskınlarına neden oldu. Yollar, alt geçitler, park yerleri sularla dolarken, bazı evlerin alt katlarını ve iş yerlerini su bastı.Gece saatlerinde Kocaeli'nin genelinde yağmur yağışı etkili oldu. Saat 04.30 sıralarında yağmur yağışı etkisini artırırken rögarların taşmasıyla su baskınları yaşandı. İzmit Alikahya, Yahya Kaptan Mahallesi, Sanayi Mahallesi, Başiskele ve Kartepe, Derince ve Gölcük'te yollar su altında kalırken, alt geçitleri sular bastı. Araçların park ettiği yerleri sular kapladı. Bazı evlerin alt katlarını ve iş yerlerini sular bastı. Esnaflar iş yerlerindeki suları temizlemeye çalıştı. Vatandaşlar sularla kaplanan yerlerde rögarları açmak için uğraştı. Belediye, itfaiye ve AFAD ekipleri suların kapladığı bölgelerde çalışma yaptı.

Görüntü Dökümü
-------------------------
Su basan yollar ve alt geçitlerden görüntü
Sularla kaplanan Sanayi Sitesi
D-100 Karayolu'ndan görüntü
Röportajlar

Dinçer AKBİR/İZMİT(Kocaeli), (DHA) -

====================================================

2)KİLİS'TE SURİYELİLERİN BAYRAM GEÇİŞİ SÜRÜYOR

RAMAZAN Bayramı'nı ülkelerinde geçirmek için Kilis’in Öncüpınar Sınır Kapısı'na gelen Suriyelilerin geçişleri sürüyor. Suriyeliler, Kilis Valiliği'nin izniyle 13 Haziran gününe kadar ülkelerine geçmek için internet üzerinden randevu sistemine kaydolduktan sonra Öncüpınar Sınır Kapısı'na geliyor. Burada Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nca (AFAD) kurulan çadırlarda sıraya giren Suriyeliler, 7 noktadan geçip işlemlerinin tamamlanmasının ardından otobüslerle Suriye tarafına götürülüyor.

Görüntü Dökümü
----------------------------------
- Suriyelililerin geçişi
- Engelli bir Suriyeli’nin el arabasıyla taşınması
- Eşyalarıyla gidenler
- Çardın içerisindeki Suriyeliler
- Yapılan röportajlar
- Koşarak ülkelerine giden Suriyeliler
- Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Reşit ÇELEBİOĞLU-KİLİS-DHA)
GÖRÜNTÜ BOYUTU: 410 MB

3)İNCİ KEFALİNİN AKINTIYA KARŞI DANSI

VAN Gölü'nde yaşayan ve yılın belli döneminde üremek için Norveç'teki somon balıkları gibi
suyun akışının tersine yüzerek, tatlı sulara göç eden inci kefalinin yolculuğu başladı. Önlerine çıkan engelleri zıplayarak, aşan balıkların ortaya çıkardığı görsel şölen, görenleri hayran bırakıyor. Türkiye'nin 3 bin 713 kilometrekare yüz ölçümüne sahip Van Gölü'ndeki tek balık türü olan inci kefali, üreme dönemi 15 Nisan- 15 Temmuz günlerinde tatlı sulara göç ediyor. Bu yolculukta eşsiz görüntü ortaya çıkaran inci kefalinin, kaçak avlanan balıkçıların hedefi haline gelmemesi için göl kenarındaki yerleşim birimlerinde ve tatlı su ağızlarında jandarma ekipleri tedbir alıp, sürekli denetim yapıyor. Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı sularından çıkarak, yumurtalarını bırakmak için akarsulara akın eden balıklar, önlerine çıkan engelleri zıplayarak, geçiyor. Milyonlarca balık, bu göçte görsel şölen sunuyor. Vanlılar ise bu doğa olayının yoğun olarak görüldüğü Muradiye ilçesinin Bendimahi bölgesine izlemek için akın ederken, balıkları avlayan martıların da mücadelesine tanıklık ediyor.
Erciş Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Mehmet Şirin Yaşar, balıkların, nehrin akıntısının tersine uçarak, ziyaretçilere göç serüveni yaşattığını, bu nedenle halk arasında buna 'zorlu yolculuk' denildiğini söyledi. Yaşar, "Balıklar nehrin akıntısının tersine adeta uçarak, ziyaretçilere bir göç serüveni yaşatıyor. Gerçekten muhteşem bir olay. Bu muhteşem doğa olayını görmemiş olanlar, mutlaka gelip görsünler. Sadece sosyal medyadan takip etmek olmaz. Her yıl yurt içinden ve yurt dışından ortalama 35 bin turist gelip, bu doğa olayını izliyor; buna tanıklık ediyorlar. Bu yıl hedefimiz 50 bin turist" dedi.

Görüntü Dökümü
------------------------------------
-Balık bendinden genel ve detaylar
-Balıkların su altı görüntüsü
-Uçan balıklar
-Vaktandaşlarla röportaj
-Detaylar
Barbaros KUL/ERCİŞ (Van), (DHA)

==========================================================

4)TANAP PROJESİNDE SONA DOĞRU
AZERBAYCAN'ın Hazar Denizi'nde ürettiği doğalgazın Türkiye'ye ve Avrupa'ya taşınmasını amaçlayan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) Türkiye'ye giriş ayağı olan Ardahan Posof'ta boru birleştirme ve kaynak çalışmaları tamamlandı. Azerbaycan'nın Hazar Denizi'ndeki Şah Deniz-2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi'nin güneyindeki diğer sahalarda ürettiği doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasını amaçlayan TANAP'ta sona gelindi. Toplam 1850 kilometrelik bir hat boyunca Türkiye’yi boydan boya geçen projenin, Gürcistan’dan Türkiye’ye Türkgözü köyünden giriş yaparak Eskişehir’e kadar uzanan 56 inç’lik bölümünde, üst toprak sıyırma çalışmalarının ardından başlatılan boru birleştirme ve kaynak işlemleri de tamamlandı. Borular toprağa gömüldü.
TANAP NEDİR?
TANAP, Türkiye ve Azerbaycan’ın bugüne kadar başarı ile yürüttükleri projelerin enerji alanındaki en önemli temsilcilerinden biridir. Tarihten gelen kardeşlik bağlarını ‘İki Devlet Tek Millet’ ülküsüyle perçinleyerek sürdüren iki ülke için büyük öneme sahip TANAP, dünya enerji piyasalarında da ses getirecek dev bir proje.
TANAP’IN SÜRECİ
26 Aralık 2011'de mutabakat zaptının ve 26 Haziran 2012'de hükümetlerarası anlaşma ve eki ev sahibi hükümet anlaşmasının imzalandığı TANAP, Azerbaycan Şah Deniz-2 sahası ve ilave kaynaklardan gerçekleştirilecek doğalgaz tedariği ile Türkiye ve Avrupa’nın doğalgaz arz güvenliği ve çeşitliliğine büyük katkı sağlayacak.
TANAP’IN GÜZERGAHI
TANAP, Türkiye’nin Gürcistan sınırında Ardahan'ın Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacaktır. Bu noktadan, Avrupa ülkelerine doğalgaz iletimi yapacak olan TAP Doğalgaz Boru Hattı’na bağlanacak. Hattın Türkiye çıkış noktaları ise Eskişehir ve Trakya bölgesi olacak.
TANAP kapsamında ilk gaz akışı 2018'de gerçekleşecek, başlangıç için yıllık 16 milyar metreküp olacak taşıma kapasitesinin, kademeli olarak önce 24 milyar metreküpe, ardından da 31 milyar metreküpe çıkarılması hedeflenmekte. TANAP, Türkiye sınırları içerisinde bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük çap ve 1850 kilometre uzunluğuyla en büyük uzunluğa sahip doğalgaz boru hattı projesi olacak.

Görüntü Dökümü

-----------------

-TANAP saha çalışmaları
-Boru birleştirme ve kaynak çalışmaları
-Detaylar

Haber-Kamera:Alper TURGUT/ POSOF(Ardahan),(DHA)

Süre: 3 48 Dk / 428 MB)

En Çok Aranan Haberler